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This is in response to your letter to Associate Solicitor of Labor Monica Gallagher and 
your letter of May 5, 1989 to Attorney Alan M. Raznick of the Department's Regional 
office of the Solicitor in San Francisco concerning the payment by your roofing company 
clients of travel time and overtime under the Fair Labor Standards Act (FLSA). You ask 
whether your clients' method of compensating travel time complies with section 7 of 
FLSA. We regret the delay in responding to your inquiry. 

The FLSA, the Federal law of most general application concerning wages and hours of 
work, requires that all covered and nonexempt employees be paid not less than the 
applicable minimum wage and not less than one and one-half times their regular rates of 
pay for all hours worked over 40 in a workweek. Prior to April 1, 1990, the FLSA 
minimum wage rate was $3.35 an hour. As of April 1, the minimum wage increased to 
$3.80 an hour and after March 31, 1991, the minimum wage will increase to $4.25 an 
hour. 

Your clients compensate their employees pursuant to the terms of a collective bargaining 
agreement with the *** . Under the provision of the agreement governing the payment of 
travel time, travel and loading time occurring during the regular workday are paid at the 
regular (roofing) rate. However, travel and loading activities which occur before or after 
the regular workday are paid at 2/3 the regular (roofing) rate, increased by half-time as 
necessary to conform to the contractual time and one-half requirements. You assert on 
behalf of your clients that this form of payment is authorized by section 7(g)(2) of FLSA. 

Section 7(g)(2) provides exceptions from the overtime requirement of section 7(a) for an 
employee performing "... two or more kinds of work ...", provided a number of 
requirements are satisfied. Based on your description of the loading and unloading 
activities at job sites, we conclude that these may be treated as "two kinds of work" for 
purposes of section 7(g)(2). The work at the yards consists of loading pallets of roofing 
material on the trucks with a forklift with a minimal amount of unloading on return to the 
yards. The work at the job sites consists primarily of the installation of new roofs, and 
materials are obtained from the truck as they are needed for the performance of roofing 
duties. You stress that yard loading is done entirely with mechanical equipment and does 
not entail manual labor, whereas the removal of heavy construction materials from pallets 
at the job site is hard physical labor. Secondly, yard loading is done independently of 
actual roofing work, while job site loading work is integrated with the performance of 
roofing work itself. Thus, we consider the two categories of loading and unloading duties 
to be sufficiently different to qualify for treatment under section 7(g)(2). 

We see no such difference, however, between job-site to job-site riding or driving and 
riding or driving to and from the job site and the yard. We have reviewed the 
Administrator's opinion of October 30, 1963, but find that it does not explain how one 
type of travel can be a different "kind" of work than another type of travel. The opinion 



merely states that the Administrator will not question the collective bargaining 
determination that one form of travel was sufficiently different from another to qualify 
for treatment under 7(g)(2). Upon further consideration, we are of the opinion that this 
position is no longer supportable, since it is not reasonable to conclude that travel done at 
different times of the day is different work. 

In addition to questions concerning section 7(g)(2), you ask if payments for travel time, 
where such travel would otherwise be considered nonwork time under FLSA, may be 
excluded from the regular rate. Section 778.320 of Interpretative Bulletin, Part 778 sets 
out the Department's interpretative position concerning the treatment of hours that would 
not be hours worked if not paid for. The agreement of the parties to provide 
compensation for such hours (e.g., "preliminary" and "postliminary" activities) may or 
may not convert them into hours worked, depending on whether or not it appears from all 
the pertinent facts that the parties have agreed to treat such time as hours worked. Where 
the parties have reasonably agreed to include as hours worked time devoted to such 
activities, payments for such hours will not have the mathematical effect of increasing or 
decreasing the regular rate of an employee if the hours are compensated at the same rate 
as other working hours. The same would be true even if the time was spent traveling on 
company trucks. 

Your final two questions concern travel time as hours of work. The employees are 
required to report to the shop and travel to the job site on a company truck rather than 
going directly from home to the site of work. You have advised the Department's Office 
of the Solicitor that the employer requires the employees to appear at the shop in order to 
provide instructions as to the location of the day's work and to determine the composition 
of work crews for various jobs scheduled each day. If too few employees appear to 
provide full crews for all scheduled jobs, some work may need to be postponed. And if 
the employees are allowed to go directly from home to the job site, the employer cannot 
always count on having a fully operational crew for every job. 

Travel time may be excluded by the Portal-to-Portal Act, 29 U.S.C. section 254, from 
compensable hours of work as time spent" … traveling to and from the actual place of 
performance of the principal activity or activities which such employee is employed to 
perform, …." However, an activity is a "principal activity," not covered by the Portal Act, 
if it is done at least in part for the benefit of the employer's business. Brennan v. Field, 
Inc., 495 F.2d 749 (lst Cir. 1974). Where an employee is required to report to a meeting 
place to receive instructions, the travel from the designated place to the work place is part 
of the day's work and must be counted as hours worked. (See Section 785.38 of 
Interpretative Bulletin, Part 785.) In this case the employees' attendance at the shop for 
purposes of a roll call and to receive instructions is necessary to the employer's operation. 
Such attendance is part of the employees' principal activities, and subsequent travel time 
to the job site is part of the day's work and therefore compensable.  

In our view, Dolan v. Project Construction Corp., 558 F. Supp. 1308 (D. Colo. 1983), is 
distinguishable in that, according to the facts of that case, no instructions were generally 
given until arrival at the worksite. Furthermore, the requirement that the employees use 



company buses as transportation to the worksite was based on security considerations and 
safety and traffic problems on the narrow, winding road leading to the project, factors not 
present in the situation you describe.  

However, under the circumstances you described the employees' travel at the end of the 
day from the job sites to home appears to be ordinary work-to-home travel that does not 
constitute compensable hours of work. (See Section 785.35 of Interpretative Bulletin, 
Part 785.) An employee's voluntary travel back to the shop on a company truck would not 
change this conclusion. 

This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your 
request and is given on the basis of your representation, explicit or implied, that you have 
provided a full and fair description of all the facts and circumstances which would be 
pertinent to our consideration of the question presented. Existence of any other factual or 
historical background not contained in your request might require a different conclusion 
than the one expressed herein.  

Sincerely, 
 

Samuel D. Walker 
Acting Administrator 

 


