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Dear Mr. Saxon and Ms. St. Martin:

This is in response to your request on behalf of the Principal Life Insurance Company
(“Principal”) for an advisory opinion regarding the status of certain revenue sharing
payments Principal receives from third parties. Principal receives these payments in
connection with investments by employee benefit plans for which Principal provides
certain services. In particular, you ask whether the revenue sharing payments
constitute “plan assets” of the client plans under ERISA.!

You state that Principal, a life insurance company, provides recordkeeping and related
administrative services to retirement plans subject to Title I of ERISA, including 401(k)
and other participant-directed defined contribution plans. Principal also makes
available to plans a variety of investment options, including its own insurance company
separate accounts and affiliated and unaffiliated mutual funds. Principal receives
revenue sharing payments from these investments in the form of Securities and
Exchange Commission Rule 12b-1 fees, shareholder and administrative services fees or
similar payments. You state that although Principal retains all of the payments, it may
agree with a client plan to maintain a bookkeeping record of revenue sharing received
in connection with the plan’s investments. The bookkeeping account reflects credits to
the plan calculated by reference to the estimated revenue sharing payments. For
example, in accordance with terms in the agreement or directions from a plan fiduciary,
Principal will apply the credits to pay certain plan expenses, such as for the services of
accountants, consultants, actuaries or attorneys to the plan. Alternatively, Principal
may agree to deposit an amount equal to the credits directly into a plan account,
periodically or on specified dates.

You state that Principal deposits the revenue sharing payments into its general asset
accounts and does not establish a special bank or custodial account to hold the revenue

! You have not asked for an opinion on, and this letter does not address, any fiduciary issues involved in
selecting investment options that include revenue sharing expenses versus those that do not. This letter
also does not address any fiduciary issues that may arise from the allocation of revenue sharing among
plan expenses or individual participant accounts or where the employer has the obligation to pay plan
expenses.
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sharing payments. None of its agreements with the client plans call for Principal to
segregate any portion of the revenue sharing payments for the benefit of any plan. You
state also that Principal makes no representations to the plan fiduciaries or to any plan
participants or beneficiaries that revenue sharing amounts it receives will be set aside
for the benefit of the plan or represent a separate fund for payment of benefits or
expenses under the plan.

Title I of ERISA does not expressly describe what constitutes assets of an employee
benefit plan. The Department has promulgated regulations identifying plan assets
when a plan invests in other entities (see 29 CFR 2510.3-101) and when a participant
pays or has amounts withheld by an employer for contribution to a plan (see 29 CFR.
2510.3-102). In other situations, the Department has indicated that the assets of an
employee benefit plan generally are to be identified on the basis of ordinary notions of
property rights. See, e.g., Advisory Opinion 94-31A (Sept. 9, 1994).

Applying ordinary notions of property rights, the assets of a plan generally include any
property, tangible or intangible, in which the plan has a beneficial ownership interest.
The identification of plan assets therefore requires consideration of any contract or
other legal instrument involving the plan, as well as the actions and representations of
the parties involved. For example, a plan generally will have a beneficial interest in
particular assets if the assets are held in a trust on behalf of the plan, or in a separate
account with a bank or other third party in the name of the plan, or if it is specifically
indicated in documents or instruments governing the arrangement that separately
maintained funds belong to the plan. See Advisory Opinion 92-24A (Nov. 6, 1992).
Similarly, whether a plan has acquired a beneficial interest in specific assets also
depends on whether an intent has been expressed to grant such a beneficial interest or a
representation has been made sufficient to lead participants and beneficiaries of the
plan reasonably to believe that such funds separately secure the promised benefits or
are otherwise plan assets. See Advisory Opinion 99-08A (May 20, 1999). On the other
hand, the mere segregation of a service provider’s funds to facilitate administration of
its contract or arrangement with a plan would not in itself create a beneficial interest in
those assets on behalf of the plan.2

Due to the inherently factual nature of the inquiry, it is possible that revenue sharing
amounts received by Principal in connection with a particular plan's investments are
assets of the plan, depending on Principal’s arrangements and communications with
that plan.® Nothing in the circumstances described above, however, would lead us to
conclude that amounts recorded in the bookkeeping account as representing revenue

2 See, e.g., Advisory Opinion 92-24A (Nov. 6, 1992) (in the absence of any other actions or representations
by an employer which manifest an intent to contribute assets to a plan, the mere establishment of an
account in the name of the employer to be used exclusively in administering the plan would not create a
beneficial interest in the plan).

3 See Revision of Annual Information Return/Reports, 72 FR 64731, 64744 (Nov. 16, 2007).
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sharing payments are assets of a client plan before the plan actually receives them. As
noted above, however, the assets of a plan may include any type of property, tangible
or intangible. Thus, the client plan’s contractual right to receive the amounts agreed to
with Principal, or to have them applied to plan expenses, would be an asset of the plan.
Similarly, if Principal should fail to pay amounts as required by the contract or
arrangement with the plan, the plan would have a claim against Principal for the
amount owed and the claim itself would be an asset of the plan.4

Regardless of whether the revenue sharing payments are plan assets, the arrangement
between Principal and its client plans would be subject to certain provisions of ERISA.
As a provider of services to a plan, Principal would be a party in interest with respect to
the plan pursuant to section 3(14)(B) of ERISA. The furnishing of goods, services or
facilities between a plan and a party in interest is generally prohibited under section
406(a)(1)(C) of ERISA. However, section 408(b)(2) of ERISA exempts certain
arrangements between plans and service providers that otherwise would be prohibited
transactions under section 406(a)(1)(C) of ERISA. Specifically, section 408(b)(2)
provides relief from ERISA’s prohibited transaction rules for service contracts or
arrangements between a plan and a party in interest if the contract or arrangement is
reasonable, the services are necessary for the establishment and operation of the plan,
and no more than reasonable compensation is paid for the services. Regulations issued
by the Department clarify each of these conditions to the exemption.?

