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Dear Mr. Slevin: 
 
This is in response to your request for an advisory opinion regarding the applicability of title I of the Employee 
Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). Specifically, you ask whether the Food Employers Labor 
Relations Association and Retail Store Employees Union Severance Plan (the Severance Plan) would be a severance 
pay plan described in Department of Labor (the Department) regulation section 29 C.F.R. 2510.3-2(b) if certain 
described acts occur. 
 
You state that the Severance Plan was established and is maintained pursuant to collectively bargained agreements 
between three locals of the United Food and Commercial Workers Union and employers belonging to the Baltimore 
Food Employers Labor Relations Association and the D.C. Food Employers Labor Relations Association. The 
Severance Plan is funded entirely by contributions from participating employers and is tax exempt under Section 
501(c)(9) of the Internal Revenue Code, and provides for the payment of severance benefits to eligible employees 
who terminate service with participating employers for any reason. The Severance Plan provides a three part 
severance benefit based on years of service (up to ten), and amount of employer contributions made on behalf of the 
participant. The Severance Plan also establishes a schedule that defines "payable severance benefit" as a percentage 
of the earned benefit that increases each year to 100% at year ten. 
 
A participant under the Severance Plan whose period of severance at the time of a reemployment is less than the 
period of service credited as of the initial severance receives credit under the Severance Plan for both periods of 
employment. Also, a period of severance less than 12 months is counted as service, but no period of time is counted 
if it was included in a computation for which benefits were previously paid under the Severance Plan.  
 
The Severance Plan also provides that where the period of severance becomes equal to or greater than the service 
credited, the service credited is canceled, and the individual, if rehired by an employer in employment covered by 
the plan, shall be treated as a newly hired employee. The total amount of a benefit does not exceed twice the 
employee's annual compensation during the year preceding the severance of employment. The Severance Plan 
provides that all payments to any participant under the Severance Plan shall be completed within 24 months after his 
severance from service date. Under the Severance Plan, the trustees may pay out a benefit, even to a participant who 
fails to apply, or, if he cannot be located, to a family member. 
 
You further state that the Severance Plan now questions whether it would be a severance pay plan described in 
regulation section 2510.3-2(b) if it pays severance benefits under the following circumstances. A participant in the 
Severance Plan terminates employment with a participating employer after ten years of covered employment, but 
fails to file a claim for severance benefits within 2 years of the date of severance from employment from such 
service, and the administrator of the Severance Plan is unable to locate the plan participant. Five years after the date 
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of severance from employment, the individual is reemployed by the participating employer and later terminates 
employment. The plan participant now files a claim for severance benefits for both periods of employment covered 
under the Severance Plan. It is your view that the payment of severance benefits based on the total period of covered 
employment is permissible if it occurs within 24 months of the last termination date. 
 
An "employee pension benefit plan" is defined in section 3(2) of ERISA to mean: 
 
(A) Except as provided in subparagraph (B), the terms "employee pension benefit plan" and "pension plan" mean 
any plan, fund, or program which was heretofore or is hereafter established or maintained by an employer or by an 
employee organization, or by both, to the extent that by its express terms or as a result of surrounding circumstances 
such plan, fund, or program -- 
 
(i) provides retirement income to employees, or 
 
(ii) results in a deferral of income by employees for periods extending to the termination of covered employment or 
beyond, regardless of the method of calculating the contributions made to the plan, the method of calculating the 
benefits under the plan or the method of distributing benefits from the plan. 
 
(B) The Secretary may by regulation prescribe rules consistent with the standards and purposes of this Act providing 
one or more exempt categories under which -- 
 
(i) severance pay arrangements, . . . 
 
shall, for purposes of this title, be treated as welfare plans rather than pension plans. In the case of any arrangement 
or payment, a principal effect of which is the evasion of the standards or purposes of this Act applicable to pension 
plans, such arrangement or payment shall be treated as a pension plan. 
 
