
U.S. Department of Labor 

JUL I 7 1991 

Mr. Kevin E. Davis 

Pension and Welfare Benefits Adm1nistrat1on 
Washington. DC 20210 

The Chapman company, Investment Bankers 
Mercantile Safe Deposit & Trust Building 
Suite 1010, Two Hopkins Plaza 
Baltimore, MD 21201 

Re: Identification Number: F-4748G

Dear Mr. Davis: 

This is in response to your letter of February 27, 1991, in which 
you request information regarding the application of the 
fiduciary responsibility provisions of the Employee Retirement 
Income Security Act of 1974 (ERISA) to the proposed transmittal 
of a letter to money managers of pension plans encouraging them 
to consider using the Chapman Company to execute trades. 

You represent that the Chapman Company is a minority-controlled 
securities firm which provides execution services for ERISA and 
non-ERISA pension plans. You propose to ask that a letter be 
sent on individual company letterhead to money managers of plans 
introducing the Chapman Company, and requesting that they 
consider using the Chapman Company to provide execution services. 
You indicate that the form letter would expressly state that it 
should not be construed as a direction to the fund managers to 
execute trades through the firm, or in any way as relieving them 
of any fiduciary responsibilities under Title I of ERISA when 
deciding how to execute trades on behalf of the plans. 

Section 5.01 of ERISA Procedure 76-1 (41 Fed. Reg. 36281, 
August 27, 1976) provides that the Department of Labor (the 
Department) ordinarily will not issue advisory opinions on 
questions of an inherently factual nature. For this reason, and 
because the Department has expressed general views which are 
relevant to the type of transaction involved in this case, we are 
responding to your request in the form of an information letter, 
which is described by section 3.01 of ERISA Procedure 76-1. 

When deciding whether to cause a plan to utilize specified 
services of a particular service provider, and when establishing 
the terms and conditions of a service provider arrangement, plan 
fiduciaries are subject to ERISA's general fiduciary 
responsibility standards, as well as its prohibited transaction 
restrictions. Section 403(c) (1) and 404(a) (1) of ERISA require, 
among other things, that a fiduciary of a plan act prudently, 
solely in the interest of the plan's participants and 
beneficiaries and for the exclusive purpose of providing benefits 
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to participants and beneficiaries and defraying reasonable 
expenses of administering the plan. Regarding your request, 
these requirements would apply both to any fiduciaries deciding 
whether and what information to transmit regarding retention of 
service providers and to fiduciaries receiving the information. 

The Department has construed the requirements that fiduciaries 
act solely in the interest of, and for the exclusive purpose of 
providing benefits to, participants and beneficiaries as 
prohibiting fiduciaries from subordinating the interests of 
participants and beneficiaries in their retirement income to 
unrelated objectives. Therefore, in deciding whether and to what 
extent to engage a service provider, fiduciaries must ordinarily 
consider only factors relating to the interests of plan 
participants and beneficiaries in their retirement income. Such 
decision may not be influenced by non-economic factors unless the 
services provided, when judged solely on the basis of economic 
value to the plan, would be equal or superior to services 
otherwise available to the plan. Moreover, under ERISA's 
prudence requirement, fiduciaries must give appropriate 
consideration to those facts and circumstances that they know or 
should know are relevant to a particular decision, and act 
accordingly. 

With respect to the prohibited transaction implications of the 
proposed letter, section 406(a) (1) (C) and (D) of ERISA prohibit 
fiduciaries with respect to a plan from causing the plan to 
engage in a transaction if they know or should know that the 
transaction constitutes a direct or indirect furnishing of goods, 
services, or facilities between the plan and a party in interest, 
or transfer to, or use by or for the benefit of, a party in 
interest, of any assets of the plan. Section 406(b) (1) of ERISA 
prohibits fiduciaries with respect to a plan from dealing with 
the assets of the plan in their own interest or for their own 
account. Section 3(14) of ERISA defines the term "party in 
interest" to include a fiduciary and a person providing services 
to such plan. 

Subject to the limitations of section 408(d), section 408(b) (2) 
of ERISA exempts from the prohibitions of section 406(a) 
contracting (or making reasonable arrangements) for services with 
a party in interest, if: (1) the service is necessary for the 
establishment or operation of the plan; (2) the service is 
furnished under a contract or arrangement which is reasonable; 
and (3) no more than reasonable compensation is paid for the 
service. Regulations issued by the Department clarify the terms 
"necessary service" (29 C.F.R. 2550.408b-2(b)), "reasonable 
contract or arrangement" (29 C.F.R. 2550.408b-2(c)) and 
"reasonable compensation" (29 C.F.R. 2550.408c-2) as used in 
section 408(b) {2) of ERISA. 
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Accordingly, the provision of brokerage services to a plan would 
be exempt from the prohibitions of section 406(a) of ERISA if the 
conditions of section 408(b) (2) are met. Whether the conditions 
are met in each case involves questions which are inherently 
factual in nature. The appropriate plan fiduciaries must 
determine, based on all the relevant facts and circumstances, 
whether the conditions of section 408(b) (2) are satisfied. 

With respect to the prohibitions of section 406(b), the 
Department's regulation at 29 C.F.R. 2550.408b-2(a) states that 
section 408(b) (2) of ERISA does not contain an exemption for an 
act described in section 406(b) even if such act occurs in 
connection with a provision of services which is exempt under 
section 408(b) (2). As explained in 29 c.F.R. 2550.408b-2(e) (1), 
if fiduciaries use the authority, control or responsibility which 
make them fiduciaries to cause the plan to enter into a 
transaction involving the provision of services when they have an 
interest in the transaction which may affect the exercise of 
their best judgment as fiduciaries, a transaction described in 
section 406(b) of ERISA would occur, and the transaction would be 
deemed to be a separate transaction from the one involving the 
provision of services and would not be exempted by section 
408(b)(2). 

We hope that this information has been of assistance to you. 

Sincerely, 

Bette J. Briggs 
Chief, Division of Fiduciary 

Interpretations 
Office of Regulations and 

Interpretations 
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