
       
    
 
   
 
        
        

 

 
 

  
   

 
 

 
 

 
 

 
  

    
   

  
 

 
 

 
 

  
    

   
  

      
  

 

                                                           
      

   
    

  
    

 

U.S. Department of Labor Labor-Management Services Administration 
Washington, D.C.   20216 

Reply to the Attention of: 

OPINION NO. 82-65A 
Sec. IRC §4975(c)(1), IRC §4975(e)(3) 

DEC 14 1982 

Mr. Homer L. Elliot 
Attorney for the Philadelphia Saving Fund Society 
Drinker, Biddle & Reath 
Broad and Chestnut Streets 
Philadelphia, Pennsylvania 19107 

Re: Identification Number F-2258 

Dear Mr. Elliot: 

This is in response to your request for an advisory opinion from the Department of Labor 
concerning the application of the prohibited transaction provisions of section 4975 of the Internal 
Revenue Code (the Code)1 to payments by the Philadelphia Saving Fund Society (PSFS) to 
certain investment brokerage firms in connection with the establishment of individual retirement 
accounts (IRAs) at PSFS. 

Your letter contains the following facts and representations. 

PSFS is a mutual savings bank which, as one of its services to its depositors, sponsors IRAs for 
use by its depositors. Occasionally, individuals are referred to PSFS by certain investment 
brokerage firms who become aware that the individuals are interested in establishing IRAs. If an 
IRA is subsequently established by the individual at PSFS, the funds contributed to it (or 
transferred to it) are invested in PSFS's time deposits. To encourage referrals, PSFS wishes to 
pay "finder's fees" to the referring investment brokerage firms when the referred individuals 
actually establish IRAs at PSFS. 

1 Although IRAs generally are not covered under Title I of the Employee Retirement Income 
Security Act of 1974 (ERISA), certain IRAs may be considered to be established or maintained 
by an employer and would thus be covered by Title I of ERISA. See Department of Labor 
Regulations section 2510.3-2(d). Any reference to section 4975 of the Code in this letter may be 
considered to refer to corresponding sections of Title I of ERISA when applicable to Title I IRA. 



 
 

   
 

   
 

    
  

 
    

   
 

   
    

 
    

  
 

  
  

    
  

   
 

  
 

  
   

    
   
    

 
 

   
  

   
    

 
  

 
  

   
  

   
    

2 

You present the following situations in which the finder's fee would be paid: 

1. When the individual referred to PSFS has no other IRAs; 

2. When the individual referred to PSFS has established one or more IRAs at other financial 
institutions in previous years; 

3. When the individual referred to PSFS has established an IRA at another institution in the 
same taxable year as the PSFS IRA's establishment; 

4. When the individual referred to PSFS has previously established a PSFS IRA. In this case 
the finder's fee would be paid with respect to the establishment of an additional IRA; 

5. When the individual referred to PSFS rolls over or transfers funds from another IRA to a 
newly established PSFS IRA. 

In all of the above situations you represent that the finder's fee would be paid before the 
establishment of the PSFS IRA in question, and that if no IRA were established at PSFS, the fee 
would be returned to PSFS by the investment brokerage firm. The amount of the fee would be 
approximately $20 to $40 for contributions of $1,000 to $2,000. For contributions above 
$2,00 the amount of the fee would be approximately two percent of the intended contribution. 

You have asked for advisory opinions to the effect that: 

1(a) The payment by PSFS of a finder's fee to an investment brokerage firm which refers 
an individual to PSFS for the establishment of a PSFS IRA would not be a prohibited 
transaction under section 4975(c)(1) of the Code (or section 406 of ERISA), provided 
the fee is paid before the establishment of the PSFS IRA and provided there is no other 
IRA in existence prior to the establishment of the PSFS IRA. 

(b) The payment by PSFS of a finder's fee to an investment brokerage firm which refers 
an individual to PSFS for the establishment of a PSFS IRA would not be a prohibited 
transaction under section 4975(c)(1) of the Code (or section 406 of ERISA), even if the 
individual owned one or more IRAs to which he or she contributed out of his or her 
personal service income with respect to an earlier taxable year or to which he or she 
rolled over a distribution from a qualified plan, provided the fee is paid before the 
establishment of the PSFS IRA. 

(c) The payment by PSFS of a finder's fee to an investment brokerage firm which refers 
an individual to PSFS for the establishment of a PSFS IRA would not be a prohibited 
transaction under section 4975(c)(1) of the Code (or section 406 of ERISA), even if the 
individual had already established (or established in the future) an IRA at another 
institution to which he or she makes contributions for the same taxable year as the year 
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for which he or she contributes to the PSFS IRA, provided the fee is paid before the 
establishment of the PSFS IRA. 

2. The payment by PSFS of a finder's fee to an investment brokerage firm which refers an 
individual to PSFS for the establishment of a PSFS IRA would not be a prohibited 
transaction under section 4975(c)(1) of the Code (or under section 406 of ERISA) even if 
the finder's fee is paid when a future contribution is made by the individual to another, 
newly-established PSFS IRA, provided the fee is paid before the establishment of the 
future PSFS IRA. 

3. The payment by PSFS of a finder's fee to an investment brokerage firm which refers an 
individual to PSFS for the establishment of a PSFS IRA would not be a prohibited 
transaction under section 4975(c)(1) of the Code (or under section 406 of ERISA) even if 
the individual transfers or rolls over funds already in an IRA to the newly-established 
PSFS IRA, provided that the investment brokerage firm is neither a disqualified person 
nor a fiduciary with respect to the IRA. 

