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Dear Mr. LeSourd: 
 
This is in reply to your letter of July 17, 1984, concerning the status of LST as a party in interest 
or a disqualified person with respect to the Alaska Teamster-Employer Pension Trust (PT) for 
purposes of the prohibited transaction provisions of the Employee Retirement Income Security 
Act of 1974 (ERISA) and the Internal Revenue Code of 1954 (the Code).1 Specifically, you 
request an advisory opinion on the following questions: 
 

1. At the time of certain loans by PT to LST, was LST a contributing employer with 
respect to PT and therefore a party in interest under section 3(14)(C) of ERISA? 

 
2. At the time of said loans, was LST an employee organization with members covered 
by PT and therefore a party in interest with respect to PT under section 3(14)(D) of 
ERISA? 

 
Alternatively, if the Department determines that question 1 is one of a substantially factual 
nature precluding the issuance of an advisory opinion pursuant to section 5.01 of ERISA Proc. 
76-1 (41 FR 36281, August 27, 1976), you request an information letter or advisory opinion on 
the question of whether the payment by an employee benefit plan of a reasonable fee for 
administrative services, which are provided by a related employee benefit plan (or its subsidiary) 
                                                           
1 Under Reorganization Plan No. 4 of 1978 (43 FR 47713, October 17, 1978) effective December 
31, 1978, the authority of the Secretary of the Treasury to issue rulings under section 4975 of the 
Code, with certain exceptions not here relevant, has been transferred to the Secretary of Labor. 
Therefore, the references in this letter to specific sections of ERISA refer also to corresponding 
sections of the Code. 
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establishes, in and of itself, an employer-employee relationship between the plan receiving such 
administrative services and the employees of the service provider. 
 
In your letter, you state that LST provides comprehensive legal benefits to Union members and 
that contributions to LST are made by various employers pursuant to a collective bargaining 
agreement between such employers and the Union on behalf of its members. LST is jointly 
administered by employer trustees and trustees representing members of the Union. PT is a 
multiemployer pension plan generally covering participants employed in over-the-road and local 
transportation, as well as related industries, in Alaska. You also state that between May 1977 and 
December 1978, PT made loans to LST. You state further that, from its inception, LST has 
contracted with the Alaska Teamster-Employer Service Corporation (ESC) for ESC to provide 
administrative services to LST. ESC, which is wholly owned by PT, also provided administrative 
services for various other Alaska Teamster welfare plans, as well as other entities related to the 
Alaska Teamsters Union (the Union). ESC charges fees for the services it provides in amounts 
sufficient to cover its costs, which are allocated on the basis of the amount of work performed for 
each ESC customer. Combining these services into one entity (i.e., ESC), enables the 
organizations serviced to reduce their operating costs. 
 
You explain that, in its early years, ESC employed one person to perform the primary 
administrative functions for all of the Alaska Teamster plans. However, as the administrative 
duties in connection with such plans increased, ESC hired additional personnel to provide 
administrative services for the various plans. Thus, as the activities of LST developed, ESC 
employed an assistant administrator and other personnel to assist in providing administrative 
services to LST. The assistant administrator and other personnel were hired and paid by and 
reported to the administrator of ESC. You represent that ESC had the sole power to select the 
assistant administrator and support personnel, to fix their salaries, and to terminate their 
employment; that ESC paid unemployment and social security taxes for these persons; and that 
LST had no power to specify whom ESC should hire to provide the administrative services, what 
salary they should be paid, etc. You state that LST did not pay the salaries of any employees of 
ESC but paid a monthly fee representing that portion of ESC’s total costs attributable to the 
services ESC provided to LST. 
 
ESC employees were covered by both PT and LST, according to the information submitted. You 
explain that the Internal Revenue Service has suggested that LST is an employer with respect to 
PT because ESC employees are covered by PT and LST has reimbursed ESC for the salaries of 
certain employees hired by ESC to provide administrative services to LST. 
 
According to section 3(5) of ERISA, an “employer” is “any person acting directly as an 
employer, or indirectly in the interest of an employer, in relation to an employee benefit plan.” 
An employer any of whose employees are covered by an employee benefit plan is a party in 
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interest, pursuant to section 3(14)(C) of ERISA, with respect to such plan. Similarly, a direct or 
indirect owner of 50% or more of the stock of a corporate employer of plan participants is also a 
party in interest, within the meaning of section 3(14)(E) of ERISA, with respect to such plan.  
 
