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Mr. William A. Harding 
Heron, Burchette, Ruckert & Rothwell 
500 The Atrium 
1200 N Street 
P.O. Box 82028 
Lincoln, Nebraska 68501 
 
Dear Mr. Harding: 
 
This is in reply to your request for an advisory opinion regarding the applicability of title I of the Employee 
Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). Specifically, you ask whether a plan administrator, under certain 
circumstances, can be relieved of the notification requirements of the health care continuation provisions of Part 6 of 
title I, which were originally enacted by title X of the Consolidated Omnibus Budget Reconciliation Act of 1985 
(COBRA). 
 
Section 606 of title I of ERISA (29 USC §1166) as amended by Omnibus Budget Reconciliation Act of 1989, Pub. 
L. No. 101-239, §7891, 103 Stat. 2106, provides, in pertinent part: 
 

Section 606. (a) In General. -- In accordance with regulations prescribed by the Secretary - 
 

(1) . . . 
 
(2)  . . . 
 
(3)  . . . 
 
(4) the administrator shall notify – 
 
(A)  in the case of a qualifying event described in paragraph (1), (2), (4), or (6) of section 603, 
any qualified beneficiary with respect to such event, and (B) in the case of a qualifying event 
described in paragraph (3) or (5) of section 603 where the covered employee notifies the 
administrator under paragraph (3), any qualified beneficiary with respect to such event, of such 
beneficiary's rights under this subsection. 
 
(b)  . . . 
 
(c) Rules Relating to Notification of Qualified Beneficiaries by Plan Administrator. --  For 
purposes of subsection (a)(4), any notification shall be made within 14 days (or, in the case of a 
group health plan which is a multiemployer plan, such longer period of time as may be provided in 
the terms of the plan) of the date on which the administrator is notified under paragraph (2) or (3), 
whichever is applicable, and any such notification to an individual who is a qualified beneficiary 



2 
 

as the spouse of the covered employee shall be treated as notification of all other qualified 
beneficiaries residing with such spouse at the time such notification is made. 

 
It is the view of the Department of Labor (the Department) that the use of the word "shall" in section 606 means that 
the administrator must provide notification and that the notification must be made within the specified time frame. 
 
In Opinion 84-19A (issued April 26, 1984, copy enclosed), the Department opined that the statutory duty on persons 
required to retain records in accordance with section 107 of title I of ERISA cannot be avoided by contract, 
delegation, or otherwise. It is similarly the view of the Department that an administrator cannot be relieved of the 
notification requirements of the health care continuation provisions of Part 6 of title I of ERISA. Therefore, if an 
administrator of a plan arranges with another person to notify qualified beneficiaries of their rights under the health 
care continuation provisions of Part 6 of title I of ERISA, the statutory requirement to see that such beneficiaries are 
properly notified remains with the administrator. Accordingly, the administrator must make such agreements and 
arrangements with the other person as necessary to insure that qualified beneficiaries are properly notified. 
 
This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, it is issued subject to the 
provisions of that procedure, including section 10 thereof relating to the effect of advisory opinions. We also note 
the Department's position stated herein must be reviewed in light of any regulations which may be issued 
interpreting section 606 of title I of ERISA. 
 
Sincerely, 
 
 
Robert J. Doyle  
Director of Regulations and Interpretations 




