
U.S.  Department of Labor  Office of Pension and Welfare Benefit Programs  
  Washington, D.C.   20210 

OPINION NO. 84-45A  
Sec. 103(a)(3)(A) 

NOV 16 1984 

Mr. Stanley A. Hansen  
Den Hartog & Hogan 
Certified Public Accountants  
3128 Brockway Road 
P.O. Box 240 
Waterloo, Iowa 50704-0240  

Dear Mr. Hansen: 

This is in response to your letter concerning the application of the audit requirements under section 
103(a)(3)(A) of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). Specifically, you 
have posed several questions relating to the requirement under section 103(a)(3)(A) of ERISA that 
an opinion of an independent qualified public accountant be included as part of the annual report 
(Form 5500) of an employee benefit plan. 

First, you indicate that several plans which you will be auditing prepare their financial statements 
on a basis of accounting other than that of generally accepted accounting principles (GAAP). For 
example, you indicate that certain plans’ financial statements may be prepared using the modified 
cash basis of accounting or that the financial statements may not show certain items, such as 
investments in mortgages, at fair market value. Since both are departures from GAAP, you are 
required to indicate in your opinion that the financial statements are not prepared in accordance 
with GAAP. In this regard, you inquire whether an opinion which indicates that the financial 
statements are not prepared in accordance with GAAP is acceptable to the Department. 

Section 103(a)(3)(A) of ERISA provides, with respect to the examination by an independent 
qualified public accountant, that the accountant "shall conduct such an examination of any financial 
statements of the plan, and of other books and records of the plan, as the accountant may deem 
necessary to enable the accountant to form an opinion as to whether the financial statements and 
schedules . . . are presented fairly in conformity with generally accepted accounting principles 
applied on a basis consistent with that of the preceding year." The Department does not require 
plans to maintain their statements, books and records in accordance with GAAP and, for purposes 
of items 13 and 14 of the Form 5500, allows the reporting of assets, liabilities, receipts and 
disbursements using either the cash, modified accrual or accrual basis. However, for purposes of 
compliance with the annual reporting requirements, as described in 29 C.F.R. §2520.103-1(a)(2), 
the notes to the financial statements accompanying the annual report must describe, among other 
things, the accounting principles and practices reflected in the financial statements, and, if 
applicable, variances from generally accepted accounting principles (see: §2520.103-1(b)(3)). 
Accordingly, an accountant's opinion which notes variances from GAAP would not for that reason 
alone be unacceptable to the Department. With regard to the valuation of investments, it should be 
noted that for annual reporting purposes section 103(b)(3)(A) of ERISA requires that the statement 
of assets and liabilities of a plan be valued at their current value. 

Second, you state that the administrative boards of several multiemployer plans have indicated that, 
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due to the costs associated with auditing participant data, they would like to limit the scope of the 
accountant's examination by excluding the audit of participant data. You indicate that, in 
accordance with the American Institute of Certified Public Accountants' guidelines, you would be 
required to state that you did not audit the participant data and, therefore, cannot express an opinion 
on the plan's financial statements. In this regard, you inquire whether an opinion which indicates 
that no audit work had been done on the participant data would be acceptable to the Department. 

Section 103(a)(3)(A) provides that the accountant shall conduct the examination of the plan "in 
accordance with generally accepted auditing standards [GAAS], and shall involve such tests of the 
books and records of the plan as are considered necessary by the independent qualified public 
accountant." Accordingly, if in the performance of an audit in accordance with GAAS the 
accountant determines that it is necessary to audit participant data, such an audit must be 
undertaken for purposes of satisfying the audit requirements of section 103(a)(3)(A) of ERISA. 
Therefore, the annual report of a plan which includes an opinion of an independent qualified public 
accountant which is qualified because auditing procedures determined necessary by the accountant 
in accordance with GAAS were omitted from the audit would not, except as provided in 29 C.F.R. 
§2520.103-8, be considered in compliance with the annual reporting requirements under section 
103 of ERISA and §2520.103-1.1

You further inquire whether the Department would view a "no opinion" audit as the equivalent of 
no audit since the independent qualified public accountant could not or did not perform enough 
audit procedures to render an opinion, and you ask what the consequences to the plan are where the 
Department does not find the opinion of the plan's financial statements to be acceptable. 

It is the view of the Department that where an accountant's opinion is not in accordance with the 
requirements of section 103 and the regulations issued thereunder or is otherwise qualified, except 
as provided in 29 C.F.R. §2520.103-1(b)(5), the plan for which the opinion was rendered would not 
have satisfied the requirements of section 103(a)(3)(A). 

With regard to the consequences of a plan's failure to comply with the annual reporting 
requirements of section 103 of ERISA and §2520.103-1 et seq., the Department may, pursuant to 
section 104(a)(4), reject the plan's annual report filing. In accordance with section 104(a)(5), if a 
revised filing satisfactory to the Department is not submitted within 45 days of the rejection, the 
Department may take any one or more of the following actions: "(A) retain an independent 

                                                           
1 29 C.F.R. §2520.103-1(b)(5)(ii), concerning an accountant's representations as to the audit, 
provides, in relevant part, that " ... The accountant's report -- 

(A) Shall state whether the audit was made in accordance with generally accepted auditing 
standards; and 

(B) Shall designate any auditing procedures deemed necessary by the accountant under the 
circumstances of the particular case which have been omitted, and the reasons for their 
omission. Authority for the omission of certain procedures which independent 
accountants might ordinarily employ in the course of an audit made for the purpose of 
expressing the opinions required by paragraph (b)(5)(iii) of this section is contained in 
§2520.103-8." 

It should be noted that, because the accounting profession establishes the requirements pertaining 
to the generally accepted accounting principles and the generally accepted auditing standards 
referred to in section 103(a)(3)(A) of ERISA, the Department generally will not rule as to the 
acceptability of methods of accounting or auditing for purposes of that section. 
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qualified public accountant (as defined in section 103(a)(3)(D)) on behalf of the participants to 
perform an audit, … (C) bring a civil action for such legal or equitable relief as may be appropriate 
to enforce the provisions of this part [part l], or (D) take any other action authorized by this title." 

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1 (copy enclosed). 
Accordingly, this letter is issued subject to the provisions of that procedure, including section 10 
thereof relating to the effect of advisory opinions. 

Sincerely,  

Elliot I. Daniel 
Acting Assistant Administrator for Regulations and Interpretations  

Enclosure 
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