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  Washington, D.C.   20216 
 
  Reply to the Attention of: 
 

OPINION NO. 83-43A 
Sec. 3(1), 3(4), 3(5), 3(16) 

 
AUG 23 1983 
 
Mr. Robert J. Tanguay  
Group Benefits Consultant  
The Wyatt Company 
Suite 210 
10689 North Kendall Drive  
Miami, Florida 33176 
 
Dear Mr. Tanguay: 
 
This is in reply to your letter of March 2, 1982, and subsequent letters concerning applicability of 
title I of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). Specifically, you 
request an advisory opinion concerning a Collective Bargaining Agreement Clinic Plan (the Clinic 
Plan) and the Collective Bargaining Agreement Blue Cross Plan (the Blue Cross Plan). The 
covered employees work under a collective bargaining agreement between the Bacardi 
Corporation, San Juan, Puerto Rico (the Company), and the Congress of Industrial Unions of 
Puerto Rico (the Union). You question whether the Clinic Plan and the Blue Cross Plan 
(hereinafter referred to collectively as the Plans) are employee welfare benefit plans within the 
meaning of section 3(1) of title I of ERISA, and you seek clarification of the term “administrator” 
within the meaning of ERISA section 3(16) as applied thereto. 
 
Your correspondence and the documents you submitted contain the following facts and 
representations. Article XIV of the collective bargaining agreement requires the Company to 
contribute toward a plan for hospitalization and medical-surgical services to cover all regular 
employees covered by the agreement. Pursuant to Clause 75 of Article XIV of the agreement 
between the Company and the Union, the Union selects the plan for hospitalization and medical-
surgical services to which contributions are to be made by the Company. Clause 79 of Article 
XIV, provides that: 
 

It is understood and agreed that the only participation and obligation of the Company in 
relation to this plan shall consist of the contribution as stipulated in Clause 75 and said 
contribution shall be forwarded by the Company directly to the organization managing the 
plan selected by the Union. The Organization or plan must be properly licensed and fulfill 
all legal requirements. The Company reserves the right to stop the payments to the 
organization if its license is suspended or revoked, or if it ceases to fulfill all legal 
requirements. The Union, through written notice signed by its legal representatives, shall 
keep the Company up to date on the organization to which payments must be made and any 
notice of change should be made within thirty (30) days prior notice. For the Company’s 
information, the Union shall be responsible that the organization managing the plan keeps 
the Company informed of all the benefits furnished under the plan. 

 
The organization selected by the Union, with respect to the Clinic Plan, according to the 
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documents submitted, is Servicios Grupales, Inc. The name “Losan, Inc., Consultorios Medicos” is 
listed on certain documents submitted and “the Collective Bargaining Agreement Clinic Plan” is 
listed on others. 
 
Your first question concerns the coverage provisions of title I of ERISA. Pursuant to section 4(a) 
of title I of ERISA, title I applies to any employee benefit plan established or maintained by (1) 
any employer engaged in commerce1 or in any industry or activity affecting commerce, (2) any 
employee organization(s) representing employees so engaged, or (3) both, unless excluded under 
section 4(b) of title I of ERISA. Nothing in your correspondence indicates any exclusion in section 
4(b) of title I of ERISA applies to the Plans. 
 
ERISA section 3(5) defines the term “employer” as “… any person acting directly as an employer, 
or indirectly in the interest of an employer, in relation to an employee benefit plan; and includes a 
group or association of employers acting for an employer in such capacity.” Based on your 
representations, the Company is an employer within the meaning of ERISA section 3(5) with 
respect to the Plans. 
 
ERISA section 3(4) defines the term “employee organization”, in pertinent part, as “… any labor 
union or any organization of any kind, or any agency or employee representation committee, 
association, group, or plan, in which employees participate and which exists for the purpose, in 
whole or in part, of dealing with employers concerning an employee benefit plan, or other matters 
incidental to employment relationships.…” Based on your representations, there is no reason to 
believe the Union is not an employee organization within the meaning of ERISA section 3(4) with 
respect to the Plans. 
 
Section 3(3) defines the term “employee benefit plan” to include an “employee welfare benefit 
plan.” 
 
