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Gentlemen: 
 
This is in response to your letter of August 20, 1982, in which you request on behalf of United 
Technologies Corporation (UTC) and its subsidiaries, advisory opinions concerning the provisions of 
sections 406 and 408(b)(2) of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA) and 
section 4975 of the Internal Revenue Code of 1954 (the Code) as they relate to certain transactions 
contemplated by employee benefit plans maintained by UTC and its subsidiaries. 
 
You represent that the employee benefit plans of UTC and its subsidiaries that will be involved in the 
transactions are those plans (the Plans) that have adopted as a trust the Master Trust for Various 
Employee Benefit Plans of United Technologies Corporation and its Subsidiaries, under a Trust 
Agreement with Citibank, N.A., dated as of September 12, 1977, as amended (the Master Trust). As of 
the date of your letter, there were thirty-seven of these plans. The assets of the Master Trust are 
managed by a number of entities that are "investment managers" within the meaning of section 3(38) 
of ERISA. Each investment manager is responsible for managing a specified portion of the Master 
Trust that has been designated by the Pension Committee, a committee of UTC's board of directors. 
The Pension Committee is assisted in its duties by UTC's Pension Investment Committee which 
consists of officers and employees of UTC. 
 
You further represent that it is contemplated that periodically the Pension Investment Committee will 
recommend to the Pension Committee that the Master Trust invest in specified real estate. If the 
Pension Committee accepts the Pension Investment Committee's recommendation, it will recommend 
to either an existing investment manager or a newly appointed investment manager that the manager 
make the investment on behalf of the Master Trust. The investment manager will consider the 
recommendation of the two committees but will have the sole responsibility for making or declining to 
make the recommended real estate investment. The investment manager will not be a subsidiary or 
affiliate of UTC. 
 
You state that the Pension Investment Committee is presently considering a recommendation that the 
Master Trust acquire interests in office buildings and other commercial properties. These properties 
would be managed in one of two basic manners. 
 
In the first instance, property will be leased to a single tenant under a master lease on an absolute-net 
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basis with the tenant obligated to maintain and repair the leased property. While the Plans (or an entity 
in which the Plans have an ownership interest), as lessor, will have the right to require the tenant to 
provide adequate maintenance and repair services, the tenant will have sole responsibility and authority 
to determine who will service the property and its equipment and the form and terms of any 
arrangement for these services. Payments for services will be made solely by the tenant and will have 
no effect on the payments to the lessor under the lease. 
 
In the other instance, the property acquired by the Plans will not be leased to a single tenant, and the 
responsibility for repair and maintenance will remain with the lessor. In such cases, the investment 
manager responsible for the property will retain an independent property manager to manage the 
property. Each property manager will be generally responsible for the leasing, physical maintenance 
and day-to-day operation of the property. In particular, each property manager will have sole and 
complete authority to negotiate, execute and monitor service contracts for the property. There will be 
no understanding with the property manager, either explicit or tacit, limiting those eligible to provide 
services to the property. Prior to its retention by the investment manager, each property manager will 
not be a party in interest with respect to the Plans. 
 
You further represent that UTC's subsidiaries are engaged in a variety of industries, including the 
manufacture, installation and servicing of components and equipment used in office and other 
commercial buildings. You acknowledge that all UTC subsidiaries are parties in interest with respect to 
the Plans. 
 
On behalf of UTC, you seek the following advisory opinions: 
 

A. The furnishing of goods and services by a UTC subsidiary for the repair and maintenance of 
real property acquired by the Plans is not prohibited by section 406(a) of ERISA where the 
arrangements for the goods and services are made by a tenant under an absolute-net lease for 
the property and where the lease requires the tenant to repair and maintain the property. 
 
B. Services necessary for the maintenance and repair of real property investments that the Plans 
may acquire qualify as "services necessary for the establishment or operation of the plan …" 
within the meaning of section 408(b)(2) of ERISA and 29 CFR 2550.408b-2(b). 
 
C. Arrangements made with a UTC subsidiary by a tenant under an absolute-net lease or by an 
independent property manager for maintenance or repair of real property investments of the 
Plans are not prohibited by section 406(b) of ERISA. 

 
Under Reorganization Plan No. 4 of 1978 (43 FR 47713, October 17, 1978), the authority of the 
Secretary of the Treasury to issue rulings under section 4975 of the Code has been transferred, with 
certain exceptions not here relevant, to the Secretary of Labor. Therefore, the references in this letter to 
specific sections of ERISA refer also to the corresponding sections of the Code. 
 
Section 406(a)(1)(A) and (C) of ERISA provide, in pertinent part, that a fiduciary with respect to a 
plan shall not cause the plan to engage in a transaction, if he or she knows or should know that such 
transaction constitutes a direct or indirect sale of property, or a furnishing of goods, services or 
facilities between the plan and a party in interest with respect to the plan. 
 
