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OCT 21 1985        85-35A 
 
Mr. John J. Hunter  
Stradley, Ronon, Stevens & Young 
1100 One Franklin Plaza  
Philadelphia, Pennsylvania 19102 
 
Dear Mr. Hunter: 
 
This is in reply to your letter of May 24, 1985, and your previous correspondence directed to the 
Department of Labor (the Department) requesting an advisory opinion on behalf of Holy 
Redeemer Hospital (the Hospital) concerning the definition of the term "church plan" in section 
3(33) of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). Specifically, you have 
requested an opinion as to whether the Retirement Plan for Employees of Holy Redeemer 
Hospital (the Retirement Plan) and the Holy Redeemer Hospital Thrift Plan (the Thrift Plan) 
qualify as church plans within the meaning of ERISA section 3(33), as amended by the 
Multiemployer Pension Plan Amendments Act of 1980. 
 
Your correspondence contains the following facts and representations. Daughters of the Most 
Holy Redeemer, Inc. operates under the name Sisters of the Holy Redeemer (the Sisters). The 
Sisters is an incorporated entity whose purpose is, in pertinent part, to function as a religious 
order, to nurse, cater to, care and provide for, comfort and aid the sick, needy, and aged in 
homes, hospitals, and institutions. 
 
The Hospital is a Pennsylvania non-profit corporation owned and operated by the Sisters. The 
Hospital is organized on a non-stock membership basis, all of the members of which must be 
perpetually professed members of the Sisters. The business and affairs of the Hospital are 
managed by a Board of Directors (the Hospital Board). Hospital bylaws describe the Hospital 
Board as consisting of 22 members elected by the members of the Hospital. The Hospital Board 
must include 12 members of the Hospital (including the Provincial Superior of the Sisters) plus 
one member of the Catholic clergy representing the Archdiocese of Philadelphia. 
 
Both the Hospital and the Sisters are represented as having tax-exempt status under section 501 
of the Internal Revenue Code (the Code). In this regard, you submitted a letter dated August 2, 
1984, to the United States Catholic Conference from the Internal Revenue Service (IRS) 
concluding that church-controlled agencies and other entities appearing in the Official Catholic 
Directory (P. J. Kenedy & Sons, New York) for 1984 are exempt from Federal tax under Code 
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section 501(c)(3). You also enclosed excerpts from the Official Catholic Directory listing both 
the Sisters and the Hospital. 
 
The Retirement Plan is a defined benefit pension plan and the Thrift Plan is a defined 
contribution pension plan. Each plan is insured under group annuity contracts. The Hospital has 
not elected to have title I of ERISA or Code provisions apply to the plans. You submitted a letter 
from IRS dated May 16, 1985, concluding that both the Retirement Plan and the Thrift Plan are 
church plans within the meaning of Code section 414(e). 
 
Section 4(b)(2) of ERISA excludes from coverage under title I of ERISA any plan which is a 
church plan as defined in section 3(33) of ERISA. The term "church plan" is defined in section 
3(33) of ERISA, in pertinent part, as: 
 

(33)(A) The term "church plan" means a plan established and maintained (to the 
extent required in clause (ii) of subparagraph (B)) for its employees (or their 
beneficiaries) by a church or by a convention or association of churches which is exempt 
from tax under section 501 of the Internal Revenue Code of 1954. 

 
*  *  * 

 
(C) For purposes of this paragraph-- 
(i) A plan established and maintained for its employees (or their beneficiaries) by 

a church or by a convention or association of churches includes a plan maintained by an 
organization, whether a civil law corporation or otherwise, the principal purpose or 
function of which is the administration or funding of a plan or program for the provision 
of retirement benefits or welfare benefits, or both, for the employees of a church or a 
convention or association of churches, if such organization is controlled by or associated 
with a church or a convention or association of churches.  

(ii) The term employee of a church or a convention or association of churches 
includes-- 
 

*  *  * 
 
(II) an employee of an organization, whether a civil law corporation or otherwise, 

which is exempt from tax under section 501 of the Internal Revenue Code of 1954 and 
which is controlled by or associated with a church or a convention or association of 
churches; …. 
 

* * * 
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(iii) A church or a convention or association of churches which is exempt from 
tax under section 501 of the Internal Revenue Code of 1954 shall be deemed the 
employer of any individual included as an employee under clause (ii). 

(iv) An organization, whether a civil law corporation or otherwise, is associated 
with a church or a convention or association of churches if it shares common religious 
bonds and convictions with that church or convention or association of churches. . . . 

 
Based on the information you submitted, it is the position of the Department that the Retirement 
Plan for Employees of Holy Redeemer Hospital and the Holy Redeemer Hospital Thrift Plan 
would be church plans within the meaning of section 3(33) of ERISA. Accordingly, such pension 
plans would be exempt from coverage under title I of ERISA pursuant to section 4(b)(2) of 
ERISA. 
 
This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, this letter 
is issued subject to the provisions of the procedure, including section 10 thereof relating to the 
effect of advisory opinions. 
 
Sincerely, 
 
 
Elliot I. Daniel 
Acting Assistant Administrator for Regulations and Interpretations 
 


