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April 20, 1992      92-12A 

ERISA SECTION 
3(1) 

 
Mr. Erwin A. Peterson  
Peterson, Bell, Converse & Jensen  
2780 North Snelling Avenue  
Suite 327 
Roseville, Minnesota 55113 
 
Dear Mr. Peterson: 
 
This is in reply to your letter requesting an advisory opinion regarding the applicability of title I of the Employee 
Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). Specifically you ask whether an employee welfare benefit plan 
within the meaning of section 3(1) of title I of ERISA may provide benefits not specifically set forth in that section. 
 
You advise that you represent the Minneapolis Painting Industry Health and Welfare Fund (the Fund) which is 
maintained pursuant to a Restated Agreement and Declaration of Trust dated June 14, 1977, by the Minneapolis 
Chapter, Minnesota Council, Painters and Decorator Contractors of America (the Employer Association) and the 
Brotherhood of Painters, Decorators and Paperhangers of America, Local Union No. 389, AFL-CIO (the Union) as 
Trustors and various individuals as Trustees. You further advise that the Fund provides benefits to participants for 
illness, accidents, hospital and doctor expenses, life insurance and time loss due to accidental disability for 
participants who are employees of contributing employers to the Fund. In addition the Fund now proposes to 
provide an employee assistance program. The employee assistance program will help participants address various 
emotional or mental health, marital and family, addiction, legal and financial problems. 
 
Section 3(1) of title I of ERISA defines the term "employee welfare benefit plan" to include: 
 

... any plan, fund, or program which was heretofore or is hereafter established or maintained by an 
employer or by an employee organization, or by both, to the extent that such plan, fund, or program was 
established or is maintained for the purpose of providing for its participants or their beneficiaries, through 
the purchase or insurance or otherwise, (A) medical, surgical, or hospital care or benefits in the event of 
sickness, accident, disability death or unemployment, or vacation benefits, apprenticeship or other training 
programs, or day care centers, scholarship funds, or prepaid legal services, or (B) any benefit described in 
section 302(c) of the Labor Management Relations Act, 1947 (other than pensions on retirement or death, 
and insurance to provide such pensions). 

 
The use of the phrase "to the extent" indicates that it is possible for an entity to provide a combination of both 
benefits described in section 3(1) and benefits not described in that section. The entity would be an employee 
welfare benefit plan subject to the provisions of title I of ERISA because of those benefits it provides which are 
described in section 3(1). 
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Accordingly, it is the position of the Department of Labor (the Department) that the addition of benefits not 
described in section 3(1) to those already being provided by an employee welfare benefit plan will not alter the 
plan's status under title I of ERISA.1  
 
Finally, we note that the definition of the term "employee welfare benefit plan" in section 3(1) of title I of ERISA is  
for the purpose of defining what benefit programs are subject to that title. Accordingly, an interpretation of section 
3(1) by the Department of whether or not a benefit program provides benefits described in that section is solely for 
the purpose of deter- mining whether the program must comply with title I of ERISA and should not be generally 
interpreted as an indication of the pro- gram's status under or compliance with any other laws, such as the Internal 
Revenue Code or the Labor Management Relations Act of 1947.2  
 
The letter is an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, it is issued subject to the provisions of 
that procedure, including section 10 thereof relating to the effect of advisory opinions. 
 
Sincerely, 
 
 
Robert J. Doyle 
Director 
Office of Regulations and Interpretations 
 
Enclosure 

                                                           
1 However, you should be aware that the expenditure of plan assets to provide benefits not described in the 
documents and instruments governing the plan may violate the fiduciary responsibility provision of section 
404(a)(1) of title I of ERISA. 
2 You have not sought, and this letter does not provide, an opinion as to whether the services offered by the 
Employee Assistance Program are welfare benefits described in section 3(1) of title I of ERISA. You may wish, 
however, to refer to ERISA Opinion 91-26A (copy enclosed) for information on this issue. The letter also does not 
address any issues raised when welfare benefits that are not covered by ERISA section 3(1) are paid from the same 
trust as welfare benefits that are covered by ERISA section 3(1). 




