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December 20, 1982 

This is in response to your letter of November 26, 1982, regarding the application of the 
Fair Labor Standards Act to your family's fruit and vegetable farm. 

You state that in addition to tilling, cultivating, and harvesting fruit and vegetables, the 
farm operates a retail farm market. The retail operation sells products grown on the farm, 
and bananas, grapes, dried flowers, etc., which are not raised on the farm. You state the 
annual dollar volume of business is more than 362,500. You also state that the farm has 
used more than 500 man-days of agriculture labor in at least one calendar quarter of the 
preceding calendar year. 

Section 3(f) of the Act defines the term agriculture to include farming in all its branches 
and among other things includes the cultivation and tillage of the soil, dairying, the 
production, cultivation, growing and harvesting of any agricultural or horticultural 
commodities, the raising of livestock, beast, fur-bearing animals, or poultry, and any 
practices performed by a farmer or on a farm as an incident to or in conjunction with such 
farming operations including preparation for market, delivery to storage or to market or 
to carriers for transportation to market. 

Since you are concerned with the application of Sections 3(f) and 13(b)(12) of the Act to 
four distinct group of employees, we will address each one separately. 

The first group of employees is exclusively engaged in tilling, cultivating and harvesting 
products grown on the farm. In addition, they repair farm machinery and equipment 
owned by and used on the farm. 

Based on the information provided, this group of employees is performing agricultural 
activities and thus would qualify for the overtime pay exemption provided by section 
13(b)(12). 

The second group of employees worked exclusively in the farm market. They unpack, 
stock, trim and sort vegetables, fruits, nuts, cherries, etc. and operate the cash registers. A 
portion of the products they handle are grown on the farm and the remainder is purchased 
elsewhere. 

As explained in Section 788.141 of 29 CFR Part 730, copy enclosed, practices performed 
on a farm must be performed as an incident to or in conjunction with such farming 
operations in order to constitute agriculture within the secondary meaning of the term. No 
practice performed with respect to farm commodities is within the meaning of section 
3(f) by reason of its performance on a farm unless all of such commodities are the 
products of that farm. Thus, since the second group handles commodities which are not 
products of your farm, they would not qualify for the overtime exemption provided by 
section 13(b)(12).  



The third group of employees work in the same building that the retail farm market 
occupies. This group sorts, grades, and cleans products grown only on the farm and sold 
in the retail market. On occasion, a few members of this group handle, in the same 
manner, peaches, corn, apples, etc., not grown on your farm, but which were purchased 
on an emergency situation. 

As explained above, for such activities to be considered agricultural within the meaning 
of section 3(f), all such commodities must be the products of the farm. As explained in 
Section 780.10 of Part 780, the workweek is the unit of time to be taken as the standard in 
determining the applicability of an exemption. Thus, the overtime exemption provided by 
section 13(b)(12) would be lost with respect to the third group of employees in the 
workweeks they handled products not grown on the farm. However, for those workweeks 
when the only products handled by the employees were those which had been grown on 
the farm the exemption could be claimed. In addition, only those employees who had 
actually handled the nonfarm products would lose the overtime exemption. 

The fourth group is composed of a few members from the first group who on occasion 
may be called from their field work to help out in the market. 

We believe our responses above provide sufficient information to enable you to 
determine whether they would continue to qualify for the overtime pay exemption. 

Finally, you ask whether it is necessary to maintain separate records, or identify each 
group of employees on the payroll. 

It is not necessary to maintain separate records or identify each group on the payroll. 
However, you should distinguish the workweeks employees are due overtime 
compensation from those workweeks when they qualify for the overtime pay exemption. 

We trust the above is responsive to your inquiry. 

If you have any further questions, do not hesitate to let us know.  

Sincerely, 

William M. Otter 
Administrator  

Enclosure 

 


