
       
    
 
   
 
      
      
 

 
 

 
 

  
 

  
 

 
 

  
   

  
  

   
     

  
   

  
 

    
   

    
  

 
 

 
    

 
 

 
  

        
    

  

U.S. Department of Labor Labor-Management Services Administration 
Washington, D.C.   20216 

Reply to the Attention of: 

OPINION NO. 82-33A 
Sec. 104(b)(4) 

JUL 21 1982 

Mr. Albert J. Yonke 
Yonke, Shackelford & Arnold, P.C. 
1710 Traders Bank Building 
1125 Grand Avenue 
Kansas City, Missouri 64106 

Dear Mr. Yonke: 

This is in response to your letter of September 10, 1981, on behalf of the Boards of Trustees of 
the Construction Industry Laborers Pension Fund and Construction Industry Laborers Welfare 
Fund (the Funds), concerning the obligation of the Boards of Trustees or plan administrator to 
provide copies of minutes of the Trustees' meetings under the Employee Retirement Income 
Security Act of 1974 (ERISA). Specifically, you request an opinion that the Boards of Trustees 
of the Funds or the plan administrator are not required by section 104(b)(4) of ERISA or 29 CFR 
§2520.102-3(t)(2) to make available, upon written request of a participant, past participant or 
beneficiary, copies of minutes of the regular and/or special meetings of the Boards of Trustees or 
the Committee meetings of said Boards. 

In support of your request you contend that the minutes of the Trustees' and Committee meetings 
do not constitute "other instruments under which the plan is established or operated" within the 
meaning of section 104(b)(4) or "plan documents" or "plan information" within the meaning of 
section 2520.102-3(t)(2). You indicate in your letter that a requirement to provide minutes of 
meetings to participants would create an impossible administrative burden and cost to the Funds. 

Paragraph (t)(2) of section 2520.102-3, to which you refer in your letter, contains the "model" 
statement of ERISA rights designed for inclusion in summary plan descriptions. This "model" 
statement is not intended to create or broaden disclosure obligations beyond those specified in 
the Act and its regulations, but rather the "model" statement is intended to set forth in 
understandable language the general rights and protections afforded participants and 
beneficiaries under ERISA. In this regard, the "model" language referenced in your letter, i.e., 
"… all plan documents and other plan information … ", is intended merely to put participants 
and beneficiaries on notice that "plan information", e.g. the latest annual report, bargaining 
agreements, contracts and other instruments under which the plan is established or operated, in 
addition to "plan documents" is available upon written request. 
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Section 104(b)(4) of ERISA provides, in relevant part, that the plan "administrator shall, upon 
written request of any participant or beneficiary, furnish a copy of the latest annual report, any 
terminal report, the bargaining agreement, contract or other instruments under which the plan is 
established or operated. The administrator may make a reasonable charge to cover the cost of 
furnishing such complete copies …" Because the minutes of regular and/or special meetings of 
the Boards of Trustees or the minutes of Committee meetings of the Boards do not necessarily 
constitute documents specifically delineated in section 104(b)(4) or "other instruments under 
which the plan is established or operated" within the meaning of section 104(b)(4), it is the view 
of the Department that such documents are not necessarily subject to the disclosure requirements 
of section 104(b)(4).1 In addition, section 104(b)(4) does not require a plan administrator to 
furnish information to a person who, at the time he requests such information, is neither a 
participant nor a beneficiary of the plan. 

It should be noted, however, that section 404(a)(1)(D) of ERISA requires a fiduciary to discharge 
his duties in accordance with the documents and instruments governing the plan insofar as they 
are consistent with the provisions of Title I of ERISA. Therefore, if any such documents or 
instruments, consistent with other provisions of Title I, require the furnishing or disclosure of the 
information about which you inquire in response to a request from a participant, past participant 
or beneficiary, Fund fiduciaries would be required to grant the request of that participant or 
beneficiary. 

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, this letter 
is issued subject to the provisions of that procedure including section 10 thereof relating to the 
effect of advisory opinions. 

Sincerely, 

Jeffrey N. Clayton 
Administrator of Pension and Welfare Benefit Programs 

1 Of course, if the minutes of a trustees' meeting should, in fact, constitute an instrument under 
which the plan is established or operated, it would have to be furnished in accordance with the 
terms of section 104(b)(4). For example, the minutes of a trustees' meeting which establish a 
claims procedure or does any of the things described in section 402(b) and (c) of ERISA would 
have to be furnished in accordance with section 104(b)(4). 


