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Mr. Leslie J. Miller  
Staff Attorney  
Corporate Law Division 
American Medical Association 
535 North Dearborn Street  
Chicago, Illinois 60610 
 
Dear Mr. Miller: 
 
This is in response to your letter, on behalf of the American Medical Association Members 
Retirement Plan (the Plan), requesting an advisory opinion regarding the application of the 
annual reporting requirements under the Employee Retirement Income Security Act of 1974 
(ERISA). Specifically, you have requested an opinion with respect to whether employers who 
have adopted the Plan are required under 29 C.F.R. §§2520.103-3 and 2520.103-9 to include 
with their annual reports copies of Schedule A's for insurance contracts in which assets of the 
Plan's Fixed Income Fund are invested. 
 
Your letter sets forth the following facts and representations. The Plan is a master defined 
contribution pension plan sponsored by the American Medical Association (AMA) for its self-
employed physician members and their employees.  A sole proprietor or medical partnership 
which wishes to participate in the Plan adopts both the Plan and the American Medical 
Association Members Retirement Trust (the Trust). The Bank of New York is trustee (the 
Trustee) of the Trust. The sole proprietor or administrative partner of each employer is the 
administrator of that employer's plan and is responsible for filing the annual report.  
 
The assets of the Plan are invested in the Trust which is a common trust maintained by the 
Trustee. The Trust consists of two funds: the Equity Fund which is invested primarily in 
common stocks; and the Fixed Income Fund which is invested in general investment contracts 
issued to the Trustee by various insurance companies. Individual participants may elect the 
portion of their accounts to be invested in each fund. 
 
Each year the AMA prepares an information package for employers who have adopted the Plan 
containing instructions and information necessary for preparing and filing the annual report. In 
the past, this package has included copies of the Schedule A for each insurance contract to be 
attached to Form 5500-C or Form 5500-K. 
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As noted in your letter, §2520.103-3 prescribes an exemption from certain annual reporting 
requirements for plans whose assets are held in whole or in part in a common or collective trust 
maintained by a bank, trust company, or similar institution. Pursuant to that exemption, a plan 
investing in a common or collective trust is required only to report information regarding the 
value of units of participation in the common or collective trust held by the plan and transactions 
involving the acquisition and disposition of those units of participation (§2520.103-3(c)(1)). 
The annual report of such a plan also is required to include the annual statement by the bank, 
trust company, or similar institution of the assets and liabilities of the common or collective trust 
(§2520.103-3(c)(2)).1 And, in such circumstances, the annual report is not required to include 
any information regarding the individual transactions of the common or collective trust 
(§2520.103-3(c)(1)). 
 
Because it appears, based on the information contained in your letter, that employers adopting 
the Plan and Trust are maintaining plans participating in a common or collective trust as 
described in §2520.103-3(b), and because the general investment contracts appear to be issued to 
the trustees of the common trust fund rather than to the individual plans that participate in the  
Trust, it is the opinion of the Department that such employers are not required to include 
Schedule A's as part of their plan's annual report with regard to those assets of the common or 
collective trust invested in insurance contracts, provided the required report with respect to the 
common or collective trust is prepared and filed. 
 
This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1 (copy enclosed). 
Accordingly, this letter is issued subject to the provisions of the procedure, including section 10 
thereof relating to the effect of advisory opinions.  
 
Sincerely, 
 
 
Elliot I. Daniel 
Assistant Administrator for Regulations and Interpretations  
 
Enclosure 

                                                           
1 Subsection (c)(3) of §2520.103-3 provides that the statement of assets and liabilities of the 
common or collective trust is not required to be attached to the annual report filed by the 
administrator, if the administrator meets the requirements of 29 C.F.R. §2520.103-9 regarding 
the direct filing of the statement of assets and liabilities of the common or collective trust by the 
bank, trust company, or similar institution. 


