
U.S.  Department of Labor Labor-Management Services Administration 
Washington, D.C.   20216 

Reply to the Attention of: 
Paul Kelty (202) 523-8971 

OPINION NO. 83-7A 
Sec. 408(c)(2), 3(4) 

JAN 24 1983 

Mr. Barry J. Levine  
Gruenberg, Souders & Levine 
Suite 905 Chemical Building  
721 Olive Street 
St. Louis, Missouri 63101 

Re: Cap Makers Local 17 Health Benefit Fund and Pension Fund (the Plans) 
Identification Number: F-2124 

Dear Mr. Levine: 

This responds to your letter of September 24, 1981, concerning an application of the 
prohibited transaction rules of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 
(ERISA). You ask whether the international representative of an international union may be 
compensated for services as administrator of the Plans in the situation described below. 

You represent that the Plans are multiemployer plans established by various headware 
manufacturers in the St. Louis area and Cap Makers Local 17 of the United Hatters, Cap 
and Millinery Workers International Union (the International Union). The administrator of 
both Plans is a full-time international representative of the International Union. Her duties 
as international representative include assisting local unions in various locations to 
negotiate and execute collective bargaining agreements and representing the International 
Union at state and local labor councils. 

The international representative has asked the Plan trustees for compensation in the amount 
of $100 to $200 per month for her services as administrator of the Plans. Her work as Plan 
administrator is performed in addition to her duties as international representative and is not 
part of those duties. 

You ask whether section 408(c)(2) of ERISA precludes the payment of compensation by 
the Plans to the international representative for services as Plan administrator, even though 
membership in the International Union is incidental to membership in the local union on the 
part of Plan participants. 

Section 406(a)(1)(C) of ERISA prohibits a furnishing of services between an employee 
benefit plan and a party in interest, while section 406(a)(1)(D) disallows a use of plan assets 
for the benefit of a party in interest. Under section 3(14) of ERISA, a plan fiduciary, such as 
an administrator, as well as an employee or officer of a union whose members are plan 
participants is a party in interest in relation to the plan. Section 406(b) prohibits certain acts 
of self dealing or conflicts of interest involving plan fiduciaries. 
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Section 408(b)(2) of ERISA provides a statutory exemption for the provision of services to 
a plan by a party in interest, so long as the arrangements and compensation are reasonable 
and the services are necessary for the operation of the plan. Section 408(c)(2) of ERISA 
permits the payment of reasonable compensation to a fiduciary for services to a plan, 
provided the fiduciary is not already receiving full-time pay from an employer or employee 
organization whose employees or members are plan participants. 
 
You do not state whether the international representative is paid full-time by the 
International Union. However, since you state that the person is a full-time representative of 
the International Union, we assume for purposes of this ruling that she is paid full-time in 
that capacity. For your information, we are enclosing a copy of ERISA advisory opinion 
79-59, which discusses the issue of what constitutes full-time pay within the context of the 
section 408(c)(2) provision. 
 
An “employee organization” is defined in section 3(4) of ERISA to include any labor union 
or any organization of any kind, or any agency or employee representation committee, 
association, group or plan, in which employees participate and which exists for the purpose, 
in whole or in part, of dealing with employers concerning an employee benefit plan, or 
other matters incidental to employment relationships. 
 
Based on the representations in your letter, we conclude that the International Union is an 
employee organization described in section 3(4), even though membership in the 
International Union may be incidental to membership in the local union. Since Plan 
participants are members of that employee organization, we conclude further that section 
408(c)(2) would preclude the payment of compensation by the Plans to the full-time 
representative of the International Union for services as Plan administrator. 
 
This letter is an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Section 10 of the procedure 
explains the effect of an advisory opinion. 
 
Sincerely, 
 
 
Alan D. Lebowitz 
Assistant Administrator for Fiduciary Standards  
Pension and Welfare Benefit Programs 
 
Enclosure 
 