Section 4975 of the Code imposes a tax on prohibited transactions. Among the transactions 
prohibited is a direct or indirect act by a disqualified person who is a fiduciary whereby he or she 
deals with the income or assets of a plan in his or her own interest or for his or her own account 
(section 4975(c)(1)(E) of the Code) or the direct or indirect receipt of any consideration for his or 
her own personal account by any disqualified person who is a fiduciary from any party dealing 
with the plan in connection with a transaction involving the income or assets of the plan (section 
4975(c)(1)(F) of the Code). 

Section 4975(e)(2)(A) of the Code defines the term disqualified person with respect to a plan to 
include a fiduciary. 

Section 4975(e)(3) of the Code defines the term fiduciary: 

(3) FIDUCIARY -- For purposes of this section, the term "fiduciary" means any person 
who --

(A) exercises any discretionary authority or discretionary control respecting management 
of such plan or exercises any authority or control respecting management or disposition 
of its assets, 

(B) renders investment advice for a fee or other compensation, direct or indirect, with 
respect to any moneys or other property of such plan, or has any authority or 
responsibility to do so, or 

(C) has any discretionary authority or discretionary responsibility in the administration of 
such plan. 
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Department of Treasury Regulations section 54.4975-9(c) provides 

(c) INVESTMENT ADVICE (1) A person shall be deemed to be rendering "investment 
advice" to an employee benefit plan, within the meaning of section 4975(e)(3)(B) and 
this paragraph, only if: 

(i) Such person renders advice to the plan as to the value of securities or other property, 
or makes recommendations as to the advisability of investing in, purchasing, or selling 
securities or other property; and 

(ii) Such person either directly or indirectly (e.g., through or together with any affiliate) --

(A) has discretionary authority or control, whether or not pursuant to agreement, 
arrangement or understanding, with respect to purchasing or selling securities or other 
property for the plan; or 

(B) Renders any advice described in paragraph (c)(1)(i) of this section on a regular basis 
to the plan pursuant to a mutual agreement, arrangement or understanding, written or 
otherwise, between such person and the plan or a fiduciary with respect to the plan, that 
such services will serve as a primary basis for investment decisions with respect to plan 
assets, and that such person will render individualized investment advice to the plan 
based on the particular needs of the plan regarding such matters as, among other things, 
investment policies or strategy, overall portfolio composition, or diversification of plan 
investments. 

Although the payment of the finder's fee by PSFS to the referring investment brokerage firm will 
be made before the establishment of an IRA, receipt of the finder's fee becomes unconditional 
only after the IRA is established. Accordingly, for purposes of interpreting section 4975 of the 
Code, the transaction involving the payment of finder's fees becomes unconditional essentially at 
the moment that the IRA comes into existence, and it is at that point that a determination is made 
whether the transaction is prohibited. 

The above portion of this letter is an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. 
Accordingly, it is issued subject to the provisions of the procedure, including section 10 thereof, 
relating to the effect of advisory opinions. 

Whether an investment broker has become a fiduciary to the PSFS IRA is a factual matter that is 
peculiar to each individual transaction. The Department will not ordinarily issue advisory 
opinions where the nature of the problem is inherently factual. See section 5.01 of ERISA 
Procedure 76-1 (41 FR 36281, August 27, 1976). We are unwilling, therefore, to give you an 
advisory opinion with respect to the issues set forth in paragraphs 1(a), 1(b), 1(c) and 2 of your 
request. We are happy to provide you, however, with the following general information. 
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If an investment broker is a fiduciary within the meaning of section 4975(e)(3) of the Code, the 
receipt of the finder's fee would be a prohibited transaction described in section 4975(c)(1)(F) of 
the Code. The investment broker may also have engaged in the prohibited transaction described 
in section 4975(c)(1)(E) of the Code. With respect to whether the investment broker is a 
fiduciary with respect to an IRA, one should consider carefully the language of Department of 
the Treasury Regulations section 54.4975-9(c)(1)(ii)(B), in addition to the general language of 
section 4975(e)(3)(A) and 4975(e)(3)(C) of the Code. 

With respect to the issue set forth in paragraph 3 of your request, you have added the proviso that 
the investment broker is neither a disqualified person nor a fiduciary with respect to the 
previously established IRA. It is not clear from your submission whether, in framing the issue set 
forth in paragraph 3, you considered the previously established IRA as a different plan from the 
PSFS IRA. For purposes of this letter, we assume you meant that the investment broker is neither 
a disqualified person nor a fiduciary with respect to the IRA either before or after the rollover. 
However, we note that the referral to PSFS by the investment broker may constitute the 
rendering of investment advice within the meaning of section 4975(e)(3)(B) of the Code so as to 
make the investment broker a fiduciary. Assuming that our understanding of the proviso is 
correct, it is not clear to us, on the basis of the information you have supplied, what aspect of the 
proposed transactions you believe might be prohibited. For example, an arrangement pursuant to 
which PSFS IRAs pay a "service" fee to PSFS that includes reimbursement for promotional 
expenses -- such as the finder's fees referred to in your letter -- would present the issue whether 
the service arrangement qualifies for the statutory exemption contained in section 4975(d)(2) of 
the Code. However, we will not express an opinion with respect to paragraph 3 of your request 
because you have not described the facts and issues in sufficient detail. See sections 6.02(b) and 
(c) of ERISA Proc. 76-1. 

Sincerely, 

Alan D. Lebowitz 
Assistant Administrator for Fiduciary Standards 
Pension and Welfare Benefit Programs 


