
U.S.  Department of Labor  Pension and Welfare Benefits Administration 
Washington, D.C.   20210 

AUG 18 1989      ERISA OPINION 89-20A 
Sec. 3(1) 

Mr. Ernest P. Ritchey  
Vice President 
Federal Employee Association  
1747 Citadel Plaza, #101  
San Antonio, Texas 78209 

Dear Mr. Ritchey: 

This is in reply to your letter requesting an advisory opinion regarding the applicability of title I 
of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). Specifically, you have 
inquired whether the FEA/GEA Dental Health Care Plan (the Plan) is an employee welfare 
benefit plan within the meaning of section 3(1) of title I of ERISA. 

You advise that the Plan was adopted by the Federal Employees Association d/b/a FEA/GEA 
(FEA) effective July 1, 1980, to provide a dental program for its members. Participation in the 
Plan is limited to any member of FEA and their dependents. The Plan is funded by monthly 
contributions from participating members. It is administered by a committee appointed by the 
Board of Directors of FEA. 

FEA is a Texas corporation which, according to Article Four of its Articles of Incorporation, is 
organized for the purpose of organizing Federal employees of local communities into a single 
body for the purpose of promoting their common social and economic positions and the 
enhancement of the image of the professional Federal employee. The members of FEA elect 
annually a board of trustees which selects the officers of FEA. 

Section 3(1) of title I of ERISA defines the term "employee welfare benefit plan" to include: 

… any plan, fund, or program which was heretofore or is hereafter established or 
maintained by an employer or by an employee organization, or by both, to the extent that 
such plan, fund, or program was established or is maintained for the purpose of providing 
for its participants or their beneficiaries, through the purchase of insurance or otherwise, 
(A) medical, surgical, or hospital care or benefits, or benefits in the event of sickness, 
accident, disability, death or unemployment, or vacation benefits, apprenticeship or other 
training programs, or day care centers, scholarship funds, or prepaid legal services, or (B) 
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any benefit described in section 302(c) of the Labor Management Relations Act, 1947 
(other than pensions on retirement or death, and insurance to provide such pensions). 

Although the Plan provides benefits among those identified in section 3(1), to be an employee 
welfare benefit plan a plan must also, among other criteria, be established or maintained by an 
employer, an employee organization, or both. From the information you submitted there is no 
indication that an employer is in any way involved in the establishment or maintenance of the 
Plan. Accordingly the only issue appears to be whether FEA is an employee organization. 

Section 3(4) of title I of ERISA defines the term "employee organization" to include: 

… any labor union or any organization of any kind, or any agency or employee 
representation committee, association, group, or plan, in which employees participate and 
which exists for the purpose, in whole or in part, of dealing with employers concerning 
an employee benefit plan, or other matters incidental to employment relationships; or any 
employees' beneficiary association organized for the purpose in whole or in part, of 
establishing such a plan. 

There is no indication in the information you submitted to indicate that FEA exists for the 
purpose of dealing with an employer or employers. Therefore FEA would not be an employee 
organization within the meaning of the first part of the definition contained in section 3(4), i.e., 
before the semi-colon.  However, as reflected above, the term "employee organization" also 
includes, i.e., after the semi-colon, any employees' beneficiary association organized for the 
purpose, in whole or in part, of establishing an employee benefit plan. 

While the term "employees' beneficiary association" is not further defined in title I of ERISA, the 
Department applies the criteria it developed for the same term under the Welfare and Pension 
Plans Disclosure Act (WPPDA) in determining whether a particular association or organization 
is an "employees' beneficiary association," within the meaning of ERISA section 3(4). Therefore, 
in order to conclude that an association or organization is an “employees' beneficiary 
association” within the meaning of ERISA section 3(4), the Department must find that: 

1) membership in the association is conditioned on employment status -- for example, 
membership is limited to employees of a certain employer or union; 

2) the association has a formal organization, with officers, by-laws or other indications of 
formality; 

3) the association is organized for the purpose, in whole or in part, of establishing a welfare 
or pension plan, and 
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4) the association generally does not deal with employers. 

Based on the information submitted, it appears that FEA constitutes an employees' beneficiary 
association under the Department's criteria and, therefore, an “employee organization” within the 
meaning of section 3(4) of ERISA. Accordingly, because the Plan provides benefits within the 
meaning of ERISA section 3(1) and is maintained by an employee organization within the 
meaning of ERISA section 3(4), it is the view of the Department that the Plan is an “employee 
welfare benefit plan”, within the meaning of section 3(1), subject to the provisions of title I of 
ERISA. 

We note that, ERISA section 4(b)(1) excludes "governmental plans" from coverage under title I.1 
However, based on the information provided, there is no indication that any governmental entity 
is involved in any way with the establishment or maintenance of the Plan. Accordingly, the Plan 
would not, in the view of the Department, constitute a governmental plan for purposes the 
exclusion from title I coverage under ERISA section 4(b)(1). 

Finally, nothing herein should be interpreted as indicating whether or not the Plan is in 
compliance with the provisions of title I of ERISA. 

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, this letter 
is issued subject to the provisions of the procedure, including section 10 thereof relating to the 
effect of advisory opinions. 

Sincerely, 

Robert J. Doyle 
Director of Regulations and Interpretations 

                                                           
1 The term "governmental plan" is defined in ERISA section 3(32) to mean “… a plan 
established or maintained for its employees by the Government of the United States, by the 
government of any State or political subdivision thereof, or by any agency or instrumentality of 
any of the foregoing….” 
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