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April 29, 1997 
 
Dear Ms. Name* 
 
This is in response to your inquiry on behalf of Name* is concerned about the mandatory 
charges that her employer, Name*, deducts from her pay for cafeteria food services at work 
whether she chooses to eat at the facility or not. 
 
We have considered your constituent's comments under the provisions of the Fair Labor 
Standards Act (FLSA) which is the Federal law of most general application concerning wages 
and hours of work.  This law requires that all covered and nonexempt employees be paid not less 
than the minimum wage of $4.75 an hour (increasing to $5.15 an hour effective September 1, 
1997) and overtime pay of not less than one and one-half times their regular rates of pay for all 
hours worked over 40 in a workweek.  The major provisions of the FLSA are described in the 
Handy Reference Guide to the Fair Labor Standards Act. 
 
Under the FLSA, wages may take the form of cash or “facilities” as defined in 29 CFR Part 531. 
Section 3(m) of the FLSA permits an employer to count towards its minimum wage obligation 
the reasonable cost or fair value of board, lodging, or other facilities furnished to employees.  As 
indicated in §531.29, §3(m) applies to situations where board, lodging or other facilities are 
furnished in addition to a stipulated wage or where such charges are deducted from a stipulated 
wage. 
 
Meals furnished to employees are regarded as primarily for the benefit and convenience of the 
employee.  See §531.32.  Thus, deductions for meals would not violate the minimum wage 
and/or overtime requirements of the FLSA.  (Or violate the salary basis requirements for certain 
“exempt” employees).  Although §531.30 of the regulations provides that an employee's 
acceptance of facilities must be “voluntary and uncoerced,” such provisions have been rejected 
by several appellate as well as district courts with respect to meals provided to employees. Wage 
and Hour no longer enforces the “voluntary” provision with respect to meal credits or 
deductions. 
 
Thus, where an employee is required to accept a meal provided by the employer as a condition of 
employment, Wage and Hour will take no enforcement action, provided that the employer takes 
credit (or makes deductions) for no more than the actual cost incurred.   
 
If we can be of further assistance, please do not hesitate to contact this office. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Daniel F. Sweeney 
Office of Enforcement Policy 



  Fair Labor Standards Team 
 
Enclosures 
 
*Note: The actual name(s) was removed to protect privacy in accordance with 5 U.S.C. § 
552(b)(7). 


