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March 16, 1983 

This is in reply to your letter of February 18, 1983, requesting an opinion as to whether 
time spent by employees in after hours' grievance meetings is compensable hours of work 
under the Fair Labor Standards Act. 

You State the employer is a health care institution whose employees are not represented 
for purposes of collective bargaining by any labor organization. The employer has a five­
step internal grievance system, through which an employee (including a discharged 
employee) may obtain consideration of claims that the employer has violated an 
established personnel policy as it relates to that employee's employment. The employer's 
policy provides, that throughout the course of processing a grievance pursuant to this 
procedure, the grievant may meet with administrators of the employer and may appear at 
a hearing before an impartial Grievance Committee at which time the merits of the 
employee's grievance will be discussed. At each of the meetings prescribed by the 
grievance procedure, the grievant is permitted to have one other employee present during 
the discussion. 

Because of the nature of the employer's business a grievant may find it necessary to meet 
with the employer's administrators or with the Grievance Committee at times during 
which he/she is not scheduled to work. You ask whether time spent by a grievant outside 
hislher regularly scheduled work hours attending grievance meetings is compensable. 
Similarly, whether time spent by an employee accompanying a grievant outside hislher 
regularly scheduled work hours is compensable. You do not believe these situations fall 
within the meaning of section 785.42 of 29 CFR Part 785. 

It is our position that voluntary participation in labor-management committees, such as 
the grievance meeting, held outside of regular working hours is not considered hours 
worked within the meaning of the Act. Under the circumstances described in your letter, 
when the meeting is held after working hours and the employee is not required to attend 
by being disciplined for hislher failure to do so, we do not take the position that the Act 
requires that time so spent be counted as hours worked. 

However, if the meeting time occurred during a period of time when the employee would 
have otherwise been working had they not been engaged in such grievance activities, 
such as overtime work, the time is compensable. 

We trust the above is responsive to your inquiry. 

Sincerely, 

William M. Otter 
Administrator 