ERISA section 3(1) defines the term “employee welfare benefit plan” as “… any plan, fund, or 
program which was heretofore or is hereafter established or maintained by an employer or by an 
employee organization, or both, to the extent that such plan, fund, or program was established or is 
maintained for the purpose of providing for its participants or their beneficiaries, through the 
purchase of insurance or otherwise, (A) medical, surgical, or hospital care or benefits, or benefits 
in the event of sickness, accident, disability, death or unemployment, or vacation benefits, 
apprenticeship or other training programs, or day care centers, scholarship funds, or prepaid legal 
services, or (B) any benefit described in section 302(c) of the Labor Management Relations Act, 
1947 (other than pensions on retirement or death, and insurance to provide such pensions).” 
Hospitalization and medical-surgical benefits are among the benefits included in ERISA section 
3(1). 
 
Assuming that the Plans are the medical plans referred to in Article XIV of the collective 
bargaining agreement between the Company and the Union, the Company and Union acting jointly 
have established and are maintaining one or more plans described in the collective bargaining 
agreement for the purpose of providing medical or health benefits. The Department of Labor (the 
Department) views the Plans as one or more employee welfare benefit plans within the meaning of 
ERISA title I, section 3(1). Accordingly, the Plans are covered by title I of ERISA. However, the 

                                                           
1  The Department of Labor previously took the position in ERISA Opinions 75-20A and 78-6A 
(copies enclosed), that an employee benefit plan is not excluded from coverage under title I of 
ERISA merely due to location in Puerto Rico. 
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entrepreneurs or vendors of medical or health services selected by the Union to provide 
hospitalization, and medical-surgical and health benefits in return for Company contributions are 
not themselves employee welfare benefit plans. Instead, they are service providers with respect to 
the Plans you describe. 
 
Unless excluded by regulation or otherwise, an employee welfare benefit plan covered by title I of 
ERISA must comply with all applicable requirements of title I of ERISA. The requirements of title 
I of ERISA for employee welfare benefit plans generally include the following: (part 1) reporting 
and disclosure, (part 4) fiduciary requirements, and (part 5) claims procedure and other 
requirements. 
 
Your second question pertains to the definition of “administrator” under section 3(16) of ERISA. 
In this regard, you have inquired whether the Company or the Union is the “administrator” of the 
Plans. 
 
In cases where an administrator is not designated by the terms of the instruments under which a 
plan is operated, ERISA section 3(16)(A)(ii) provides that the administrator is the “plan sponsor.” 
Section 3(16)(B)(iii) defines the term “plan sponsor,” in the case of a plan established or 
maintained by one or more employers and one or more employee organizations, as appears to be 
the case at hand, to be “the association, committee, joint board of trustees, or other similar group 
of representatives of the parties who establish or maintain the plan.” 
 
Based on the information contained in your letter and the submissions relative thereto, it appears 
that, while the Plans are established and maintained jointly by an employer, the Company, and an 
employee organization, the Union, pursuant to a collective bargaining agreement, there is no 
identifiable association, committee, joint board of trustees or other similar group of representatives 
of the parties who established or maintained the plans, as those terms are used in ERISA section 
3(16)(B)(iii) for purposes of defining “plan sponsor.” In those cases where a plan administrator 
may not be determined by the direct application of ERISA section 3(16), it is the view of the 
Department that, in the absence of regulations, the “administrator” is the person or persons 
actually responsible, whether or not under the terms of the plan, for the control, disposition, or 
management of the cash or property received by or contributed to the plan, irrespective of whether 
such control, disposition or management is exercised directly by such person or persons or 
indirectly through an agent or trustee designated by such person or persons. 
 
Based on the information provided, it appears that, because the Union is responsible for the 
selection of the plan and the selection of the organization managing the plan to which 
contributions are forwarded by the Company, the Union (i.e., indirectly through the organization 
designated by the Union to manage the plan) is the person actually responsible for the control, 
disposition, and management of cash or property received by or contributed to the plan. Therefore, 
assuming that the Plans are the medical plans referred to in Article XIV of the collective 
bargaining agreement between the Company and the Union, it is the opinion of the Department 
that the Union is the “administrator” within the meaning of ERISA section 3(16), of the Plans and, 
thereby responsible for the obligations attendant thereto under title I of ERISA. 
 
This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, this letter is 
issued subject to the provisions of the procedure, including section 10 thereof relating to the effect 
of advisory opinions. 
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Sincerely, 
 
 
Jeffrey N. Clayton  
Administrator 
Pension and Welfare Benefit Programs  
 
Enclosures 
 


