
U.S.  Department of Labor  Pension and Welfare Benefits Administration 
  Washington, D.C.   20210 

 
February 8, 1996      96-01A 

ERISA SEC 514(a) 
 
Mr. Carlos González Padró  
McConnell Valdés  
P.O. Box 364225  
San Juan, Puerto Rico 00936-4225 
 
Dear Mr. Padró: 
 
This is in response to your request for an advisory opinion concerning the applicability of Title I of the Employee 
Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). Specifically, you ask whether section 5(g) of Puerto Rico Act 
No. 17 of April 17, 1931, as amended (P.R. Act 17), is preempted under section 514(a) of Title I of ERISA insofar 
as it may be applied to prohibit a pension plan from requiring the repayment of plan loans through payroll 
deductions, as described below. 
 
You advise that the Sensormatic Electronics Corporation maintains the Sensormatic Electronics Corporation $enso 
Ahorros Plan (the Plan) for the benefit of its employees performing services in Puerto Rico. The Plan, you further 
advise, was amended, effective as of October 1, 1994, to permit participant loans pursuant to the provisions of 
ERISA section 408(b)(1). It is intended that the participant loans will be repaid through employee-authorized payroll 
deductions. 
 
Section 5 of P.R. Act 17 generally prohibits employers from withholding or deducting amounts from employee 
wages unless certain criteria are met. Specifically, Section 5 provides, in pertinent part: 
 

Except as provided in this section, no employer may, for any reason, deduct or retain any part of the wages 
due to laborers, except: 

     
(g) When the laborer authorizes his employer in writing to deduct from his wages a sum stipulated by the 
laborer or stipulated in a labor collective agreement entered into between an employer and a representative 
of his employees in an appropriate unit for collective bargaining as an assessment or payment toward any 
plan or group pension, saving, retirement, allowance, annuity life, life, accident and health and hospital 
insurance policy, any combination of these plans, or any similar social security plan authorized by the 
laborer and by the union in case there exists a labor organization duly certified or recognized to bargain 
collectively with the employer or authorized by the laborer and the Secretary of Labor in the case of the 
nonexistence of such labor organization duly certified and recognized, but in both cases for the sole benefit 
of the laborers or their dependents or beneficiaries, provided that the employer contributes with a sum not 
less than the sum contributed by the laborer and subject to the condition that said deduction shall be used 
by the employer to pay the cost of said benefit or for the said purposes: (1) an insurance company, 
acceptable to the union or, in default thereof, to the Secretary of Labor, which has issued a contract insuring 
the employees and is authorized to operate in Puerto Rico under the supervision of the Commissioner of 
Insurance of Puerto Rico, or (2) a trust bank acceptable to the union or, in default thereof, to the Secretary 
of Labor, authorized to operate in Puerto Rico under the supervision of the Secretary of Treasury, if the 
deductions are not used as aforesaid, no deduction shall be made until the plan or insurance policy has been 
approved in writing by the Secretary of Labor of Puerto Rico. Every plan or policy under this section shall 
be filed with the Department of Labor of Puerto Rico before it takes effect. No deduction shall be made for 
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any plan or insurance which permits the employer to receive, take or withhold for his own use and benefit 
the total or any part of the sum deducted. All plans shall contain appropriate provisions to permit the 
voluntary retirement of any laborer in a manner consistent with the continuation and due operation of the 
plan. 

 
You assert that section 5 of P.R. Act 17 permits payroll withholding only for the purpose of making contributions to 
plans, under the circumstances there described, and does not contemplate and would not permit payroll deductions 
for the purpose of repaying plan loans. 
 

Section 514 of title I of ERISA provides, in pertinent part: 
 
Sec. 514. (a) Except as provided in subsection (b) of this section, the provisions of this title and title IV 
shall supersede any and all State laws insofar as they may now or hereafter relate to any employee benefit 
plan described in section 4(a) and not exempt under section 4(b). This section shall take effect on January 
1, 1975. 
 
Section 3(10) of ERISA defines the term "State" to include Puerto Rico. 

 
Thus, section 514(a) of ERISA broadly preempts all state laws (including laws of Puerto Rico) insofar as they 
"relate to" employee benefit plans covered by Title I of ERISA, subject only to certain exceptions as expressly 
provided in section 514(b) of ERISA. 
 
In Opinion 84-18A (issued April 19, 1984), the Department expressed the view that subsection 5(g) of P.R. Act 17 is 
a state law within the meaning of section 514(c)(1) of ERISA and that section 514(a) of Title I of ERISA generally 
preempts subsection 5(g) to the extent that subsection 5(g) is applied, or attempted to be applied, to ERISA covered 
employee benefit plans. In Opinion 88-17A (issued April 19, 1984), the Department further stated: 
 

[I]t is the position of the Department that to the extent that Section 5 of P.R. Act 17 is interpreted to limit, 
prohibit, or regulate the funding of employee benefit plans covered by title I of ERISA, including payroll 
deductions to employee benefit plans covered by title I of ERISA, it is preempted by section 514(a) of 
ERISA. 

 
The Department reaffirmed this position in Opinion 93-05A (issued March 9, 1993) and Opinion 94-27A (issued 
July 14, 1994). Although the Department's previous opinions did not address the specific issue presented here, 
which concerns the discretionary methods by which a plan chooses to operate a participant loan program, we reach 
the same conclusion. 
 
Subsection 5(g) expressly refers to plans covered by ERISA and to all payments made to such plans through the use 
of payroll deduction arrangements. Its express references to plans are specifically designed to limit and control the 
manner in which plans are to be administered, both with respect to contributions and, more generally, in all aspects 
of the relationship between the employer's payroll processes and the plan. Any state law that imposes requirements 
specifically directed to regulate the administration of ERISA-covered plans is preempted by ERISA on that basis 
alone, whether the requirements favor or disfavor plans. District of Columbia v. Greater Washington Bd. of Trade, 
113 S. Ct. 580 (1992); Mackey v. Lanier Collection Agency & Service, Inc., 486 U.S. 825 (1988). Furthermore, 
such a law clearly "relates to" plans in a manner that contravenes the objectives of the preemption provision. See 
New York State Conference of Blue Cross & Blue Shield Plans v. Travelers Ins. Co., 115 S.Ct. 1671, 1677 (1995) 
("The basic thrust of the preemption clause was to avoid a multiplicity of regulation in order to permit the nationally 
uniform administration of employee benefit plans."). Therefore, it is the position of the Department that, to the 
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extent P.R. Act 17 is interpreted to prohibit the repayment of plan loans through payroll deductions to employee 
benefit plans covered by Title I of ERISA, it is preempted by section 514(a) of ERISA. 
 
This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1.   Accordingly, it is issued subject to the 
provisions of the procedure, including section 10 thereof relating to the effect of advisory opinions. 
 
Sincerely, 
 
 
Susan G. Lahne, Chief 
Division of Coverage 
Office of Regulations and Interpretations 
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