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This is in further response to your inquiry relating to the exclusion of sleep time from 
compensable hours of work under the provisions of the Fair Labor Standards Act (FLSA) 
and pursuant to 29 CFR §553.222(c). 
 
We previously advised you that under that regulation, where an employer and employee 
had agreed that sleep time was to be compensable, an employer could not make unilateral 
changes in the agreement to exclude sleep time from compensable hours of work and 
then consider the employee's continued employment to be acceptance of such change. 
Some form of uncoerced mutual assent is necessary to consider the parties' agreement 
validly changed.  

While the regulation does not address the converse, i.e., the procedure for rendering sleep 
time compensable, where there was previously an express or implied agreement to 
exclude sleep time from compensable hours of work, the following is our analysis. An 
employee could unilaterally withdraw his or her consent, and the employer would then be 
required to compensate the employee for any future sleep time that may occur. However, 
the employer would not be required to agree to a continuation of the same terms and 
conditions of employment. The employer and employee are free to establish new 
conditions of employment such as rate of pay, hours of work, or reassignment. 
 
For those employees represented by the ***, such changes in conditions or terms of 
employment could be addressed within the collective bargaining process by the parties. 
Non-represented employees regrettably do not have this option. 
 
We trust that the above is responsive to your inquiry. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Maria Echaveste 
Administrator 

 


