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FLSA-464 

September 14, 1992 

This is in response to your inquiry concerning the use of compensatory time off that has been accrued 
pursuant to §7(0) of the Fair Labor Standards Act (FLSA). You ask whether a public agency may require 
its nonexempt employees to use their previously accrued FLSA compensatory time by scheduling them to 
take such time off as directed. 

As you know, FLSA compensatory time off is paid time off which is earned and accrued by an employee 
in lieu of immediate cash payment for statutory overtime hours. As a condition for use of compensatory 
time in lieu of overtime payment in cash, an agreement or understanding must be reached prior to 
performance of the work. That agreement or understanding may include provisions governing the 
preservation. use or cashing out of compensatory time so long as these provisions are consistent with §7( 0). 
See §553.23 of Regulations, 29 CFRPart 553. 

Thus, it is our position that a public employer may schedule its nonexempt employees to use their accrued 
FLSA compensatory time as directed ifthe prior agreement specifically provides such a provision, and the 
employees have knowingly and voluntarily agreed to such provision freely and without coercion or 
pressure. See §553.23(c). 

Absent such an agreement, it is our position that neither the statute nor the regulations permit an employer 
to require an employee to use accrued compensatory time. However, as indicated in §553.27, accrued 
compensatory time may be paid in cash at any time. It appears that "cashing out" accrued compensatory 
time could achieve the objective of concern. 

We trust that the above information is responsive to your inquiry. 
Sincerely, 

Karen R. Keesling 
Acting Administrator 


