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FLSA-729 

October 25, 1990 

This is in further response to your inquiry concerning the overtime compensation provisions of the 
Fair Labor Standards Act (FLSA). You raise several questions concerning the proper method of 
calculating the regular rate of pay and computing overtime premium pay. We regret the delay in 
responding to your inquiry. 

You state that your client's employees are covered by two collective bargaining agreements (CBA). 
Under the terms of one CBA, employees in classification "A" are paid a straight-time hourly rate of 
$11.92 an hour. Overtime compensation is paid at one and one-halftimes this rate for all time 
worked in excess of 8 hours per day or in excess of 40 hours per week. Employees in classification 
"A" will periodically be assigned "standby" duty for a one-week period. An employee on standby 
must be available to be contacted by telephone at all times except when actually traveling to work or 
responding to a service request at the direction of the employer. For standby duty, an employee is 
paid 15 hours of straight-time pay. An employee also receives pay for two hours or the actual time 
spent working, whichever is greater, at one and one-halftimes the CBA straight-time rate for each 
occasion that the employee is called out for duty while on standby. If the call-out is on Sunday or a 
holiday, the employee is paid double the CBA straight-time rate. When an employee is not on 
standby but is called out for unscheduled work, the employee is paid for three hours or the hours 
actually worked, whichever is greater, at one and one-halftimes the applicable straight-time rate, or 
twice the applicable straight-time rate if called on a Sunday or a holiday. 

Under the other CBA, employees in classification "A" periodically are required to be "on-call" 
outside their regular working hours and they must remain at home or at another location within their 
service area where they can be contacted by the employer. Employees are paid one-half hour's pay at 
the applicable straight-time rate for each four hours of on-call duty. If an employee is called out 
while in on-call status, the employee is paid the greater of two hours of pay or pay for the hours 
actually worked at the applicable overtime rate. When an employee who is not on-call is requested to 
work on an emergency basis, the employee is paid one hour of pay at the applicable straight-time rate 
for travel time and the greater of two hours' payor pay for the actual hours worked at the applicable 
overtime rate. 

Section 7( e) of the FLSA requires the inclusion in the regular rate of all remuneration for 
employment paid to, or on behalf of, an employee except payments specifically excluded in that 
section. The statutory provisions of section 7( e) are discussed in detail in Interpretative Bulletin, 29 
CFR Part 778. You specifically ask what the basis is for the distinction between the treatment of 
standby or on-call pay (includable in the regular rate of pay) and show-up or call-back pay (which 
may be excluded from the regular rate of pay). 

On-call or standby time mayor may not be compensable hours of work under the FLSA depending 
on the facts of a particular situation. However, the payments for such time must be included in 
calculating the regular rate of pay. If employees who are on-call or on standby are not restricted to 
any particular place and may come and go as they please, provided they leave word where they may 
be reached, the on-call or standby hours are not considered to be hours worked under the FLSA. 
Although the payments received by employees for such time are, therefore, not allocable to any 
specific hours of work, they clearly are paid as compensation for performing duties involved in the 
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employees' jobs and are not of the type excludable from the regular rate under section 7(e) of the 
FLSA. Such payments must be included in calculating the regular rate of pay in the same manner as 
any payment for services, such as most bonuses, which are not related to any specific hours of work. 
On the other hand, travel time spent on an emergency call to an employer's customer constitutes 
compensable hours of work and must be included in the total hours worked in the workweek for 
purposes of computing overtime pay. In this regard, see section 785.36 of Interpretative Bulletin, 29 
CFR Part 785. 

With regard to "show-up" or "reporting" pay, employees, under some employment agreements, may 
be paid a minimum number of hours of pay at an applicable straight-time or overtime rate on 
infrequent and sporadic occasions when, after reporting for work they are not provided with the 
expected amount of work. The amounts paid under such agreements over and above what the 
employees would be paid at applicable rates for hours actually worked are paid to compensate the 
employees for the time wasted in reporting for work and to prevent undue loss of pay resulting from 
the employer's failure to provide expected work during regular hours. See section 778.220 of Part 
778. 

Under some employment agreements, "call-back" pay typically consists of a specified number of 
hours of pay at applicable straight-time or overtime rates which employees are paid on infrequent 
and sporadic occasions when, after their scheduled hours of work have ended and without 
prearrangement, they respond to calls from their employer to perform extra work. See section 
778.221 of Part 778. 

For example, employees may, under employment agreements, be guaranteed at least 4 hours' pay for 
( reporting for work, or for being called back to work outside their scheduled hours. If employees work 

only two hours but are paid for four hours, the pay for the two hours not worked is not considered to 
be compensation for working time and may be excluded from the regular rate of pay under section 
7(e) but may not be credited toward overtime due under the FLSA. 

You state that the applicable CBAs provide overtime pay for hours worked in excess of eight per day 
and, in certain instances, for hours worked on Sundays and holidays. The extra compensation paid to 
employees under such provisions, whether paid at time and one-half or double the regular rate of pay, 
may also be excluded from the regular rate of pay under section 7(e) and may be credited toward 
overtime compensation due under FLSA pursuant to the provisions of section 7(h). See section 
778.201. 

The calculation ofthe regular rates shown in your examples are correct. However, some of your 
examples (Nos. 2, 4, and 6 on pages 3 and 4; and No.2 on page 5) incorrectly state the overtime 
compensation actually due. For example, employee 2 (page 3) is paid straight-time compensation 
totaling $667.52 for 41 hours worked, which yields a regular rate of$16.28 an hour. This employee 
is due an additional $8.14 ($16.28 X 112 = $8.14) in overtime premium pay for the one overtime 
hour worked. Total compensation due this employee is $675.66 ($667.52 + $8.14). Stated another 
way, total overtime compensation due for one overtime hour worked is $20.06 ($11.92 + $8.14). 
Similarly, the other examples cited above overstate the overtime compensation actually due because 
one and one-halftimes the calculated regular rate was factored with the overtime hours worked 
instead of one-half the regular rate. 

We are enclosing a Coefficient Table for Computing Extra HalfTime for Overtime which, as 
explained in its instructions, simplifies the calculation of overtime premium compensation due. 
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Applying, for example, the coefficient for 41 hours (.012) to the straight-time earnings in the 
example cited above, yields the additional overtime premium compensation due - $667.52 X .012 = 

( $8.01. Thus, total compensation due = $667.52 + $8.01 = $675.53 (difference due to rounding). 

This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your request and is 
given on the basis of your representation, explicit or implied, that you have provided a full and fair 
description of all the facts and circumstances which would be pertinent to our consideration of the 
questions presented. Existence of any other factual or historical background not contained in your 
request might require different conclusions from those expressed herein. 

We trust that the above information is responsive to your inquiry. 

Sincerely, 

Samuel D. Walker 
Acting Administrator 

Enclosure 
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