
FLSA-751 

June 17, 1982 

Thank you for your letter of June 2, 1962, regarding Section 7(e)(3) of the Fair Labor 
Standards Act (FLSA). You are reviewing a savings and bonus plan of one of your clients 
and, after reviewing the regulations and provisions of section 7(e)(3), have a variety of 
questions you wish to have answered. 

We will respond to your questions in the order presented. 

Question I: If the employer sponsors a savings plan, open to all employees, must the 
employer, in order to exclude employer contributions to a savings plan from employee 
base earnings for overtime pay calculation purposes, receive formal approval on the plan 
from the Administrator? 

Answer: It is not required that a bona fide 7(e)(3) savings plan receive formal approval 
from the Administrator, provided the statutory and regulatory criteria are met, for 
employer contributions to be excluded from the regular rate of pay computation. 

Question II: If such a plan provided for vesting of the employer's contribution, what is the 
minimum vesting period? 

Answer: The FLSA does not establish any vesting criteria. As my staff member, Mr. ***, 
advised you on June 14, 1982, it is primarily the case with which an employee may 
withdraw savings contribution (both his/hers and the employer's) which may affect a 
determination regarding the bona fides of such a plan. However, we have been advised 
that the Employee Retirement Income Security Act does have vesting requirements. 
Therefore, we suggest that you contact the Department's Labor Management Services 
Administration Area Office located at the James A. Byrne Courthouse, 601 Market 
Street, Room 7401, Philadelphia, Pennsylvania 19106, telephone: (215) 597-4961, about 
this matter. 

Question III: If such a plan provided for matching contributions with a stipulated vesting 
provision, what is the maximum matching rule? 

Answer: There is no maximum matching rule. However, as explained in Section 547.1(e) 
of 29 CFR 547, a plan permitting a greater employer contribution may be approved by 
the Administrator, if four conditions are met. Otherwise, such a plan would not be in 
compliance with the regulatory requirements. 

Question IV: Would an employer matching contribution greater than the employee's 
contribution change the necessity of pre-qualification by the Administrator? 
 
Answer: Yes, see our response to your third question. 



Question V: Would a salary reduction feature (Section 401(k) of the Internal Revenue 
Code) change any of the above, if such reductions were included or excluded for 
purposes of calculating overtime pay? 

Answer: As my staff member advised you, the employee's wages, for purposes of 
computing the regular rate of pay, would not be changed by the inclusion of a 401(k) 
salary reduction feature in the plan. 

Question: VI: What information must be furnished with an application for qualification of 
a plan under section 7(e)(3)? What is the normal review procedure, and how long does it 
normally take? 

Answer: There should be sufficient information submitted to permit us to determine 
whether all the standards set forth in paragraphs (b) through (f) of section 547.1 have or 
will be met and, that none of the disqualifying provisions set forth in section 547.2 are 
contained in the plan. Our normal procedure is to review a plan and determine if the plan 
meets the standards stated above, and render an opinion on the plan. Inasmuch as the 
ability to render an opinion depends on a variety of factors such as the plan's complexity, 
staff resources and workload, we are unable to say how long it would normally take to 
issue an opinion regarding any particular plan. 

We trust the above is responsive to your inquiry. 

Sincerely, 

William M. Otter 
Administrator 

 


