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FLSA-1187 

March 7,1988 

This is in response to your letter of July 31, 1987, in which you request opinions concerning the 
application of the Fair Labor Standards Act (FLSA) to employees of*** County, *** who 
participated in a hearing in response to subpoenas. You are specifically concerned about the 
compensability of those hours of participation as "hours worked" under FLSA. 

The Wage and Hour Division ofthe Department of Labor enforces FLSA, the Federal law of most 
general application concerning wages and hours of work. This law requires that all covered and 
nonexempt employees be paid not less than the minimum wage of$3.35 an hour and not less than 
one and one-halftimes their regular rates of pay for all hours worked over 40 in a workweek. The 
FLSA applies to all employees of State and local governments except those who are specifically 
excluded in section 3(e)(2)(c) ofFLSA or who may qualify for exemption from the minimum wage 
and/or overtime pay requirements ofthe Federal law. 

As discussed in 29 CFR Part 785, Section 785.7, the Supreme Court originally stated that employees 
subject to FLSA must be paid for all time spent in "physical or mental exertion (whether burdensome 
or not) controlled or required by the employer and pursued necessarily and primarily for the benefit 
of the employer or his business." (Tennessee Coal, Iron and Railroad Co. v. Muscoda Local No. 123, 
321 U.S. 590 (1944)). 

In your letter you present two fact patterns and request an opinion relating to whether the time spent 
on each occasion is time worked under the FLSA. 

o Fact Pattern I 

1. Facts: Employee A is a first line supervisor covered by the FLSA (non-exempt). Employee A is 
the president of the Association representing all employees mentioned in this request. Employee A is 
compensated as the Association president. Employee B is a line (non-exempt) employee who has 
filed a Workers Compensation claim for stress. Employee B requested a subpoena of Employee A in 
conjunction with a hearing arising out of her claim. A subpoena was issued and Employee A 
appeared at the hearing. In his testimony, Employee A testified that he had been Employee B's 
supervisor on occasion. He further testified that he was the president of the Association representing 
Employee B. He also testified regarding the level of overcrowding and stress at Employee B's 
worksite. 

2. Question: Was the time spent by Employee A at the hearing in the above cited case "time worked" 
under the FLSA? 

o Fact Pattern 2 

I. Facts: Employee C is a co-worker of Employee B. She also is covered by FLSA. She was 
subpoenaed at Employee B's request to the same hearing as cited above. She testified at the hearing 
regarding working conditions. 

2. Question: Was the time spent by Employee C at the hearing in the above cited case "time worked" 
under the FLSA? 

In the situations you describe, we would not consider the time spent by your employees in testifying, 
as compensable hours of work. This is true since the time spent testifying (whether voluntary or 
mandated by the court) is neither controlled nor required by *** County, and the employees' 
attendance at the proceedings is not intended to benefit ***County. 
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Although we would not consider the time spent in testifying as compensable hours of work in this 
situation, deductions may not be made from the compensation of any employee who is paid on the 
salary basis which is described in 29 CFR Part 778, section 778.114. It is our position that an 
employee paid under this method must receive his or her full salary in any week in which any work 
is performed. 

We trust that the above is responsive to your inquiry. In can be of any further assistance in this 
matter, please do not hesitate to contact me. 

Sincerely, 

Paula V. Smith 
Administrator 
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