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This is in response to your inquiry on behalf of ***.  Mr. *** and other members of the 
Quality Steering Team at the *** are concerned about the application of the overtime 
compensation requirements of the Fair Labor Standard Act (FLSA) to a proposed 
"Gainshare Program" at the Plant.  

Gainsharing usually means compensation that is paid to employees because of their 
efforts in reducing employee controllable expenses (costs) by achieving increased 
efficiency and productivity.  This also appears to be the objective of the program.  
However, gainsharing is not synonymous with the term profit sharing as used in 
§7(e)(3)(b) of the FLSA.  Factors involved in gainsharing may include, for example, 
reduced absenteeism; reductions in rework, scrap and set-up time (direct costs 
attributable to production); and similar measurable efficiencies that may be achieved by 
employees in a manufacturing environment.  Gainsharing compensation may be paid to 
employees whether or not the employer's operations, taken as a whole, are profitable.  
The question presented is whether such payments must be included in the "regular rate" 
for purposes of FLSA overtime compensation.  

Section 7(a) of the FLSA requires that covered and nonexempt employees must be paid 
overtime pay at a rate not less than one and one-half times their regular rates of pay for 
all hours worked in excess of 40 in a workweek.  Section 7(e) requires inclusion in the 
regular rate of "all (emphasis supplied) remuneration for employment paid to, or on 
behalf of, the employee" except payment specifically excluded by paragraphs (1) through 
(7) of that subsection. See §§29 CFR 778.107 and 778.108.  

Section 7(e)(3)(b) provides that payments made pursuant to a bona fide profit-sharing 
plan or trust meeting the requirements of Regulations, 29 CFR Part 549, may be excluded 
in calculating the regular rate of pay used in determining FLSA overtime compensation.  
Section 549.2 of the Regulations provides that certain provisions of profit sharing plans 
or trusts will disqualify such plans or trusts under §7(e)(3)(b).  As indicated in §549.2(e), 
if the employer's contributions or allocations to the fund or trust are based on factors 
other than profits such as hours of work, production, efficiency, sales or savings in cost, 
the plan or trust will not meet the requirements under §7(e)(3)(b).  

Gainsharing payments designed to reward employees for improving productivity through 
the better use of labor and materials are not profit-sharing payments, although such 
payment plans may lead to success, growth and profitability of an enterprise.  It is our 
opinion that gainsharing payments represent nondiscretionary bonus payments that are 
made to employees for increases in production or efficiency.  As indicated in §§ 29 CFR 



778.208, 778.209, and 778.211, bonuses of this type must be included in the regular rate.  
Sections 778.209 and 778.210 deal specifically with the methods of including bonus 
payments (however they may be derived by the employer) in the regular rate of pay.  

In our view, legislative action would be required to specifically exclude gainsharing 
(bonus) payments from the regular rate of pay pursuant to §7(e) of the FLSA.  Moreover, 
we also believe that legislation excluding bonuses paid for increased efficiency, savings 
in cost and the like (whether based on paid hours or flat distributions) from being 
included in the regular rate could undermine the regular rate concept.  

This could lead to overtime compensation being based on one and one-half times the 
minimum wage rather than on the regular rate.  In other works, abusive labor practices 
could result from such a provision in the FLSA.  

If we can be of further assistance, please do not hesitate to contact this office.  

Sincerely,  

   
   

Daniel F. Sweeney  
Deputy Assistant Administrator  

cc:  Washington, D.C., Office  

 


