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This is in response to your letter requesting an opinion regarding certain issues pertaining 
to meal credits pursuant to section 3(m) of the Fair Labor Standards Act (Act) for food 
service employees.  

You represent a company that is engaged in food service/ concessions at various national 
parks on a seasonal basis, and because worksites are remote, many hourly employees 
travel long distances to work for the company during the peak operating period of May 
through August. 

The employees live in company-owned dormitories (for a daily deduction of $8.25) and 
eat in the company's cafeteria. The meal credit deduction covers breakfast ($1.70), lunch 
($2.10), and supper ($2.70) for a total of $6.50 per day. These employees may choose 
from any item on the cafeteria menu and may eat as much or as little food as they like. 
Beverages are included with each meal at no extra charge. Meal credits do not include a 
profit for the company. The company takes the full credit each day of employment 
whether the employee eats all or any of the meals covered by the credit. In addition, the 
employees may not opt out of the program during the period of employment. The weekly 
board and lodging deduction occasionally takes some employees' weekly wage below the 
statutory minimum wage. 

You state that the company instituted and maintains its meal deduction policy based upon 
the following provision of the Wage and Hour Division's Field Operations Handbook: 

Regulations 531.30 provides that an employee's acceptance of facilities must be 
"voluntary and uncoerced." The "voluntary and uncoerced" provision has been rejected in 
several court of appeals and district court decisions regarding meals provided to 
employees. WH no longer enforces the "voluntary" provision with respect to meals. 

Therefore, where an employee is required to accept a meal provided by the employer as a 
condition of employment, WH will take no enforcement action, provided that the 
employer takes credit for no more than the actual cost incurred. 

Based upon the information provided, your questions are answered as follows: 

Q-1. May an employer take a meal credit where each subject employee is required to 
accept a meal from the employer as a condition of employment and where the employer 
takes credit for no more than the actual cost incurred in providing the meal? 

A.l. Yes. The Wage and Hour Division will take no enforcement action provided that the 
employer takes credit for no more than the actual cost incurred. Please note that an 
employer may not take a credit where no cost is incurred. For example, when a meal is 



made available to an employee, but is not consumed, and subsequently is retained in the 
employer's inventory for service to customers, no credit may be taken. 

Q.2. Assuming all other conditions are met for a meal credit, may the employer's weekly 
deduction for meals and lodging take an employee below the cash minimum wage 
prescribed in the Act during nonovertime and/or during overtime weeks?  

A-2. Yes. Section 3(m) of the Act permits an employer to count toward its minimum 
wage obligation, the "reasonable cost" of furnishing board, lodging, or other facilities 
which are "customarily furnished" to the employee. Furthermore, this "reasonable cost" 
to the employer must be included in the employee's regular rate of pay for the purpose of 
computing overtime pay.  

Q-3. What records should an employer keep regarding meal credits so as to ensure 
compliance with section 3(m) of the Act?  

A-3. Any employer who furnishes meals, lodging, or other facilities to employees as 
wages must maintain the records required in section 516.27 of 29 CFR Part 516 (copy 
enclosed). Bills, purchase orders, and cash register tapes may be appropriate for such 
purpose. 

We trust that the above information is responsive to your inquiry.  

Sincerely, 

Maria Echaveste 
Administrator 

 


