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September 9, l996 
 
This is in response to your letter on behalf of the *** requesting clarification of the 
application of the Fair Labor Standards Act (FLSA) to the time spent by child care 
employees in training required by State regulation. You specifically request a written 
opinion of the application of the 29 CFR Part 785.27 criteria tot his training time. Please 
forgive the delay in responding.  
 
Time spent in training programs need not be counted as hours of work if all of the four 
regulatory criteria are met (see 29 CFR Part 785.27). We will respond to your request by 
listing and discussing each criterion as it relates to unique aspects of training time in the 
child care industry. 
 
(a) Attendance is outside the employee's regular working hours.  

This criterion is a question of fact that must be determined on a case-by-case basis. 
 
(b) Attendance must be voluntary. 

• Where an employer (or someone acting on his or her behalf or interest) either 
directly or indirectly requires an employee to undergo training, the employer 
controls the employee's time. Attendance by the employee is thus not voluntary 
and is clearly hours of work. 
 
However, where a State requires individuals to take training as a condition of 
employment with any employer in the child care field -- e.g., continuing 
education required of an individual to be licensed to practice the profession -- 
attendance at such training would be voluntary and this criterion met, provided 
the employer does not impose additional requirements on the employee, such as 
taking a particular course(s). 
 
It is a different situation, however, where a State requires employers to provide 
training as a condition of the employer's license to remain open for business -- 
e.g., a day care center operator's license is conditional on all employees receiving 
a fixed number of hours of child care training each year. As the operator would 
typically require employees to attend such training, it would not be voluntary, and 
this criterion would not be met.  
 
(c). Training must not be directly related to the employee's job.  
 
Training is directly related to employee's job if it is designed to make an 
employee handle his/her job more effectively, as distinguished from training to 
for another job or a new or additional skill.  
 



However, when the other three 29 CFR Part 785.27 criteria are met, training 
directly related to an employee's job need not be counted as hours worked where:  

• It is secured at an independent school, college or independent trade school which 
employees attend on their own initiative (29 CFR Part 785.30): or  

• It is established by the employer for the benefit of employees and corresponds to 
courses offered by independent bona fide institutions of leaning (29 CFR Part 
785.31).  

• As a practical matter in the child care industry, we would regard child care 
training to be for the benefit of the employees when it provides instruction of 
general applicability which enables an individual to gain or continue employment 
with any employer which provides child care services.  

1. (d). The employee performs no productive work during attendance.  

• This criterion is a question of fact that must be determined on a case-by-case 
basis. 

We are developing a Fact Sheet which describes the application of the FLSA to the child 
care industry. The Fact Sheet, which will include the issues discussed above, will be 
provided to you as soon as it is completed. It will also be available at local Wage and 
Hour Division Offices and on the Department of Labor Home Page. 
 
We trust that the above is responsive to your request. The opinion expressed herein 
supersedes previous Wage and Hour Division interpretations on the same topic. 
 
Sincerely, 

Maria Echaveste 
Administrator 

 


