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This is in response to your letter concerning travel time under the Fair Labor Standards Act 
(FLSA).  You are specifically concerned about certain travel time which is not “hours worked” 
under the FLSA and Regulations, 29 CFR Part 785, and is not considered to be “hours worked” 
by your client, but is time for which your client pays the employee’s required straight-time 
hourly rate.  This “travel time” is not combined with “work time” (a combination of time spent 
working on the job and travel time which is hours worked) to determine the employer’s overtime 
pay obligations.  You ask whether the employer’s payment for the “travel time” hours which are 
not hours worked converts them, in effect, into hours worked under the FLSA and, as such, 
requires their inclusion in the employee’s total hours worked in a workweek for purposes of 
computing overtime pay. 
 
It is our opinion that your client’s payment for the “travel time” in question does not convert the 
hours into hours worked under the FLSA and that the method of payment is in compliance with 
the Act.  Our rationale is set forth below and is derived primarily from 29 CFR 778.320. 
 
In some cases an agreement provided for compensation for hours spent in certain types of 
activities which would not be regarded as working time under the Act if no compensation were 
provided.  The agreement of the parties to provide compensation for such hours may or may not 
convert them into hours worked depending on whether or not it appears from all the pertinent 
facts that the parties have agreed to treat such time as hours worked.  Except for certain activity 
governed by the Portal-to-Portal Act (see §778.320 (b), the agreement of the parties will be 
respected, if reasonable. 
 
In situations such as your client’s, where time spent in activity which would not be hours worked 
under the Act if not compensated and would not become hours worked under the Portal-to-Portal 
Act even if made compensable by contract, custom, or practice, the parties may reasonably agree 
that the time will not be counted as hours worked.  Where it appears from all the pertinent facts 
that the parties have agreed to exclude such activities from hours worked, payments for such 
time will be regarded as qualifying for exclusion from the regular rate under the provisions of 
section 7 (e) (2) of the FLSA, as explained in §§778.216 to 778.224.  The payments for such 
hours cannot, of course, qualify as overtime premiums creditable toward overtime compensation 
under section 7 (h) of the Act.  See §778.320 (b). 
 



In addition to Part 778, we are also enclosing a copy of the Preamble to the revision of §778.320, 
published January 23, 1981, which contains the background for our current position. 
 
This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your request and is 
given on the basis of your representation, explicit or implied, that you have provided a full and 
fair description of all the facts and circumstances that would be pertinent to our consideration of 
the question presented.  Existence of any other factual or historical background not contained in 
your request might require a different conclusion than the one expressed herein.  You have also 
represented that this opinion is not sought on behalf of a client that is under investigation by the 
Wage and Hour Division, or that is in litigation with respect to, or subject to the terms of any 
agreement or order applying or requiring compliance with the provisions of the FLSA. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Maria Echaveste 
Administrator  
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*Note: The actual name(s) was removed to protect privacy in accordance with 5 U.S.C. § 
552(b)(7). 


