
U.S. Department of Labor   Employee Benefits Security Administration  
                                                            Washington, D.C. 20210  

 
December 19, 2008 
                                                                                                                                  2008-08A 
Bruce J. McNeil, Esq.                                                                                          ERISA  SEC. 
Leonard, Street and Deinard                                                                                      104 
150 South Fifth Street 
Suite 2300 
Minneapolis, Minnesota 55402 
 
Dear Mr. McNeil: 
 
This responds to your request on behalf of Empresas Fonalledas, Inc. (Empresas) for an 
advisory opinion concerning the applicability of Title I of the Employee Retirement 
Income Security Act of 1974 (ERISA).  Specifically, your inquiry relates to whether, in 
the case of a plan covering a “controlled group of corporations” or a “group of trades or 
businesses under common control” within the meaning of section 414(b) and (c) of the 
Internal Revenue Code (Code), filing a single registration statement for the plan will 
satisfy the alternative method of compliance in 29 C.F.R. § 2520.104-23 for the 
participating employers. 
 
The Department has by regulation at 29 C.F.R. § 2520.104-23 provided administrators of 
certain pension plans maintained for a select group of management or highly 
compensated employees (so-called “top hat” plans) with an alternative method of 
compliance with the reporting and disclosure provisions of Part 1 of Title I of ERISA.  A 
plan administrator of such a plan may comply with the reporting and disclosure 
requirements under Part 1 by filing a registration statement with the Secretary of Labor 
in accordance with the provisions of the regulation and providing any plan documents 
requested by the Secretary.  The regulation describes the filing requirement as follows: 
 

Filing a statement with the Secretary of Labor that includes the name and 
address of the employer, the employer identification number (EIN) assigned by 
the Internal Revenue Service, a declaration that the employer maintains a plan or 
plans primarily for the purpose of providing deferred compensation for a select 
group of management or highly compensated employees, and a statement of the 
number of such plans and the number of employees in each. 

 
29 C.F.R. § 2520.104-23(b).  This statement must be filed within 120 days after the plan 
becomes subject to Part 1 of Title I of ERISA. 
 
This alternative method of compliance is available only to employee pension benefit 
plans that are: (1) maintained by an employer primarily for the purpose of providing 
deferred compensation for a select group of management or highly compensated 
employees; and (2) for which benefits (i) are paid as needed solely from the general 
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assets of the employer, (ii) are provided exclusively through insurance contracts or 
policies, the premiums for which are paid directly by the employer from its general 
assets, issued by an insurance company or similar organization which is qualified to do 
business in any State, or (iii) both.  29 C.F.R. § 2520.104-23(d). 
 
The term “employee pension benefit plan” is defined in section 3(2)(A) of ERISA as 
“any plan, fund, or program which was heretofore or is hereafter established or 
maintained by an employer or by an employee organization, or by both, to the extent 
that by its express terms or as a result of surrounding circumstances such plan, fund, or 
program — (i) provides retirement income to employees, or (ii) results in a deferral of 
income by employees for periods extending to the termination of covered employment 
or beyond, regardless of the method of calculating the contributions made to the plan, 
the method of calculating the benefits under the plan, or the methods of distributing 
benefits from the plan.” 
 
The term “employer” is defined in section 3(5) of ERISA to include “any person acting 
directly as an employer, or indirectly in the interest of an employer, in relation to an 
employee benefit plan; and includes a group or association of employers acting for an 
employer in such capacity.” This definition encompasses persons acting directly as 
employers, and also certain persons, groups and associations that, while acting 
indirectly in the interest of or for an employer in relation to an employee benefit plan, 
have no direct employer-employee relationship with individuals covered under the 
plan. 
 
In the Department’s view, there are circumstances under which companies in a 
controlled group will be treated as maintaining “separate plans” and circumstances 
under which a “single plan” will be found to exist with respect to the controlled group 
as a whole.  See Advisory Opinion 84-35A (the Department would consider, among 
others, the following factors in determining whether there is a single plan or several 
plans in existence:  (1) who established and maintains the plans, (2) the process and 
purposes of plan formation, the rights and privileges of plan participants, and (3) the 
presence of any risk pooling).  See also Advisory Opinion 82-17A; Advisory Opinion 83-
21A.  If a “single plan” is found to exist, it is the Department’s view that 29 C.F.R. § 
2520.104-23 requires the filing of only a single registration statement for the plan rather 
than separate statements filed for each participating employer. 
 
The Department did not, in 29 C.F.R. § 2520.104-23, specifically address, however, how 
the “employer” is to be identified in the registration statement filed for a single plan of a 
controlled group of corporations or a group of trades or businesses under common 
control within the meaning of section 414(b) and (c) of the Code.  Although they are not 
necessarily the exclusive means by which the requirements of 29 C.F.R. § 2520.104-23 
may be satisfied in the case of such plans, the Department would accept the following 
as methods of compliance.  The plan administrator could identify each employer 
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maintaining the plan on the statement required to be filed under 29 C.F.R. § 2520.104-
23(b).  Where one of the participating employers is the plan administrator, the plan 
administrator could identify the employer that serves as the plan administrator by 
name, EIN, and address.  If a participating employer is an authorized person from 
whom the Department may request plan documents under 29 C.F.R. § 2520.104-23(b)(2), 
including documents regarding the other participating employers, the statement could 
identify that authorized employer as the “employer.”  In cases where only one 
participating employer is identified as the “employer,” the registration statement 
should include some general identifying information regarding the group of 
participating employers that maintain the plan.  The addition or removal of individual 
participating employers from the group would not necessitate the filing of an updated 
registration statement as long as the employer identified in the original registration 
statement continues to be an employer of employees covered by the plan and continues 
to be an authorized person from whom the Department could request documents 
regarding the plan. 
 
You have not asked, and we express no opinion as to whether the proposed 
arrangement would in fact qualify as a plan maintained for a select group of 
management or highly compensated employees within the meaning of 29 C.F.R. § 
2520.104-23.  Such inquiries are inherently factual in nature and generally will not be 
ruled upon by way of advisory opinion.  See Advisory Opinion 90-14A.  Further, we 
express no opinion as to whether the participating employers in the plan you described 
would be deemed to be members of a controlled group of corporations or of a group of 
trades or businesses under common control within the meaning of section 414(b) or 
414(c) of the Code.  Interpreting these provisions of the Internal Revenue Code is solely 
within the jurisdiction of the U.S. Department of the Treasury/Internal Revenue 
Service. 
 
This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1.  Accordingly, it 
is issued subject to the provisions of that procedure, including section 10 thereof 
relating to the effect of advisory opinions. 
 
Sincerely,  
 
 
 
Lisa M. Alexander 
Chief, Division of Coverage, Reporting & Disclosure  
Office of Regulations and Interpretations  
 


	 

