U.S. Department of Labor Employee Benefits Security Administration
Washington, D.C. 20210

February 27, 2019

Mr. Jonathan Sistare

Law Office of Jonathan B. Sistare, PLLC
P.O. Box 213

Dublin, NH 03444

Dear Mr. Sistare:

This responds to your request on behalf of The Justus Group, L3C (Justus) to clarify its ability to act as
an authorized representative for claimants in accordance with the Department of Labor’s claims
procedure regulation, which implements section 503 of the Employee Retirement Income Security Act
of 1974 (ERISA). Justus acts as a patient advocate and healthcare claim recovery expert for plan
participants and beneficiaries, both at the initial application stage and when claimants appeal adverse
benefit determinations.

Under ERISA Procedure 76-1, the Department may, when it is appropriate and in the best interest of the
sound administration of ERISA, issue information letters calling attention to established principles under
ERISA. We have determined that it is appropriate to respond to your inquiry in the form of an
information letter, the effect of which is described in section 11 of ERISA Procedure 76-1.

The Department’s claims procedure regulation at 29 CFR 2560.503-1 sets forth minimum requirements
for employee benefit plan claims procedures under ERISA. Subparagraph (b)(4) of the regulation
expressly gives participants and beneficiaries the right to appoint authorized representatives to act on
their behalf in connection with an initial claim for benefits as well as an appeal of an adverse benefit
determination. See 29 CFR 2560.503-1(b)(4) (The claims procedure of an ERISA-covered plan cannot
“preclude an authorized representative of a claimant from acting on behalf of such claimant in pursuing
a benefit claim or appeal of an adverse benefit determination.”)

The Department’s guidance on the claims procedure regulation confirms that authorized representatives
are entitled to notifications in connection with initial claim determinations and appeals:

Nothing in the regulation precludes a plan from communicating with both the claimant and the
claimant’s authorized representative. However, it is the view of the Department that, for
purposes of the claims procedure rules, when a claimant clearly designates an authorized
representative to act and receive notices on his or her behalf with respect to a claim, the plan
should, in the absence of a contrary direction from the claimant, direct all information and
notifications to which the claimant is otherwise entitled to the representative authorized to act on
the claimant’s behalf with respect to that aspect of the claim (e.g., initial determination, request
for documents, appeal, etc.). In this regard, it is important that both claimants and plans
understand and make clear the extent to which an authorized representative will be acting on
behalf of the claimant.




Benefit Claims Procedure Regulation FAQs, FAQ B-3 (emphasis added) (available on EBSA’s website
at dol.gov/agencies/ebsa/about-ebsa/our-activities/resource-center/faqs/benefit-claims-procedure-
regulation).

Although a plan may establish reasonable procedures for determining whether an individual has been
authorized to act on behalf of a claimant,' the procedure cannot prevent claimants from choosing for
themselves who will act as their representative or preclude them from designating an authorized
representative for the initial claim, an appeal of an adverse benefit determination, or both.

The plan must include any procedures for designating authorized representatives in the plan’s claims
procedures and in the plan’s summary plan description (SPD) or a separate document that accompanies
the SPD. SPDs must satisfy the style and format requirements for SPDs in 29 CFR 2520.102-2, and
include a statement that the plan’s claims procedures are furnished automatically, without charge, as a
separate document. See 29 CFR 2520.102-3(s).

We hope this information is of assistance to you.
Sincerely,
Elizabeth Goodman

Acting Chief, Division of Coverage, Reporting and Disclosure
Office of Regulations and Interpretations

' See 29 CFR 2560.503-1(b)(4) (including the special rule for urgent care claims under which plans must recognize a health
care professional with knowledge of a claimant’s medical condition as an authorized representative of the claimant without
regard to any plan procedures for designating authorized representatives). See also FAQ B-1 and B-2 of the Benefit Claims
Procedure Regulation FAQs.



