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Subject:  Embedded Self-Only Annual Limitation on Cost Sharing FAQs 
 
 Q1. In the final 2016 Notice of Benefit and Payment Parameters (2016 Payment Notice) (80 FR 10750), 
HHS clarified that the self-only annual limitation on cost sharing applies to each individual, regardless 
of whether the individual is enrolled in a self-only or other than self-only plan.  How should issuers enter 
information in the Plans and Benefits template to accurately represent cost sharing under this standard? 

A1.  To accurately record this information, the family fields for the “In Network,” “In Network (Tier 2),” and 
“Out of Network” annual limitation on cost sharing now have additional options.  When an issuer selects these 
fields, a pop-up window will appear, allowing an issuer to enter a per-group amount and a per-person amount.  
The per-group amount is the total annual limitation when accruing cost sharing for all enrollees on a policy 
(e.g., the covered members in a family).  The per-person amount is the annual limitation that applies separately 
to each person on a policy (e.g., a dependent covered by the policy).   

If a plan is available as other than self-only coverage, an issuer must enter a per-person amount in addition to 
the per-group amount.  The per-person amount for other than self-only coverage must be less than or equal to 
the annual limitation for self-only coverage ($6,850 in 2016) and for the specific cost-sharing reduction plan 
variations.   

Please refer to section 4.15 of the “Chapter 10: Instructions for the Plans and Benefits Application Section” for 
guidance on how to enter annual limitations on cost sharing (located here: 
http://www.cms.gov/CCIIO/Programs-and-Initiatives/Health-Insurance-Marketplaces/qhp.html). 

Q2. How can an issuer be in compliance with the requirement that the self-only annual limitation on cost 
sharing applies to each individual, regardless of whether the individual is enrolled in a self-only or in an 
other than self-only plan, and offer a family high deductible health plan (HDHP) with a $10,000 family 
deductible?  

A2. For 2016, the maximum annual limitation on cost sharing for self-only coverage is $6,850. Consequently, 
for 2016, an issuer can offer a family HDHP with a $10,000 family deductible, as long as it applies a 
maximum annual limitation on cost-sharing of $6,850 to each individual in the plan, even if the family $10,000 
deductible has not yet been satisfied.  This standard does not conflict with IRS rules on HDHPs. 

Under the requirements for an HDHP, except for preventive care, an HDHP plan may not provide benefits for 
any year until the minimum statutory annual deductible for that year has been met.  The minimum annual 
deductible for a family HDHP is $2,600 for 2016.  Because the $6,850 self-only maximum annual limitation 
on cost sharing will exceed the 2016 minimum annual deductible amount for family HDHP coverage, it will 
not cause the plan to fail to satisfy the requirements for a family HDHP.  
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