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Dear Mr. Wright: 
 
This is in reply to your letter of October 28, 1982, requesting an advisory opinion regarding 
coverage under the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). 
Specifically, you ask whether a life insurance payroll deduction program developed by 
Provident Life & Accident Company (Provident) and United Enterprise Security 
Corporation (UESC) to be marketed on a group-type basis would constitute an employee 
welfare benefit plan within the meaning of section 3(1) of ERISA. 
 
You advise that your client, Provident, is a Tennessee insurance company. UESC is a 
Texas corporation specializing in the mass marketing of personal life insurance products 
and in the design and implementation of payroll deduction programs. Together Provident 
and UESC have designed the following individual life insurance program to be marketed 
on a group-type basis with the cooperation of employers. UESC would approach an 
employer to be permitted to present that employer’s employees the opportunity to purchase 
an individual life insurance policy through payroll deductions. UESC would explain to the 
employees the nature and extent of various benefits they enjoy which are provided by the 
employer and the additional life insurance coverage UESC is offering under a separate 
program to each on a voluntary enrollment basis. The employer would not make any 
recommendations about the life insurance offered by UESC or its suitability to an 
employee’s needs. Each employee interested in the life insurance coverage will pay all 
premiums for his or her policy which will be individually owned. You represent that the 
marketing and administrative advantages to the insurer resulting from the group-type 
approach together with the payroll deduction arrangements should produce significant 
premium savings to individuals insured. Provident will issue the individual insurance 
policies under the arrangement. Additionally, Provident will enter into a reinsurance 
agreement with a non-United States reinsurance company affiliated with or owned by the 
employer if the employer wishes. The reinsurance agreement will consist of the same terms 
and conditions that would be offered to any other reinsurance company and provide for 
cession to the reinsurer of up to 50 percent of the premiums attributable to insurance 
written under the program for that employer’s employees. The premiums payable by the 
individual employees to Provident will not be affected by the reinsurance agreements but 
will be determined in accordance with ordinary group underwriting practices and will 
reflect economies produced by marketing and operating the program on a group-type basis. 
 
Section 3(1) of ERISA defines the term “employee welfare benefit plan” to include: 
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… any plan, fund, or program which was heretofore or is hereafter established or 
maintained by an employer or by an employee organization, or by both, to the 
extent that such plan, fund, or program was established or is maintained for the 
purpose of providing for its participants or their beneficiaries, through the purchase 
of insurance or otherwise, (A) … benefits in the event of sickness, accident, 
disability, death or unemployment, … or (B) any benefit described in section 302(c) 
of the Labor Management Relations Act, 1947 (other than pensions on retirement or 
death, and insurance to provide such pensions). 

 
In regulation 29 C.F.R. §2510.3-1 the Department of Labor (the Department) identified 
certain programs that would not be considered to constitute employee welfare benefit 
programs. Specifically, regulation section 2510.3-1(j) provides: 
 

(j) Certain group or group-type insurance programs.  
For purposes of Title I of the Act and this chapter, the terms “employee 

welfare benefit plan” and “welfare plan” shall not include a group or group-type 
insurance program offered by an insurer to employees or members of an employee 
organization, under which 

(1) no contributions are made by an employer or employee organization; 
(2) participation in the program is completely voluntary for employees or 

members; 
(3) the sole functions of the employer or employee organization with respect 

to the program are, without endorsing the program, to permit the insurer 
to publicize the program to employees or members, to collect premiums 
through payroll deductions or dues checkoffs and to remit them to the 
insurer; and 

(4) the employer or employee organization receives no consideration in the 
form of cash or otherwise in connection with the program, other than 
reasonable compensation, excluding any profit, for administrative 
services actually rendered in connection with payroll deductions or dues 
checkoffs. 

 
It is the position of the Department that, if an employer and Provident enter into a 
reinsurance agreement such as you describe concerning a life insurance program offered 
through payroll deduction to the employees of that employer, such a program would not be 
a group or group-type insurance program described in regulation section 2510.3-1(j). The 
employer, through its affiliate, would be receiving consideration in connection with the 
program -- the benefit of additional insurance business. As a result, the program would fail 
to meet the fourth condition of regulation section 2510.3-1(j). Moreover, the employer’s 
conduct would exceed the limited scope of involvement delineated in the third condition of 
regulation section 2510.3-1(j). It is the opinion of the Department that such employer 
conduct would also amount to the establishment and maintenance by the employer of a 
plan, fund or program which would provide a benefit within the meaning of ERISA section 
3(1). It is, therefore, the position of the Department that the life insurance program to be 
offered by UESC and reinsured by an affiliate of the employer, as described above, would 
be an employee welfare benefit plan within the meaning of ERISA section 3(1). Such a 
plan would have to comply with the applicable provisions of title I of ERISA, including the 
fiduciary provisions of part 4 of that title. 
 
This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, this 
letter is issued subject to the provisions of the procedure, including section 10 thereof 
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relating to the effect of advisory opinions. 
 
Sincerely, 
 
 
Jeffrey N. Clayton  
Administrator 
Pension and Welfare Benefit Programs 


