
      
    
 

         
 

 
 

 
 

 
 

 
  

  
  

    
    

 
   

  
 

 
    

  
 

  
  

    
  

 
 

 
  

   
  

   
  

   
 

  
  

  
 

 
     

   
    

 

U.S.	 Department of Labor Pension and Welfare Benefits Administration 
Washington, D.C.   20210 

OCT 25 1990	 ERISA SEC. 90-37A 
3(40), 514(b) 

Mr. Morris L. Melloy 
Indiana Department of Insurance 
311 W. Washington Street, Suite 300 
Indianapolis, Indiana 46204-2787 

Dear Mr. Melloy: 

This is in reply to your request for an advisory opinion regarding the applicability of title I of the Employee 
Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). Specifically, you ask whether the Greater Lafayette Chamber of 
Commerce Medical Benefits Trust (the Trust) is subject to the Unauthorized Insurers Act of the State of Indiana. 

You advise that the Trust was created pursuant to a trust agreement dated January 12, 1988, between the Greater 
Lafayette Chamber of Commerce and five individuals as trustees. Article II, Section 2.01 of the trust agreement 
states the purpose of the Trust is to provide medical and hospital care benefits to the participating employees of the 
Employer and to the dependents of such employees. The term "Employer" is defined in Article III, Section 3.01(d) 
as “Any corporation, partnership, proprietorship, joint venture or other entity, which is a member of the Greater 
Lafayette Chamber of Commerce and employs any Employee and satisfies all criteria for participation…” 

In a telephone conversation with a representative of this Office, you stated that the employers utilizing the Trust to 
provide benefits to their employees do not constitute a "control group" within the meaning of section 3(40)(B) of 
ERISA, that the Trust is not maintained pursuant to any collectively bargained agreement, and that the Trust 
provides benefits to the employees of two or more employers. 

Section 3(40)(A) of title I of ERISA defines the term "MEWA" to include: 

. . . an employee welfare benefit plan, or any other arrangement (other than an employee welfare benefit 
plan), which is established or maintained for the purpose of offering or providing any benefit described in 
paragraph (1) to the employees of two or more employers (including one or more self-employed 
individuals), or to their beneficiaries, except that such term does not include any such plan or other 
arrangement which is established or maintained-­

(i) under or pursuant to one or more agreements which the Secretary finds to be collective 
bargaining agreements, or 

(ii) by a rural electric cooperative. 

Section 3(40)(B) provides in pertinent part: 

For purposes of this paragraph -­
(i) two or more trades or businesses, whether or not incorporated, shall be deemed a single employer 
if such trades or businesses are within the same control group, 
(ii) the term "control group" means a group of trades or businesses under common control, … 
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Based upon the information you submitted, it is the position of the Department of Labor (the Department) that the 
Trust is a MEWA within the meaning of section 3(40). The Trust covers the employees of two or more separate, 
independent employers, is not maintained by a rural electric cooperative, and is not maintained under or pursuant to 
any collective bargaining agreement. 

Although section 514(a) of ERISA provides that any state law or regulation which relates to an employee benefit 
plan covered by ERISA is preempted, section 514(b) of title I of ERISA provides: 

(6)(A) Notwithstanding any other provision of this section-- (i) in the case of any employee 
welfare benefit plan which is a multiple employer welfare arrangement and is fully insured (or which is a 
multiple employer welfare arrangement subject to an exemption under subparagraph (B)), any law of any 
State which regulates insurance may apply to such arrangement to the extent that such law provides-­

(I) standards, requiring the maintenance of specified levels of reserves and specified levels of 
contributions, which any such plan, or any trust established under such a plan, must meet in order to be 
considered under such law able to pay benefits in full when due, and 

(II) provisions to enforce such standards, and 
(ii) in the case of any other employee welfare benefit plan which is a multiple employer welfare 

arrangement, in addition to this title, any law of any State which regulates insurance may apply to the 
extent not inconsistent with the preceding section of this title. 

(B) The Secretary may, under regulations which may be prescribed by the Secretary, exempt from 
subparagraph (A)(ii), individually or by class, multiple employer welfare arrangements which are not fully 
insured. Any such exemption may be granted with respect to any arrangement or class of arrangements 
only if such arrangement or each arrangement which is a member of such class meets the requirements of 
section 3(1) and section 4 necessary to be considered an employee welfare benefit plan to which this title 
applies. 

Although section 514(b)(6)(B) provides that the Secretary of Labor may prescribe regulations under which the 
Department may exempt MEWAs from state regulation under section 514(b)(6)(A)(ii), the Department has 
previously stated that it did not see the need to prescribe regulations to exempt MEWAs from state regulation. The 
Department, at this time, has not changed its position. Accordingly, the Department is not providing MEWAs 
exemptions from state regulation. 

It is, therefore, the Department’s position that the preemption provisions of ERISA do not preclude state regulation 
of the Trust at least to the extent provided in section 514(b)(6)(A), regardless of whether it is an employee benefit 
plan covered by title I of ERISA, because it is a MEWA within the meaning of section 3(40) of that title. 

Enclosed for your information is a copy of Opinion 90-18A (issued July 2, 1990) which discusses the scope of the 
states' authority to regulate pursuant to section 514(b)(6)(A). 

Because your request for an advisory opinion was concerned primarily with the issue of whether or not the Trust is 
subject to the applicable regulatory authority of the State of Indiana's insurance laws or is saved from such authority 
under the general preemption provision of section 514(a) of title I of ERISA, and because of the opinion above, we 
have determined it is not necessary at this time to render an opinion as to whether the Trust is an employee welfare 
benefit plan within the meaning of section 3(1) of that title. 

The preceding constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, it is issued subject to the 
provisions of that procedure, including section 10 thereof relating to the effect of advisory opinion. 
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Sincerely, 

Robert J. Doyle 
Director of Regulations and Interpretations 

Enclosure 




