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This is in response to you letter requesting an opinion concerning whether or not your client’s 
policy on vacation and sick leave accrual procedures interferes with the exempt status of its 
salaried employees. 
 
You represent a non-profit employer that operates a facility which counsels, treats and educates 
juveniles on an in and out-patient basis.  The exempt employees in question are state licensed 
teachers, psychologists, nurses, social workers and executive administrators who receive a salary 
based upon their tenure and job category, regardless of the quantity or quality of work 
performed.  For purposes of this opinion request, we are to presume that these salaried 
employees satisfy the definition of a bona fide exempt employee pursuant to Regulations 29, Part 
541. 
 
Under your client’s plan, a salaried employee who has worked at least one year accrues 10 days 
of vacation each year, which accumulates at the rate of 0.83 days (6.67 hours) per month.  A 
two-year employee accrues 12 days of vacation at the rate of 1 day/month, and employees having 
worked three years of more accrue 18 days of vacation annually at the rate of 1.5 days per 
month.  All employees accrue 12 days of sick time per year regardless of their years of service.  
They stop earning vacation time once they accumulate 240 hours.  An employee will be paid 
cash for all unused accrued vacation if she leaves the company.  Employees who separate from 
their employment do not receive a cash payout for unused accrued sick time.  When a salaried 
employee takes a few hours during the day to tend to a personal matter, the employer’s 
computerized payroll system automatically deducts this time from the employee’s accrued 
vacation “bank” in hourly increments.  The employee’s paycheck contains a running statement of 
the remaining number of hours of unused accrued vacation and sick time. 
 
Section 13 (a) (1) of the Fair Labor Standards Act (FLSA) provides a complete minimum wage 
and overtime pay exemption for any employee employed in a bona fide executive, 
administrative, or professional capacity as those terms are defined in Regulations, Part 541.  An 



employee may qualify for exemption if all of the pertinent tests relating to duties, 
responsibilities, and salary, as discussed in the appropriate section of the Regulations, are met.  
One such test requires that an otherwise exempt employee be paid on a salary basis, as described 
in section 541.118 of the Regulations. 
 
An employee will be considered to be on a salary basis within the meaning of the Regulations if 
under his or her employment agreement he or she regularly receives each pay period on a 
weekly, or less frequent basis, a predetermined amount constituting all or part of his or her 
compensation, which amount is not subject to reduction because of variations in quality and 
quantity of the work performed. 
 
Deductions may be made, however, when the employee is absent from work for a day or more 
for personal reasons, other than sickness or accident.  Thus, if an employee is absent for one or 
more full days to handle personal affairs, his or her salaried status will not be affected if 
deductions are made from his or her salary for such absences.  
 
Deductions may also be made for absences of a day or more occasioned by sickness or disability 
(including industrial accidents) if the deductions are made in accordance with a bona fide plan, 
policy or practice of providing compensation for loss of salary occasioned by both sickness and 
disability.  Thus, if the employer’s particular plan, policy or practice provides compensation for 
such absences, deductions for absences of one or more full days because of sickness or disability 
may be made before an employee has qualified under such plan, policy or practice and after he or 
she has exhausted his or her leave allowance thereunder. 
 
Where an employer has proposed a vacation and sick time policy/plan, such as the one described 
in your letter, it is permissible to substitute or reduce the accrued leave in the plan for the time an 
employee is absent from work, even if it is less than a full day, without affecting the salary basis 
of payment, if by substituting or reducing such leave “bank” the employee receives in payment 
an amount equal to his or her guaranteed salary.  Payment of an amount equal to the employee’s 
guaranteed salary must be made even if an employee has no accrued benefits in the leave “bank”, 
and the amount has a negative balance, where the employee’s absence is for less than a full day. 
 
Based on the information provided in your letter and provided all of the other requirements of the 
Regulations are met, it is our opinion that your client’s vacation and sick time policy/plan would 
not interfere with the exempt status of its salaried employees. 
 
This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your request and is 
given on the basis of your representation, explicit or implied, that you have provided a full and 
fair description of all the facts and circumstances which would be pertinent to our consideration 
of the question presented.  Existence of any other factual or historical background not contained 
in your request might require a different conclusion than the one expressed herein.  You have 
also represented that this opinion is not sought on behalf of a client or firm which is under 
investigation by the Wage and Hour Division, or which is in litigation with respect to, or subject 
to the terms of any agreement or order applying, or requiring compliance with, the provisions of 
the FLSA. 
 



We trust that the above discussion is responsive to you inquiry.  If we can be of further 
assistance, please do not hesitate to contact me. 
 
Sincerely, 
 
 
 
John R. Fraser 
Acting Administrator 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
*Note: The actual name(s) was removed to protect privacy in accordance with 5 U.S.C. § 
552(b)(7). 


