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Dear Mr. Kinder: 

This is in response to your letter of March 13, 1991, in which you requested an advisory opinion, on behalf of the 
members of the Self-Insurance Institute of America, Inc., regarding the definition of plan assets under the Employee 
Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). Specifically, you inquire whether, under the circumstances 
presented, a stop-loss insurance policy purchased by the employer sponsoring a welfare benefit plan that provides 
benefits exclusively out of the employer's general assets would be an asset of the plan. 

In your request you describe a specific situation which you represent is typical of a great number of plans sponsored 
by employers in your membership. In the case you describe, the employer has established a medical benefit plan (the 
Plan) whose benefits are paid exclusively out of the employer's general assets. To facilitate the employer in 
managing its risk associated with its liabilities under the Plan, the employer is considering the purchase of a stop-
loss policy (the Policy). Pursuant to the Policy, an insurer agrees to reimburse the employer if, during the Policy 
year, the employer is required under the Plan to pay claims in excess of a predetermined amount.  

You further represent, with regard to the Policy, that: (i) the insurance proceeds will be payable only to the 
employer, who would be the named insured under the Policy; (ii) the employer would have all rights of ownership 
under the Policy, and the Policy would be subject to the claims of the employer's creditors; (iii) neither the Plan nor 
any participant or beneficiary of the Plan would have any preferential claim against the Policy or any beneficial 
interest in the Policy; (iv) no representations would be made to any participant or beneficiary of the Plan that the 
Policy will be used to provide benefits under the Plan or that the Policy in any way represents security for the 
payment of benefits; (v) the benefits associated with the Plan would not be limited or governed in any way by the 
amount of insurance proceeds received by the employer; and (vi) the Plan does not, and will not, require or allow 
employee contributions. 

You request an advisory opinion as to whether the Policy in this case would be an asset of the Plan; and you further 
request clarification of certain reporting and disclosure requirements under section 103(a)(2)(A) and 103(e) of 
ERISA as they apply to the Policy. 

Title I of ERISA does not impose funding requirements or standards on employee welfare benefit plans. 
Accordingly, sponsors of welfare plans can, without violating ERISA, maintain such plans without identifiable plan 
assets or separate trust property. The benefits under such plans are secured by the general assets of the employer. 
However, the sponsor's general assets do not become plan assets solely as a result of the employer's promise to pay 
benefits. 
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It is the position of the Department that, in situations outside the scope of the plan assets - plan investments 
regulation (29 C.F.R. 2510.3-101), the assets of a plan generally are to be identified on the basis of ordinary notions 
of property rights under non-ERISA law. This identification process includes consideration of any contract or other 
legal instrument involving the plan, including the plan documents.1 It also requires the consideration of the actions 
and representations of the parties involved. 

Based on the facts and circumstances submitted in your request, it is the Department's opinion that if the employer 
purchases and uses the Policy as you have represented, the Policy would not be considered an asset of the Plan. 
Because the Policy would not be an asset of the Plan and would not provide benefits under the Plan, it would not be 
required to be reported (on Schedule A) or submitted with the annual report of the Plan in accordance with sections 
103(a)(2)(A) and 103(e) of ERISA. 

This letter is an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Section 10 of the Procedure explains the effect of 
advisory opinions. 

Sincerely, 

 

Robert J. Doyle 
Director of Regulations and Interpretations 

 

                                                           
1 Specifically, such consideration must, among other things, take into account whether the plan or other relevant 
documents, such as a collective bargaining agreement, require the employer to purchase an insurance policy or 
policies, or whether such documents identify an insurance policy or policies which would be used to satisfy the 
liabilities of the plan. With respect to this consideration, we note that section 402(b)(1) of ERISA requires that the 
plan document specify the procedure for establishing and carrying out a funding policy and method. In addition, 
section 102(b) of ERISA and the regulations thereunder require that the Summary Plan Description describe sources 
of contributions to the plan and identify any funding medium for the accumulation of assets. 

 




