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Dear Mr. Wells: 

This is in reply to your request for an advisory opinion  
regarding the applicability of title I of the Employee Retire- 
ment Income Security Act of 1974 (ERISA).  Specifically you ask  
whether the Stop Loss Concepts Employee Benefit Trust (the Trust) 
is an employee welfare benefit plan within the meaning of section 
3(1) of title 1 of ERISA and whether the Trust is a multiple  
employer welfare arrangement (MEWA) within the meaning of section 
3(40) of that title and therefore subject to applicable state  
insurance commission regulation. 

The information you summited indicates that the trust was  
created pursuant to a trust agreement dated December 1, 1985,  
between various employers, as Trustors, and Mr. Robert Markwith,  
as Trustee.  The trust agreement provides that the purpose of the 
Trust is to provide health insurance, health care service, life  
insurance, death benefits, disability insurance, disability  
benefits, indemnity for legal services, legal care and services,  
and/or other benefits for “Participating Employers” (the  
Trustors), their employees, and the beneficiaries of  
Participating Employers and their employees.  Article II, Section 
2.01(g) of the trust agreement defines the term “Participating  
Employer” to include, “Any individual employer, whether a  
corporation, partnership, sole proprietorship, an association, or 
otherwise,...” Which meets the requirements for participation set 
by the Benefit Committee of the Trust and which adopts the trust  
agreement and agrees to be bound by it. 

In a telephone conversation with a representative of the office 
you stated that, to your knowledge, the Trust is not maintained 
under or pursuant to any collective bargaining agreement, the  
Participating Employers are not a “control group” within the  
meaning of section 3(40)(B), and there is no rural electric  
cooperative in any way involved with the Trust. 

Section 3(40)(A) of title I of ERISA defines the term “MEWA” to 
include: 

. . .an employee welfare benefit plan of any 
other arrangement (other than an employee welfare 
benefit plan), which is established or maintained  
for the purpose of offering or  providing any benefit 
described in paragraph (1) to the employees of two  
or more employers (including one or more self-employed 
individuals, or to their beneficiaries, except that  
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 such term does not include any such plan or other  
 arrangement which is established or maintained -- 
  (i) under or pursuant to one or more agreements  
 which the Secretary finds to be collective bargaining   
 agreements, or 
  (ii) by a rural electric cooperative. 
 
Section 3(40)(B) provide in pertinent part: 
 
 For purposes of this paragraph -- 
 
  (i) two or more trades or businesses, whether or not 
  incorporated, shall be deemed a single employer if such 
  trades or businesses are within the same control group, 
  (ii) the term “control group” means a group of trades 
  Or businesses under common control, . . . 
 
Based upon the information you submitting, it is the position of  
the Department of Labor(the Department) that the Trust is a MEWA  
within the meaning of section 3(40).  The Trust covers the  
employees of two or more separate, independent employers; is not 
maintained by a rural electric cooperative; and is not maintained  
under or pursuant to any collective bargaining agreement. 
 
Although section 514(a) of ERISA provides that any states law or 
regulation which relates to an employee benefit plan covered by  
ERISA is preempted, section 514(b) of title 1 of ERISA provides; 
 
  (6)(A) notwithstanding any other provision of this   
 section-- (i) in the case of an employee welfare benefit  
 plan which is a multiple employer welfare arrangement and is  
 fully insured for which is a multiple employer welfare  
 arrangement subject to an exemption under subparagraph (B)),  
 any law or any State which regulate insurance may apply to  
 such arrangement to the extent that such law provides-- 
  (I) standards, requiring the mainstreamed of specified 
 levels of reserves and specified levels of contributions,  
 which any such plan, or any trust established under such a 
 plan, must meet in order to be considered under such law 
 able to pay benefits in full when due, and 
  (II) provisions to enforce such standards, and  
  (ii) in the case of any other employee welfare benefit 
 plan which is a multiple employer welfare arrangement, in  
 addition to this title, any law of any State which regulates 
 insurance may apply to the extent not inconsistent with the 
 preceding  sections of this title. 
  (B) The Secretary may, under regulations which may be 
 prescribed by the Secretary, exempt from subparagraph  
 (A)(ii), individuals or by class, multiple employer welfare 
 arrangements which are not fully insured.  Any such  
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 exemption may be granted with respect to any arrangement or 
 class of arrangements only  if such arrangement or each 
 arrangement which is a member of such class meets the 
 requirements of section 3(1) and section 4  necessary to be 
 considered an employee welfare benefit plan to which this 
 title applies. 
 
Although section 514(b)(6)(B) provides that the Secretary  
of Labor may prescribe regulations under which the Department  
may exempt MEWAs from state regulation under section 514(b(6) 
(A)(ii), the Department has previously stated that it did not see  
the need to prescribe such regulations.  The Department, at this 
time, has not changed its position.  Accordingly, the Department  
is not exempting MEWAs from stat regulation. 
 
It is, therefore, the Department’s position that the preemption 
provisions or ERISA do not preclude state regulation of the plan  
at least to the extent provided in section 514(b)(6)(A),  
regardless of whether it is an employee benefit plan covered by 
title I of ERISA, because it is a MEWA within the meaning of  
section 3(40) of that title. 
 
Enclosed for your information is a copy of Opinion 90-18A (issued 
July 2, 1990) which discusses the scope of the states’ authority  
to regulate pursuant to section 515(b)(6)(A). 
 
Because your request for an opinion was concerned primarily with  
the issue of whether or not the plan is subject to the applicable 
regulatory authority of the State of Texas’s insurance laws or is 
saved from such authority under the general preempted provision  
of section 514(a) of title I of ERISA, and because of the opinion 
above, we have determined it is not necessary at this time to  
render an opinion as to whether the Plan is an employee welfare 
benefit plan within the meaning of section 3(1) of that title. 
 
The preceding constitutes an advisory opinion under ERISA  
Procedure 76-1.  Accordingly, it is issued subject to the  
provisions of that procedure, including section 10 thereof  
relating to the offset of advisory opinions. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Robert J. Doyle 
Director of Regulations 
  and Interpretations 
 
Enclosures  




