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August 6, 1973 

This is in reply to your letter of July 19, 1973, requesting an opinion under the Fair Labor 
Standards Act on a proposed wage plan. Under the proposal, employees would work 75 
hours in nine days over a two week period. On the days an employee is working, he 
would be expected to be on duty between 9:00 a.m. and 3:00 p.m. and could choose to 
take a 30-minute rather than a one-hour lunch period. Outside of the basic 9:00 a.m. to 
3:00 p.m. period, he would have flexibility to schedule his own hours so long as he meets 
the requirement of working a total of 75 hours in a two week period. You indicate that the 
standard workweek is Sunday through Saturday and that employees will be paid a 
straight salary on a bi-weekly basis. 

We observe under the proposed plan and the example of an employee's schedule you give 
that more than 40 hours may be worked in one workweek and less than 40 hours in the 
other workweek of the bi-weekly pay period. Although no overtime compensation would 
be paid under the plan in such a case, you indicate your belief that the proposed plan is 
entirely within the spirit of the law, that it leaves to the employee's discretion the decision 
as to whether he will work any overtime hours in any workweek and that it should be 
approved. 

Under the provisions of section 7(a) of the Act, employees who are subject to its 
standards are entitled to receive not less than one and one-half times their regular rates of 
pay for all hours worked in excess of 40 hours "in any workweek". As further indicated 
in 29 CFR 778.100, et seq., the language of the statute itself requires that the workweek 
be the basis for applying section 7(a) of the Act. Except for section 7(j) which is limited 
to hospital employees, the Act takes a single workweek as its standard and does not 
permit the averaging of hours over two or more weeks. Thus, if an employee works 30 
hours one week and 50 hours the next, he must receive overtime compensation for the 
overtime hours in excess of 40 worked in the second week. (See 29 CFR 778.104.) There 
is no provision of the law (other than section 7(j)) or any indication in the legislative 
history of the Act that Congress intended overtime to be computed on any basis other 
than the number of hours worked in each workweek.  

The language of the Act and the controlling court decisions make it clear that an 
employee cannot waive his statutory right to be paid overtime compensation for all hours 
worked in excess of forty in any workweek as you suggest. In Brooklyn Savings Bank v. 
O'Neil, 324 U.S. 697, the Supreme Court of the United States said that the policy 
consideration of Congress in enacting the Fair Labor Standards Act "forbids waiver of 
basic minimum and overtime wages under the Act". The court stated further that "While 
in individual cases hardship may result, the restriction will enure to the benefit of the 
general class of employees in whose interest the law was passed, and so to that of the 
community at large".  



It is beyond the authority of this Department to sanction a wage plan, such as you 
propose, which is at variance with the requirements of the law. The plan could, however, 
be modified to comply with the Act. Such modifications would include limiting the hours 
worked to 40 hours or less each workweek as an objective and provide that when the 
hours worked exceed 40 in a workweek, overtime compensation as required by the Act 
would be paid. 

Sincerely, 
 

Ben P. Robertson 
Acting Administrator 
Wage and Hour Division 

 