In contracting with a UTC subsidiary which is a party in interest defined in section 3(14) or ERISA, for 
repairs and maintenance, you represent in essence that the tenant under an absolute-net lease with the 
Plans would not be acting as agent for the landlord (Plans) but rather would simply be fulfilling its 
obligation under the lease. The tenant will be solely responsible for the maintenance and repair of the 
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property and only the tenant will have enforceable rights under any service contracts it enters into. A 
transaction for the receipt of services or goods would not be between the Plans and a party in interest 
with respect to the Plans, but, rather, would be a transaction between a tenant and a provider of the 
goods or services. Under these circumstances, the furnishing of goods and services by a UTC 
subsidiary for the repair and maintenance of real property acquired by the Plans would not be 
prohibited by section 406(a) of ERISA. 
 
With respect to your second question, for those transactions that involve the assets of the Plans, section 
408(b)(2) of ERISA exempts from the prohibitions of section 406(a) the payment by a plan to a party 
in interest, including a fiduciary, for a service (or a combination of services) if: (1) the service is 
necessary for the establishment or operation of the plan; (2) the service is furnished under a contract or 
arrangement which is reasonable; and (3) no more than reasonable compensation is paid for the 
service. Regulations issued by the Department clarify the terms "necessary service" (29 CFR 
2550.408b-2(b)), "reasonable contract or arrangement" (29 CFR 2550.408b-2(c)) and "reasonable 
compensation" (29 CFR 2550.408c-2) as used in section 408(b)(2) of ERISA. 
 
It is the view of the Department that the services necessary for the maintenance and repair of real 
property investments that the Plans may acquire are services generally encompassed by the statutory 
exemption contained in section 408(b)(2) of ERISA if the conditions contained therein and in section 
2550.408b-2 of the regulations are satisfied. In this connection, questions of what constitutes a 
(particular) necessary service, reasonable contract or arrangement or reasonable compensation are 
inherently factual in nature and must be resolved by the trustees or other appropriate fiduciaries of the 
Plans. Section 5.01 of ERISA Advisory Opinion Procedure (ERISA Proc. 76-1, 41 FR 36281, August 
27, 1976) states that the Department generally will not issue advisory opinions on such questions. 
 
Regulation section 29 CFR 2550.408b-2(b) permits a person providing services to a plan to furnish a 
limited amount of goods which are necessary and incidental to the furnishing of such services. 
Therefore, the person providing maintenance and repair services in connection with real property 
investments that the Plans may acquire may furnish goods which would be incidental to such 
maintenance and repair. However, section 408(b)(2) of ERISA would not permit a party in interest to 
furnish (sell) goods to the Plans which would be in the nature of capital improvements to real estate. 
However, as you may be aware, the Department recently proposed (47 FR 56945, December 21, 1982) 
a class exemption under which the restrictions of section 406(a)(1)(A) through (D) of ERISA will not 
apply to a transaction between a party in interest with respect to an employee benefit plan and an 
investment fund in which the plan has an interest, and which is managed by a qualified professional 
asset manager (QPAM), subject to certain conditions. In addition, subject to specified conditions, the 
class exemption would also afford relief under ERISA sections 406(a) and 406(b)(1) so as to permit 
limited amounts of goods and services to be provided by sponsoring employers and their affiliates. 
 
With respect to your third question, section 406(b) of ERISA provides that a fiduciary with respect to a 
plan shall not (1) deal with the assets of the plan in his or her own interest or for his or her own 
account, (2) in his or her individual or in any other capacity act in any transaction involving the plan on 
behalf of a party (or represent a party) whose interests are adverse to the interests of the plan or the 
interests of its participants or beneficiaries, or (3) receive any consideration for his or her own personal 
account from any party dealing with such plan in connection with a transaction involving the assets of 
the plan. 
 
Regulation provisions under 29 CFR 2550.408b-2(a) indicate that section 408(b)(2) of ERISA does not 
contain an exemption for an act described in section 406(b) even if such act occurs in connection with 
a provision of services which is exempt under section 408(b)(2). As explained in regulation 29 CFR 
2550.408b-2(e)(1), a fiduciary may not use any of its authority, control or responsibility which makes 
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such person a fiduciary to cause a plan to pay additional fees for a service furnished by such fiduciary 
or to pay a fee for a service furnished by a person in which the fiduciary has an interest which may 
affect the exercise of the fiduciary's best judgement as a fiduciary. A fiduciary would have an interest 
in a transaction which may affect his best judgement as a fiduciary if, among other things, he is dealing 
with a person who can terminate his relationship with the plan. See paragraph (f), example 5 of the 
above regulation. Whether a fiduciary has such an interest generally depends on the facts and 
circumstances of the particular case. 
 
Based on the representations in your letter we have made the following determinations: (1) 
arrangements made with a UTC subsidiary by a tenant under an absolute net lease in the circumstances 
you describe would not be a transaction involving a fiduciary dealing with plan assets and therefore 
would not be prohibited by section 406(b)(1); and (2) whether arrangements made by a property 
manager with a UTC subsidiary for maintenance and repair in the circumstances you describe 
constitutes a violation of section 406(b)(1) is a factual question with respect to which we are unable to 
express an opinion. Specifically, we will not rule as to whether the property manager in such a 
situation has an interest in the transaction which may affect his judgment as a fiduciary. 
 
This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Proc. 76-1 and is issued subject to the 
provisions of the procedure, including section 10, relating to the effect of advisory opinions. 
 
Sincerely, 
 
 
Alan D. Lebowitz 
Assistant Administrator for Fiduciary Standards  
Pension and Welfare Benefit Programs 
 


