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August 25, 1980 
 
Name* 
 
You have inquired, by letter to our Solicitor’s Office, whether the compensation requirements of 
the Fair Labor Standards Act are applicable to the lunch periods of Postal Service letter carriers, 
if the carriers are responsible during those periods for the safekeeping to mail in their possession. 
 
While the courts and the Department (in its Interpretative Bulletin, 29 CFR 785.19) have on 
occasion broadly stated that compensation is required for meal periods unless the employees are 
relieved of all duty, it is obvious from the cases under consideration that the duties in 
contemplation were those which restricted the employees in the free disposition of their lunch 
time. Thus the two examples given in the Bulletin are: “an office employee who is required to eat 
at his desk or a factory worker who is required to be at his machine.” Similarly, in Stock & Sons, 
Inc. v. Thompson, 194 F.2d 943, 496 (C.A. 6, 1952), the court stressed that the employees were 
required to remain at their machines, and therefore “did not have a free lunch period during 
which they could serve their own interest and do as they pleased.” And in Martin Nebraska Co. 
v. Culkin, 197 F 24 981, 984 (C.A. 8 1952), cert. denied 344 U.S. 866, the court noted that the 
fireman were required to eat in the plant and were therefore “not free to follow pursuits of a 
purely private nature.”  
 
The board reading of the please “relieved of all duty” adopted in your letter could extend the 
requirement of compensation to 24 hours of the day in the case of outside workers who are 
_____________ take their employer’s tools or materials home with _____ or who drive home in 
the company’s vehicles, so as to have when available for going directly to the work size the 
following morning.  
 
We are therefore of the opinion that compensation would be required for a letter carrier’s 
mealtime only if the postal material in his possession were of a such quantity or of such nature 
that the carrier was substantially impeded in the free disposition of the time for his own 
beneficial use. A carrier who is in fact free to so dispose of his time would not be entitled to 
compensation merely because he had in his possession postal items for where security he 
remained responsible. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Henry T. White, Jr.  
Deputy Administrator 



 
 
 
 
 
*Note: The actual name(s) was removed to protect privacy in accordance with 5 U.S.C. § 
552(b)(7). 


