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Dear Ms. Ramsay: 
 
This is in reply to your letter of June 28, 1984 in which you request an advisory opinion 
regarding the application of the prohibited transaction provisions of the Employee Retirement 
Income Security Act of 1974 (ERISA) and the Internal Revenue Code of 1954 (the Code) to 
certain transactions involving the IRA. 
 
You represent that, prior to his retirement, Mr. Preston D. Huston was an officer, director and 
shareholder of Associated Advertising Agency, Inc. (Associated) and a participant in the 
employee stock ownership plan (the ESOP) sponsored by Associated. On October 31, 1975, Mr. 
Huston retired and sold all of his stock in Associated to the ESOP. On January 16, 1976, Mr. 
Huston independently established the IRA. Associated does not sponsor, contribute or render 
services to the IRA. In June, 1976, Mr. Huston received an in kind distribution of his vested 
benefits in the ESOP consisting of title to a commercial building. The building was subject to a 
mortgage with a third party lender and an existing lease by the ESOP to Associated. The lease 
was entered into on July 8, 1969 with a profit sharing plan which was the predecessor of the 
ESOP. The lease was renewed on August 27, 1975 when the profit sharing plan was amended 
and became the ESOP. Upon distribution, Mr. Huston made a "roll over" contribution to the IRA 
of the building subject to the lease with Associated and the mortgage. In March of 1977, Mr. 
Huston was rehired by Associated as chairman of the board of directors. 
 
You are specifically requesting an advisory opinion as to whether Associated is a party in 
interest under section 3(14) of ERISA or a disqualified person under section 4975(e)(2) of the 
Code with respect to the IRA and, as a result, whether the lease between the IRA and Associated 
constitutes a prohibited transaction under section 406 of ERISA or 4975 of the Code. Your 
analysis of the issues focuses primarily on whether Associated is an employer under section 
3(14)(C) of ERISA or 4975(e)(2)(C) of the Code. 
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The first issue raised by your request is whether the IRA constitutes an employee benefit plan as 
defined in ERISA section 3(2). Section 3(2)(A) provides, in pertinent part, that an employee 
pension benefit plan is any plan, fund or program established or maintained by an employer or an 
employee organization, or both, which provides retirement income to employees. An employee 
pension benefit plan is, with certain exceptions, subject to the provisions of Title I of ERISA. 
 
Regulation 29 C.F.R. section 2510.3-2(d) issued by the Department of Labor (the Department) 
clarifies the definition of employee pension benefit plan with regard to individual retirement 
accounts. Regulation section 2510.3-2(d)(1) provides: 
 

For purposes of Title I of the Act and this chapter, the terms "employee pension benefit 
plan" and "pension plan" shall not include an individual retirement account described in 
section 408(a) of the Code, ... provided that -- 

 
(i) no contributions are made by the employer or employee association; 
(ii) participation is completely voluntary for employees or members;  
(iii) the sole involvement of the employer or employee organization is without 

endorsement to permit the sponsor to publicize the program to employees or members, to 
collect contributions through payroll deductions or dues checkoffs and to remit them to 
the sponsor; and 

(iv) the employer or employee organization receives no consideration in the form 
of cash or otherwise, other than reasonable compensation for services actually rendered 
in connection with payroll deductions or dues checkoffs. 

 
Based on the facts and representations you have submitted and assuming for purposes of this 
discussion that the IRA you have described is an individual retirement account within the 
meaning of Code section 408(a), the Department has determined that the IRA is not a pension 
plan covered by Title I of ERISA. Accordingly, the prohibited transaction provisions of ERISA 
section 406 are inapplicable to the IRA. 
 
The second issue raised by your request is whether Associated comes within the definition of 
disqualified person in Code section 4975(e)(2) with respect to the IRA. Under Reorganization 
Plan No. 4 of 1978 (43 FR 47713, October 17, 1978), the authority of the Secretary of the 
Treasury to issue rulings under section 4975 of the Code has been transferred, with certain 
exceptions here not relevant, to the Secretary of Labor.  
 
Section 4975(e)(1) of the Code states, in pertinent part, that, for purposes of section 4975, the 
term "plan" means an individual retirement account described in section 408(a) of the Code. 
Section 4975(c)(1)(A) and (D) prohibits the direct or indirect sale, exchange or leasing of 
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property between a plan and a disqualified person or the direct or indirect transfer to, or use by or 
for the benefit of, a disqualified person of the income or assets of a plan. Section 4975(c)(1)(E) 
prohibits an act by a disqualified person who is a fiduciary whereby he deals with the income or 
assets of a plan in his own interest or for his own account. Section 4975(c)(1)(F) of the Code 
prohibits any direct or indirect receipt of any consideration for his own personal account by any 
disqualified person who is a fiduciary from any party dealing with the plan in connection with a 
transaction involving income or assets of the plan. Section 4975(e)(2)(A) and (B) of the Code 
defines a disqualified person to mean a fiduciary or a person providing services to a plan. Section 
4975(e)(2)(C) defines a disqualified person to mean an employer any of whose employees are 
covered by the plan. 
 
There is no further definition of the term "employer" under Code section 4975. ERISA section 
3(5), however, which defines the term "employer" for plans within the jurisdiction of Title I, is 
helpful in interpreting this provision. That section provides, in part, that an employer is any 
person acting as an employer in relation to an employee benefit plan. In the Department's view, 
an employer is acting in relation to an individual retirement account only when it is maintaining, 
sponsoring, or contributing directly to that individual retirement account. You have represented 
that Associated has no involvement whatsoever with the establishment or maintenance of the 
IRA. The Department is of the opinion, therefore, that Associated is not a disqualified person 
with respect to the IRA under Code section 4975(e)(2)(C). 
 
This conclusion concerning Code section 4975(e)(2)(C) does not preclude the existence of other 
prohibited transactions under Code section 4975 having occurred or presently occurring as a 
result of the sequence of events you have described. The Department will generally not issue 
advisory opinions with respect to either past transactions or inherently factual matters.1 We wish 
to alert you, however, to the fact that Mr. Huston may be a fiduciary and a disqualified person 
with respect to his IRA (see Code sections 4975(e)(2)(A) and 4975(e)(3)). We note that the roll 
over of the building to the IRA had the effect of relieving the ESOP of its obligations under the 
lease and the mortgage through the substitution of the IRA as the new lessor and mortgagor. We 
further note that currently Mr. Huston is the chairman of the board of Associated. Accordingly, 
you may wish to consider whether any of the transactions relating to the rollover of the building 
or the lease of the building by the IRA to Associated involve violations of section 4975(c)(1)(D), 
(E), (F) of the Code.2  
 

                                                           
1 See ERISA Proc. 76-1, section 5.01. 
 
2 See Treas. Reg. section 54.4975-6(a)(5)(i) and 29 CFR 2550.408b-2(e)(1) (describing the scope 
of sections 406(b)(1) of ERISA and 4975(c)(1)(E) of the Code) and 29 CFR 2509.75-2 
(discussing certain indirect prohibited transactions). 
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This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, this letter 
is issued subject to the provisions of the procedure, including section 10 thereof relating to the 
effect of advisory opinions. 
 
Sincerely, 
 
 
Elliot I. Daniel 
Acting Assistant Administrator for Regulations and Interpretations 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


