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Dear Mr. Cartano: 
 
This is in response to your letter, on behalf of Audiotronics Corporation (the Company), 
concerning the application of the annual reporting requirements under the Employee Retirement 
Income Security Act of 1974 (ERISA). We regret that the volume of correspondence regarding 
ERISA has resulted in a delay in responding to you.  
 
Specifically, you have requested an advisory opinion that the Audiotronics Profit Sharing Plan (the 
Plan) is no longer required to engage, pursuant to section 103(a)(3)(A) of ERISA, an independent 
qualified public accountant to make an examination and report with respect to the financial 
statements of the Plan. In support of your request, you have provided the following information. 
 
The Plan has been maintained since 1966 and has more than one hundred participants. The trustee 
of the Plan is the First Interstate Bank (the Bank). The Bank does not act as administrator of the 
Plan or make determinations ordinarily made by the administrator rather than the trustee. The Bank 
does have discretion in investing assets of the Plan. Most of the assets are invested in units in a 
money market fund managed by the Bank. Other assets are invested in common stock of the 
Company as a result of a recent merger of the Company's Employee Stock Ownership Plan. The 
Bank may make any other investments allowed by law. 
 
The Bank, according to your letter, prepares the financial statements for the Plan and certifies that 
they are correct. These certified financial statements of the Plan include a list of all assets and 
liabilities, all transactions in connection therewith, all charges to the accounts of employees, all 
charges for accounting, attorney and other professional fees, all income earned by the trust fund, all 
purchases and sales of assets, a current list of assets and certain other information. 
 
On the assumption that the Bank continues to prepare the financial statements of the Plan and 
certifies that they are correct, you have requested an opinion from the Department that the 
Company may discontinue its audit of the financial statements of the Plan and indicate under item 
22(b) of Form 5500 that an accountant's opinion is not required. In this regard, you refer to the 
exception from the audit requirements set forth in section 103(a)(3)(C) of ERISA. 
 
Section 103(a)(3)(A) of ERISA provides, in relevant part, that: 
 

Except as provided in subparagraph (C), the administrator of an employee benefit plan shall 
engage, … , an independent qualified public accountant, who shall conduct an examination 
of any financial statements of the plan, and of other books and records of the plan, as the 



2 
 

accountant may deem necessary to enable the accountant to form an opinion as to whether 
the financial statements and schedules required to be included in the annual report ... are 
presented fairly in conformity with generally accepted accounting principles .... Such 
examination shall be conducted in accordance with generally accepted auditing standards 
and shall involve such tests of the books and records of the plan as are considered necessary 
by the independent qualified public accountant. 

 
Section 103(a)(3)(C) of ERISA provides that: 
 

The opinion required by subparagraph (a) need not be expressed as to any statements 
required by subsection (b)(3)(G) prepared by a bank or similar institution or insurance 
carrier regulated and supervised and subject to periodic examination by a State or Federal 
agency if such statements are certified by the bank, similar institution, or insurance carrier 
as accurate and are made a part of the annual report. 

 
Under 29 C.F.R. §2520.103-8, which interprets and implements ERISA section 103(a)(3)(C), the 
examination and report of the independent qualified public accountant need not address any 
statement or information regarding plan assets held by a bank or insurance carrier which is 
regulated and supervised and subject to periodic examination by a State or Federal agency, 
provided that the statement or information is transmitted and certified to by the plan administrator 
in accordance with 29 C.F.R. §2520.103-5. 
 
While the scope of an accountant's examination and report may be limited under §2520.103-8, and 
ERISA section 103(a)(3)(C), it has long been and continues to be the position of the Department 
that if a plan is required under 29 C.F.R. §2520.103-1 to engage an accountant to render an opinion 
with respect to the financial statements of the plan an exemption is not provided under §2520.103-
8 and 103(a)(3)(C) from such requirement solely because the plan's assets are held by a bank or 
insurance company and certification has been provided under §2520.103-5.  
 
Accordingly, based on the information contained in your letter, it is the opinion of the Department 
that, while the examination and report of the Plan’s accountant may be limited in accordance with 
ERISA section 103(a)(3)(C) and §2520.103-8, the administrator of the Audiotronics Corporation 
Profit Sharing Plan is not exempt from the requirements of section 103(a)(3)(A) of ERISA to 
engage an independent qualified public accountant and to include the opinion of the accountant as 
part of the Plan's annual report. 
 
This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, this letter is 
issued subject to the provisions of that procedure, including section 10 thereof, relating to the 
effect of advisory opinions. 
 
Sincerely, 
 
 
Jeffrey N. Clayton  
Administrator 
Pension and Welfare Benefit Programs 
 


