
       
    
 
   
      
      
 

 
 

 
 

 
  

 
 

  
 

    
    

 
  

 
 

    
    

   
  

   
   

  
   

   
  

 
   

  
   

   
   

   
 

  
  

  

U.S. Department of Labor Labor-Management Services Administration 
Washington, D.C.   20216 

Reply to the Attention of: 
OPINION NO. 82-48A 
Sec. 3(1), 3(5) 

SEP 16 1982 

Mr. Gene M. Williams 
Mehaffy, Weber, Keith & Gonsoulin 
San Jacinto Building 
Beaumont, Texas 77701 

Dear Mr. Williams: 

This is in reply to your letters of February 4, 1982, and December 16, 1981, requesting an 
advisory opinion regarding coverage under title I of the Employee Retirement Income Security 
Act of 1974 (ERISA). Specifically, you ask whether the Major Medical Plan (the Plan) of Orange 
Memorial Hospital Corporation (the Hospital) would still constitute an employee benefit plan 
covered under title I of ERISA if it is also extended to cover employees of the Orange County 
Ambulance Service (the Ambulance Service). 

You state that the Hospital is a non-profit corporation operating a hospital in Orange, Texas. It 
currently maintains the Plan for its 350 eligible employees through an "administrative services 
only" agreement with Northwestern National Life Insurance Company, Minneapolis, Minnesota. 
You further advise that the Ambulance Service, also a non-profit corporation, provides public 
ambulance service for the Orange County, Texas, area. The Ambulance Service has 20 
employees for whom it would like to provide adequate medical benefits. Accordingly, the 
Ambulance Service, to economically provide such coverage, proposes to join the Plan under the 
same terms and conditions. You state there would be no change in coverage or discrimination 
among employees and that employees of both the Hospital and the Ambulance Service would be 
treated equally in all circumstances. The Ambulance Service is located on the premises of the 
Hospital and both share the goal of providing proper and inexpensive health care and emergency 
services to the people of Orange County. You also stated that the Board of Directors of the 
Hospital appoints the Board of Directors of the Ambulance Service and that there are directors in 
common. In a letter dated February 4, 1982, you further advised that neither the Hospital nor the 
Ambulance Service was created by a governmental entity, is funded by such an entity, or has 
directors appointed by such an entity. You argue that the Hospital and the Ambulance Service 
should be considered a single employer for the purposes of title I of ERISA. 

In order to satisfy the definition of an "employee welfare benefit plan" or "welfare plan" set forth 
in section 3(1) of ERISA, a plan must, among other criteria, provide welfare benefits, including 
the type provided by the Plan and be "established or maintained by an employer or by an 
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employee organization, or by both." Since there is no indication that an employee organization is 
involved in any manner with the Plan, this letter will only consider whether it is established or 
maintained by an "employer." 

Section 3(5) of ERISA, provides, "[t]he term 'employer' means any person acting directly as an 
employer, or indirectly in the interest of an employer in relation to an employee benefit plan; and 
includes a group or association of employers acting for an employer in such capacity." 

Inasmuch as the Board of Directors of the Ambulance Service is appointed by the Board of 
Directors of the Hospital, it is the position of the Department of Labor that the Hospital and the 
Ambulance Service are under common control for the purposes of title I of ERISA and would 
constitute an "employer" within the meaning of section 3(5) of ERISA. 

Accordingly, the Major Medical Plan would not cease being a single employee welfare benefit 
plan within the meaning of section 3(1) of ERISA merely because the employees of the 
Ambulance Service are covered thereunder. 

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, this letter 
is issued subject to the provisions of the procedure, including section 10 thereof relating to the 
effect of advisory opinions. 

Sincerely, 

Jeffrey N. Clayton 
Administrator 
Pension and Welfare Benefit Programs 