Regulation section 29 C.F.R. 2510.3-2 describes certain arrangements which will not be considered to constitute an 
employee pension benefit plan within the meaning of section 3(2) of title I of ERISA. With respect to severance 
benefits, regulation section 2510.3-2(b) specifically provides: 
 
(b) Severance pay plans. (1) For purposes of Title I of the Act and this chapter, an arrangement shall not be deemed 
to constitute an employee pension benefit plan or pension plan solely by reason of the payment of severance benefits 
on account of the termination of an employee's service, provided that: 
 
(i) Such payments are not contingent, directly or indirectly, upon the employee's retiring; 
 
(ii) The total amount of such payments does not exceed the equivalent of twice the employee's annual compensation 
during the year immediately preceding the termination of his service; and 
 
(iii) All such payments to any employee are completed, 
 
(A) In the case of an employee whose service is terminated in connection with a limited program of terminations, 
within the later of 24 months after the termination of the employee's service, or 24 months after the employee 
reaches normal retirement age; and 
 
(B) In the case of all other employees, within 24 months after the termination of the employee's service. 
 
(2) For purposes of this paragraph (b), 
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(i) "Annual compensation" means the total of all compensation, including wages, salary, and any other benefit of 
monetary value, whether paid in the form of cash or otherwise, which was paid as consideration for the employee's 
service during the year, or which would have been so paid at the employee's usual rate of compensation if the 
employee had worked a full year. 
 
(ii) "Limited program of terminations" means a program of terminations: 
 
(A) Which, when begun, was scheduled to be completed upon a date certain or upon the occurrence of one or more 
specified events; 
 
(B) Under which the number, percentage or class or classes of employees whose services are to be terminated is 
specified in advance; and 
 
(C) Which is described in a written document which is available to the Secretary upon request, and which contains 
information sufficient to demonstrate that the conditions set forth in subclauses (A) and (B) of this clause (ii) have 
been met. 
 
Because your letter does not indicate that the benefits payable under the Severance Plan are restricted to covered 
employees whose service is terminated in connection with a limited program of terminations, this letter will not 
consider whether the circumstances you describe fall within the criteria of regulation section 2510.3-2(b)(1)(iii)(A). 
 
With regard to the criteria set forth in regulation section 2510.3-2)b)(1)(iii)(B), it is the Department's position that 
the benefits must be paid within 24 months of the event causing the employee to have a right to a benefit. 
Accordingly, a severance benefit payable due to a termination of service should be paid within 24 months of that 
termination of service. Payment of benefits due to a termination of service must be completed within 24 months of 
that termination of service and, unless constituting a limited program of termination, may not be deferred. 
 
The preamble to regulation section 2510.3-2 recognizes that the regulation provides guidance by setting forth 
conditions under which a severance pay program will not be deemed to be a pension plan, without excluding the 
possibility that, in appropriate circumstances, a severance pay program not meeting those conditions might also be 
deemed not to be an employee pension benefit plan. However, the Department will generally not give an opinion 
where a particular program does not fall within the "safe harbor" provided by regulation section 2510.3-2(b). 
Therefore, we are unable to assure you that the Severance Plan will not be deemed to constitute an employee 
pension benefit plan within the meaning of section 3(2) of title I of ERISA. 
 
Finally, we note that Article 4, Sections 4.4 to 4.6 of the Severance Plan, effective January 1, 1980, provide specific 
rules for the time period within which a severance benefit must be paid and to whom the benefits will be paid if a 
participant cannot be located. Although the Department does not provide advisory opinions interpreting specific plan 
provisions, it does not appear that those sections will permit any deferral of benefit payments beyond 24 months of 
the participant's termination of service. 
 
This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, it is issued subject to the 
provision of that procedure, including section 10 thereof relating to the effect of advisory opinions. 
 
Sincerely, 
 
 
Robert J. Doyle 
Director of Regulations and Interpretations 




