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In your letter you ask whether proper credits for tips, meals and lodging are included in the 

computation of an employee's earnings under the Federal Wage Garnishment Law.  

The statutory definition of the term "earnings" embraces generally compensation for personal 

services. When the contract of employment provides for the employer to provide meals and 

lodging, the dollar value of the meals and lodging would be considered to be encompassed by the 

term "earnings". Thus, in applying the restrictions of section 303(a) to an individual's earnings, 

equal treatment is afforded to individuals having such an arrangement with individuals who 

provide for their own meals and lodging from compensation which is otherwise payable to them.  

On the other hand, tips are generally not considered within the meaning of the term "earnings" 

because garnishment is inherently a procedural device to reach assets in the hands of the 

garnishee, here the employer. Typically, tips are paid by a third person to an employee, and do 

not pass through the hands of the employer.  

There may be so-called tipping situations where customer payments would constitute "earning" 

under the Title III definition. For example, where in lieu of tipping, a customer in a restaurant is 

charged ten percent of the check and this amount is in turn paid to the waiter, there is no gift by 

the customer, and there is compensation flowing from the garnishee to the waiter. Similarly, 

where the employment agreement is such that amounts presented by customers as tips belong to 

the employer and must be credited or turned over to him, the employee is not receiving tips and 

his earnings would be measured by the compensation payable to the employee under the 

employment agreement.  

Sincerely,  

Robert D. Moran  

Administrator 

 


