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FLSA-727 

November 15,1990 

This is in further response to your letter concerning the application of the Fair Labor Standards Act 
(FLSA) to certain travel time and whether such time is compensable under FLSA. We regret the 
delay in responding to your inquiry. 

You indicate that an *** police officer was assigned to the *** for two weeks of traffic accident 
investigation training. The classes were scheduled from 8:00 AM to 5:00 PM each day. In order to 
travel to and from the training site in *** each day, the police officer picked up a police vehicle at 
the * * * in lieu of using his personal vehicle, since no travel expenses were provided to him for 
attending the training. The time spent traveling between and the training site (approximately 45 
minutes each way) presumably occurred before 8:00 AM and after 5:00 PM each day. 

The principles that apply in determining whether or not time spent in travel is compensable under 
FLSA depend upon the kind of travel involved. Those principles are discussed in sections 785.35 
through 785.41 of Interpretative Bulletin, 29 CFR Part 785 (copy enclosed). 

It is our opinion that the travel performed by the police officer at the beginning and the end of the 
workday from the officer's home to the municipal building and from there in a police vehicle to the 
*** is ordinary home to work travel and would not be considered to be compensable hours of work 
under the provisions of FLSA. An employee who travels from home before his or her regular 
workday and returns to his or her home at the end of the workday is engaged in ordinary home to 
work travel which is a normal incident of employment. (We note that the approximate 25 mile 
distance between *** is not an unreasonable distance for home to work commuting). This is true 
whether he or she works at a fixed location or at different sites. Normal travel from home to work is 
not worktime as discussed in sections 785.34 and 785.35 of Regulations, 29 CFR Part 785. The mere 
fact that the employer provides the employee with transportation, for the employee's convenience, 
does not convert such travel time to aprinciple activity. However, ifthere is a custom, contract, or 
practice providing that an employee's regular daily travel between home and the workplace is 
compensable, such time will be so regarded under the provisions of section 4 of the Portal-to-Portal 
Act of 1947 as indicated in section 785.34. 

On the other hand, if the employer requires or directs an employee to drive an employer's vehicle to a 
job location, such travel time would constitute hours worked under the provisions ofFLSA. In this 
regard, see section 785.38 of Part 785. 

This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your request and is 
given on the basis of your representation, explicit or implied, that you have provided a full and fair 
description of all the facts and circumstances which would be pertinent to our consideration of the 
question presented. Existence of any other factual or historical background not contained in your 
request might require a different conclusion than the one expressed herein. 

Sincerely, 

Samuel D. Walker 
Acting Administrator 
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