Our advisory opinion procedure (ERISA Proc. 76-1) explains that there are certain areas where, 
because of the inherently factual nature of the problem involved, or because the subject of the 
request for opinion is under investigation for a violation of ERISA, the Department ordinarily 
will not issue advisory opinions. We agree with your suggestion that question 1 is one of an 
inherently factual nature on which the Department will not issue an opinion, pursuant to section 
5.01 of ERISA Proc. 76-1. 
 
Regarding your alternative question 1, we note that the mere payment by a plan to the wholly 
owned subsidiary of another plan of reasonable compensation for necessary administrative 
services rendered by such subsidiary to the former plan, does not in itself cause the former plan 
to be deemed an employer, within the meaning of section 3(14)(C) of ERISA, with respect to the 
plan owning the service-provider. Of course, whether a particular arrangement for services 
renders the plan receiving the services an employer with respect to the service-provider depends 
on the surrounding facts and circumstances. 
 
Please note that, because ESC, a service provider to LST, is wholly-owned by PT, PT is a party 
in interest with respect to LST by reason of ERISA section 3(14)(H). In addition, Exhibit C of 
your letter of July 17, 1984 shows that employees of ESC were covered by LST. Such coverage 
also causes PT, the sole owner of ESC, to be a party in interest with respect to LST pursuant to 
section 3(14)(E) of ERISA. Therefore, PT’s loans to LST were prohibited under section 
406(a)(1)(B) of ERISA. 
 
The term “employee organization” in section 3(4) of ERISA means “… any labor union or any 
organization of any kind, or any agency or employee representation committee, association, 
group, or plan, in which employees participate and which exists for the purpose, in whole or in 
part, of dealing with employers concerning an employee benefit plan, or other matters incidental 
to employment relationships; or any employees’ beneficiary association organized for the 
purpose in whole or in part, of establishing such a plan.”  Under section 3(14)(D) of ERISA, a 
party in interest with respect to a plan includes an employee organization any of whose members 
are covered by such plan. 
 
LST is not an “employee organization” within the first part of the definition in section 3(4) of 
ERISA because it does not exist for the purpose, in whole or in part, of dealing with employers 
concerning an employee benefit plan, or other matters incidental to employment relationships. 
Instead, it is a plan which exists to provide benefits to participants. Furthermore, LST is not an 
“employees’ beneficiary association” within the meaning of the second part of the definition in 
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section 3(4). Although the term “employees’ beneficiary association” is not defined in ERISA, 
the Department of Labor (the Department) has previously indicated that it will apply the 
definition of the same term developed under the Welfare and Pension Plans Disclosure Act 
(WPPDA), which preceded and was repealed by ERISA. That definition sets forth the following 
four criteria for qualification as an “employee beneficiary association”:2 
 

(1) membership is limited to employees of a certain employer or members of one union; 
  

(2) the association has a formal organization, with officers, bylaws, or other indications of 
formality; 

 
(3) the association generally does not deal with an employer (as distinguished from 

organizations described in the first part of the definition of "employee organization"); and 
 

(4) the association is organized for the purpose, in whole or in part, of establishing a welfare 
or pension plan. 

 
Although LST may have some characteristics of an “employees' beneficiary association” (for 
example, it was organized for the purpose of providing welfare benefits), LST does not have all 
the characteristics of an “employees' beneficiary association.” LST is not an “association” of 
employees with membership requirements and a formal organization with officers, bylaws, or 
other similar indications of an “employees' beneficiary association.” Accordingly, it is the 
Department 's position that LST is not an employee organization within the meaning of ERISA 
section 3(4) and therefore was not a party in interest, within the meaning of section 3(14)(D) of 
ERISA, with respect to PT during the period in question. 
 
This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Proc. 76-1. Accordingly, this letter is 
issued subject to the provisions of that procedure, including section 10 thereof, relating to the 
effect of advisory opinions. 
 
Sincerely, 
 
 
Elliot I. Daniel 
Assistant Administrator for Regulations and Interpretations 
 
 
 

                                                           
2 See WPPDA Interpretive Manual §315.100 (1965). 