The Department’s regulations provide that section 408(b)(2) of ERISA does not extend
to acts described in section 406(b). See 29 CFR 2550.408b-2(a). As explained in 29 CFR
2550.408b-2(e)(1), if a fiduciary uses the authority, control, or responsibility which
makes it a fiduciary to cause the plan to enter into a transaction involving the provision
of services when such fiduciary has an interest in the transaction which may affect the
exercise of its best judgment as a fiduciary, a transaction described in section 406(b)(1)
would occur. Section 408(b)(2) does not provide an exemption for a fiduciary's use of
its authority to affect its own compensation.

The regulation explains, however, that a fiduciary does not engage in an act described
in section 406(b)(1) if the fiduciary does not use any of the authority, control, or
responsibility which makes such person a fiduciary to cause a plan to pay additional
fees for a service furnished by such fiduciary or to pay a fee for a service furnished by a
person in which such fiduciary has an interest which may affect the exercise of such

4 This analysis is similar to the position of the Department described in Field Assistance Bulletin 2008-01
with respect to the plan asset status of a plan’s claim against an employer for delinquent employer
contributions.

5 See 29 CFR 2550.408b-2. Recent amendments to this regulation requiring expanded disclosures
regarding the contract or arrangement, including disclosures regarding direct and indirect compensation
received by covered service providers, became effective on July 1, 2012. See 77 Fed. Reg. 5632 (Feb. 3,
2012) for more information.
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tiduciary’s best judgment as a fiduciary. For example, if Principal, in its provision of
services to a client plan, is a fiduciary within the meaning of section 3(21)(A) of ERISA,
including by virtue of providing investment advice for a fee as described under section
3(21)(A)(ii) of ERISA, and uses any of the authority, control or responsibility which
makes it a fiduciary to cause a plan to invest in funds which pay Principal revenue
sharing or other fees, a violation of section 406(b) of ERISA would occur which would
not be exempted by section 408(b)(2).6 In that case, the responsible plan fiduciaries
would have to evaluate whether Principal’s revenue sharing or other fee arrangements
involving the plan give rise to any non-exempted prohibited transactions under section
406(b) of ERISA.

ERISA's general standards of fiduciary conduct also apply to the proposed
arrangement. Under section 404(a)(1) of ERISA, the responsible plan fiduciaries must
act prudently and solely in the interest of the plan participants and beneficiaries both in
deciding whether to enter into, or continue, the above-described arrangement with
Principal, and in determining which investment options to utilize or make available to
plan participants or beneficiaries. In this regard, the responsible plan fiduciaries must
assure that the compensation the plan pays directly or indirectly to Principal for
services is reasonable, taking into account the services provided to the plan as well as
all fees or compensation received by Principal in connection with the investment of plan
assets, including any revenue sharing. Itis the view of the Department that the
responsible plan fiduciaries must obtain sufficient information regarding all fees and
other compensation that Principal receives with respect to the plan's investments to
make an informed decision as to whether Principal’s compensation for services is no
more than reasonable.

The plan fiduciaries must also act prudently and in the best interests of plan
participants and beneficiaries in the negotiation of the specific formula and
methodology under which revenue sharing will be credited to the plan and paid back to
the plan or to plan service providers. Prudence requires that a plan fiduciary, prior to
entering into such an arrangement, will understand the formula, methodology and
assumptions used by Principal in arriving at the amounts to be returned to the plan or
used to pay plan service providers following disclosure by Principal of all relevant
information pertaining to the proposed arrangement. The plan fiduciaries also must be
capable of periodically monitoring the actions taken by Principal in the performance of
its duties to assure, among other things, that any amounts to which the plan may be
entitled under the terms of the arrangement are correctly calculated and applied for the
benefit of the plan. Thus, in considering whether to enter into an arrangement of this
kind, the fiduciary should take into account its ability to oversee the service provider,
including its ability to oversee and monitor the service provider’s determinations under

¢ See Advisory Opinion 97-15A (May 22, 1997); Advisory Opinion 97-16A (May 22, 1997); and Advisory
Opinion 2003-09A (June 25, 2003).
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the formula. In addition, plan fiduciaries must obtain sufficient information to assure
that any service providers to the plan who are paid directly by Principal are paid no
more than reasonable compensation for the services provided by them to the plan.

Whether the actions of plan fiduciaries satisfy these general fiduciary standard
requirements is an inherently factual question, and the Department generally will not
issue advisory opinions on such questions. The appropriate plan fiduciaries must make
such determinations based on all the facts and circumstances of the individual situation.

This letter constitutes an advisory op‘inion under ERISA Procedure 76-1 and is issued
subject to the provisions of that procedure, including section 10 thereof relating to the
effect of advisory opinions.

Sincerely,

Louis J. Campagna
Chief, Division of Fiduciary Interpretations
Office of Regulations and Interpretations



