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FLSA-981 

June 15, 1983 

This is in reply to your letter of May 9, 1983, concerning the application of section 13 (b)(I) of the 
Fair Labor Standards Act (FLSA) to mechanics of a leasing firm. 

You indicate that your client owns two separately incorporated companies. One company is a 
common carrier transporting goods in interstate commerce. Its drivers and mechanics are engaged in 
safety-affecting duties and thus are exempt from overtime under section 13(b)(I). The Department of 
Transportation has power to establish qualifications and maximum hours of service for such 
employees pursuant to the provisions of section 204 of the Motor Carrier Act of 1935. 

The other company owned by your client leases tractors and trailers to various business concerns 
including your client's common carrier company. However, the leasing company is-not a carrier, is 
physically separated from the common carrier, and has its own employees and offices. 

You ask whether the mechanics employed by the leasing company would be exempt under section 
13(b)(1) because the owner of the leasing company and the common carrier is the same person. The 
answer is no. Safety-affecting employees (other than drivers of a leasing establishment) do not come 
within the 13(b)(I) exemption unless the employer is a motor carrier in its own right. In this context 
"motor carrier" must be taken to mean motor carrier in the sense used in the Motor Carrier Act of 
1935 . Your client's leasing firm itself does not transport goods in interstate commerce. Common 

( control is not material. See Boutell v. Walling, 327 U.S. 463. 

You also ask if the mechanics were partly employed by the leasing company and partly by the 
common carrier during the same workweek, would section 13(b)(1) be applicable. In such a situation 
the common carrier and the leasing company would be considered joint employers under the criteria 
in section 791.2(b)(1) of Interpretative Bulletin, 29 CFR Part 791. It is our position that the 
noncarrier leasing company may not take advantage of an exemption available only to a carrier so as 
to avoid the payment of overtime compensation for an employee's hours of employment which 
would otherwise be required of the noncarrier employer. 

In any workweek when the noncarrier employer employs an employee in noncarrier activities, and is 
responsible individually or jointly with the carrier for compliance with the overtime pay 
requirements of section 7(a), the liability of the noncarrier leasing company to pay such overtime 
compensation cannot be avoided on the ground that the joint employer who is a carrier is not 
required to pay such overtime compensation because of section 13(b)(1). See Wabash Radio Com. v. 
Walling, 162 F.2d 391. 

You also ask if transferring the ownership of the common carrier vehicles and maintenance to the 
leasing firm would affect the status ofthe mechanics on both company payrolls under section 
13(b)(1). Such action would not affect the status of the mechanics employed by either firm. 

Please let us know if you have further questions. 

Sincerely, 

William M. Otter 
Administrator 
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