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This is in further response to your inquiry concerning the application of §7(k), 29 USC 
§207(k), of the Fair Labor Standards Act (FLSA) to firefighters covered by the provisions 
of a collective bargaining agreement (CBA).  You ask whether a certain part of the 
overtime compensation section of the CBA will satisfy the overtime compensation 
requirements of the FLSA.  

Section 21.02(a) of the CBA provides for a work cycle or work period of 15 days during 
which firefighters are normally scheduled to work five 24-hour shifts - 120 hours.  Under 
§7(k) and 29 CFR §553.230(c), the FLSA overtime threshold is 114 hours.  
Consequently, during each work period firefighters are normally scheduled to work six 
FLSA overtime hours.  

Section 21.02(a) of the CBA provides in part that:  

To compensate for those hours actually worked in excess of one hundred and fourteen 
(114) hours during each fifteen (15) day cycle, employees working their schedule of five 
(5) shift days per cycle shall receive one (1) twenty-four (24) hour ("Kelly") day off duty 
during each period of 90 days.  (For purposes of this provision, hours actually worked 
shall include scheduled vacation days utilized by employees in addition to days actually 
worked.)  Such compensatory day off shall be scheduled off duty by the employees by 
agreement with the Fire Chief.  

You state that the "Kelly Day" referred to in this section is a scheduled 24-hour shift off 
duty without pay.  An employee opting for overtime compensation in accordance with 
this provision would receive one 24-hour shift off duty (in our experience, a "Kelly Day" 
is intended to be a day off with pay) as the only compensation for having worked 30 
FLSA overtime hours (six overtime hours in five consecutive 15 day work periods).  The 
"Kelly Day" compensation provided by in this section (whether or not it is with pay) does 
not satisfy, per se, the overtime compensation requirements of the FLSA.  

For each work period an employee would be entitled to six hours of FLSA overtime 
compensation in cash (based upon the employee's "regular rate" of pay), or nine hours of 
compensatory time off, pursuant to §7(o), for use at some future date.  While it is 
permissible to count scheduled vacation time in determining whether the FLSA overtime 
threshold has been reached (or exceeded), only hours worked need be counted under the 
FLSA.  Consequently, employees paid pursuant to this CBA provision may not be 
employed in violation of the FLSA overtime requirements in work periods in which they 
have used sufficient vacation time so that they have not actually worked in excess of the 
114-hour threshold.  



We note that, in lieu of the above provision, employees may opt to receive overtime 
compensation (section 21.03) in accordance with the provisions of §7(o) of the FLSA.  
Nevertheless we suggest that the provisions of section 21.02(a) discussed above be 
modified or deleted.  See Barrentine v. Arkansas-Best Freight System, 450 U.S. 728 
(1981) in which the Supreme Court held that a union may not negotiate a provision that 
waives employees' statutory rights under the FLSA.  

We trust that the above is responsive to your inquiry.  

 Sincerely,  
   
   

 Maria Echaveste  
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