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1133 Fifteenth Street, N.W.  
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Dear Mr. Moore: 
 
This responds to your request for an advisory opinion concerning whether the Washington Convention Center 
Employees' Retirement Plan (the "Plan") is a "governmental plan" within the meaning of section 3(32) of the 
Employee Retirement Income Security Act of 1974 ("ERISA"). Your submission contains the following facts and 
representations. 
 
The Washington Convention Center Board of Directors (the "Board") is established as an independent agency of the 
District of Columbia (the "District") pursuant to the Washington Convention Center Management Act of 1979, D.C. 
Law 3-36 (D.C. Code, §9-601 et seq.) (the "Act"). The Board has the duty and responsibility to, inter alia, 
"[d]evelop policies for the management, maintenance and operation of the convention center including but not 
limited to concessions, vehicle parking facilities or other related facilities," and to "[s]elect, employ and fix the 
compensation for a General Manager of the convention center and such staff of the Board, as it deems necessary." 
D.C. Code, §9-603(2) and (5). The General Manager must, inter alia, "[a]dminister all operating policies, rules and 
regulations adopted by the Board; … [e]mploy personnel; … and …[p]erform such other duties as may be 
authorized by the Board for the effective and efficient management of the convention center." D.C. Code, §9-604(2), 
(3), and (5). 
 
The Act indicates that the primary purpose of the Washington Convention Center (the "Center") is to provide 
additional sources of revenue for the District and expanded employment and business opportunities for District 
residents by enabling large conventions, trade shows, meetings, and exhibitions to be held in the District. As 
provided by the Act, the operations of the Center are governed by the Board, members of which are appointed by the 
Mayor of the District of Columbia ("Mayor") with the advice and consent of the Council of the District of Columbia 
(the "Council"). Members of the Board serve a term of three years and may not serve in excess of two consecutive 
terms. The Mayor designates the Chairman of the Board and may remove Board members for cause as specified by 
the Act.  
 
The operating expenses of the Center are financed from the Center's operating revenue and an annual transfer 
payment from the District's General Fund. The transfer payment includes a dedicated portion of the District's hotel 
occupancy tax receipts. The amount of the annual transfer payment is included specifically in the General Fund 
appropriation request. Under section 6 of the Act, any operating profits of the Center in excess of $500,000, 
exclusive of certain depreciation expense, are required to be transferred to the general revenues of the District within 
120 days after the end of each fiscal year.  
 
Construction of the Center's physical facility was financed through a long-term U.S. Treasury loan to the District's 
Capital Projects Fund, with the General Fund paying the debt service. Site-acquisition costs were financed by the 
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Center's operating budget and a short-term loan from the Capital Projects Fund, which the Center repaid with tax 
revenues allocated for that purpose and for the Center's operating costs during its early years. 
 
As required by the Act, the Center's budget is submitted to the Mayor for inclusion in the District's annual budget to 
be approved by the Council. In addition, the Center's financial records are subject to annual audit by the Mayor and 
the Auditor of the District of Columbia. The Center is not subject to federal income taxation and does not pay 
District sales tax. 
 
The Center has independent procurement and personnel authority. Rules and regulations of the Board concerning 
those and other matters are required to be promulgated in accordance with the District of Columbia Administrative 
Procedure Act (D.C. Code, §l-501 et seq.).  
 
Employees of the Center are treated as public employees under the Federal Insurance Contributions Act, Federal 
Unemployment Tax Act, and workers compensation laws. Pursuant to section 11 of the Act, as amended by D.C. 
Law 5-54, §2 (March 14, 1984), the Center's employees are subject to the District's labor-management relations law 
governing public employees. 
 
The Plan is a defined benefit pension plan established and maintained by the Center for its employees.* The Plan is 
administered by trustees appointed by the Center's Board of Directors (Plan Document, Article XIII) and is funded 
by mandatory employee contributions in the form of salary reduction and by employer contributions (Plan 
Document, Article IV). 
 
Section 4(b)(1) of ERISA excludes governmental plans from coverage by title I of ERISA. Section 3(32) of ERISA 
defines the term "governmental plan" to include "a plan established or maintained for its employees by the 
Government of the United States, by the government of any State or political subdivision thereof, or by any agency 
or instrumentality of any of the foregoing." Section 3(10) of ERISA defines the term "State" to include the District 
of Columbia. 
 
Based on the facts, representations, and documents provided, it is the view of the Department of Labor that the 
Center is a governmental agency or instrumentality within the meaning of ERISA section 3(32) and that the Plan is a 
governmental plan within the meaning of that section. Accordingly, the Plan is excluded from ERISA title I 
coverage by reason of section 4(b)(l) of ERISA. 
 
This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Section 10 of the procedure explains the 
effect of advisory opinions. We wish to note that nothing in this letter constitutes a conclusion as to any particular 
tax treatment under the Internal Revenue Code. 
 
Sincerely, 
 
 
Robert J. Doyle  
Director of Regulations and Interpretations  

                                                           
* The "Plan Document" included in the submission indicates, in section 2.15, that under certain conditions the Plan 
may be adopted by a "subsidiary or affiliated corporation" of the Center. A member of your firm advised by 
telephone July 7, 1989, that the Plan has covered only employees of the Center. Accordingly, the conclusions 
reached by the Department of Labor in this letter are based in part on that representation. The Department offers no 
views in this letter regarding the status of the Plan under title I of ERISA in the event the Plan should cover persons 
not employed by the Center.  


