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This is in further reply to your letter of May 15 in which you request an opinion under 
section 3(m) of the Fair Labor Standards Act (FLSA) regarding conditions under which 
an employer may make deductions from an employee's wages. 

You describe four situations wherein an employer makes loans or cash advances to 
employees. In all cases, the employee quits or is terminated before the loan or advance is 
repaid and the employer wishes to recoup some or all of the advanced monies from the 
employee by making deductions from his/her final paycheck. No interest or 
administrative expenses are assessed in connection with any of these transactions. 

We will discuss the four situations in the order presented in your letter. 

(1) An hourly paid employee requests an advance of $50 against future earnings. The 
employee agrees to repay the loan by allowing the employer to deduct $5.00 per week 
from his/her paycheck. When $40 has been repaid, the employee quits, owing the 
employer $10. You ask whether the employer may withhold the $10 owed from the 
employee's final paycheck when the deduction would cut into the minimum wage 
required by FLSA. You also ask if a written agreement is required before the employer 
may make such a recoupment.  

It has been our longstanding position that where an employer makes a loan or an advance 
of wages to an employee, the principal may be deducted from the employee's earnings 
even if such a deduction cuts into the minimum wage or overtime pay due the employee 
under FLSA. Although you indicate that such is not the case here, we wish to point out 
that deductions for interest or administrative expenses incidental to the making of such 
loans or advances would be illegal to the extent that they cut into the minimum wage or 
overtime pay due. While there is no requirement that a repayment agreement be in 
writing, such an agreement would be desirable since the loan's existence and its terms 
would be difficult to prove absent such as agreement. 

(2) An employer has a policy to pay an employee's tuition for courses which may or may 
not be related to the employee's work. The employer advances the cost of the tuition to 
the employee who pays the school at the beginning of the course. The employer will not 
seek repayment as long as the individual remains an employee until completion of the 
course and attains a grade of "C" or better. You ask if the employer may recoup the 
tuition advance if the employee fails to meet either of these two requirements, if such 
recoupment cuts into the minimum wage required by the Act. 

It is our opinion that an employer may recoup tuition monies advanced to an employee in 
the circumstances you describe without violating FLSA, provided that the employee 
clearly understands the terms of the employer's tuition payment policy prior to accepting 
the payment. 



In connection with this situation, we call your attention to section 785.27 of 29 CFR Part 
785, copy enclosed, which outlines the criteria that must be met so that time spent by 
employees in taking courses need not be counted as compensable hours of work under the 
Act. Although your letter indicates that the third criterion may not always be met, we 
would not assert that time spent in taking courses must be compensated if the criteria in 
section 785.30 or 785.31 are met. 

(3) An employer has a policy to pay his/her employees a child care allowance. This 
money is paid at the begining of each month for that month's care. An employee who has 
received a child care advance quits his/her job before the month is over. You ask if the 
employer may recover the child care cost for the remainder of the month if it would cut 
into the minimum wage required by FLSA.  

It is our opinion that an employer may recover a child care allowance advanced to an 
employee in the circumstances you describe without violating FLSA, provided that the 
employee clearly understands, before acceptance of the allowance, that such recoupment 
will be made in the event (s)he quits or is terminated. 

1. An employer has a policy that employees do not earn a vacation until the 
anniversary date of their employment. An employee is granted vacation pay prior 
to his/her anniversary date, with the understanding that such pay constitutes an 
advance of pay. You ask if the employer may deduct the amount of the advance 
from the employee's final paycheck if the employee quits or is terminated before 
his/her anniversary date, where such deduction would cut into the minimum wage 
required by the Act. 

It is our opinion that an employer may recoup the advanced vacation pay in the 
circumstances you describe without violating the Act.  

We trust the above is responsive to your inquiry. If you have any further questions, please 
do not hesitate to contact us again.  
 

Sincerely, 

William M. Otter 
Administrator 

Enclosure  

 


