
U.S. Department of Labor Wage and Hour Division 
 Washington, DC  20210 

FMLA2025-01-A 

January 14, 2025 

Dear Name*: 

This letter responds to your request for an opinion regarding whether the Family and Medical 
Leave Act of 1993 (FMLA) regulations pertaining to substitution of paid leave in 29 CFR 
§ 825.207(d) apply when employees take leave under state paid family leave programs in the 
same manner as they apply when employees take leave pursuant to paid disability plans. This 
opinion is based exclusively on the facts you have presented. You represent that you do not 
seek this opinion for any party that the Wage and Hour Division (WHD) is currently 
investigating or for any litigation that commenced prior to your request. 

BACKGROUND 

As you note in your request, an increasing number of state governments have passed 
legislation that provides paid family and medical leave for reasons such as personal medical, 
family care and parental leave. Some local governments have also adopted paid sick and/or 
family leave programs for their municipal government employees. These plans generally 
provide paid leave programs for specified family and medical reasons and vary widely in 
their structure (including whether they are mandatory or voluntary), the scope and duration of 
benefits provided, and their similarity to the leave reasons covered by the FMLA. For 
example, many of the leave programs permit leave for circumstances which may be 
qualifying FMLA leave reasons as well, while some define qualifying family members more 
broadly than the FMLA (e.g., including grandparents or parents-in-law), some provide leave 
for a different set of health conditions, and some provide a leave period longer or shorter than 
that provided by the FMLA.0F

1  

GENERAL LEGAL PRINCIPLES AND ANALYSIS 

The FMLA entitles eligible employees of covered employers to take up to 12 weeks of 
unpaid, job-protected leave per year for specified family and medical reasons. 29 U.S.C. 
§ 2612(a). Additionally, an eligible employee who is the spouse, son, daughter, parent, or 
next of kin of a covered servicemember with a serious illness or injury may take up to 26 
weeks of leave during a single 12-month period to care for the servicemember. Id. 

While the FMLA provides for unpaid leave (id. § 2612(c); 29 CFR § 825.207(a)), the statute 
also allows the employee to elect, or an employer to require the employee, to “substitute” 

 
1 National Council of State Legislatures, State Family and Medical Leave Laws, 
https://www.ncsl.org/labor-and-employment/state-family-and-medical-leave-laws (last 
updated Aug. 21, 2024). 

https://www.ncsl.org/labor-and-employment/state-family-and-medical-leave-laws
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accrued employer-provided paid leave (e.g., paid vacation, paid sick leave, etc.) for any part 
of the unpaid FMLA entitlement period. 29 U.S.C. § 2612(d)(2); 29 CFR § 825.207(a). The 
term “substitute” means that either the employer or employee, on their own, can decide to 
have employer-provided paid leave “run concurrently with the unpaid FMLA leave.” 29 CFR 
§ 825.207(a).1F

2 The Department has explained that the intent of these provisions is “to allow 
for the specified paid leaves that have accrued but have not yet been taken by an employee to 
be substituted for the unpaid leave required under FMLA, in order to mitigate the financial 
impact of wage loss due to family and temporary medical leaves.” 60 FR 2180, 2205 (Jan. 6, 
1995). This intent is reflected in the FMLA’s legislative history. See H. R. Rep’t 103-8, p. 
38; S. Rep’t 103-3, at 27–28. 

Further, the Department’s regulations and guidance explain that if an employee takes leave 
and receives payments under a disability benefit plan or workers’ compensation program and 
the leave also qualifies as FMLA leave due to the employee’s own serious health condition, it 
must be designated by the employer as FMLA leave and counted against the employee’s 
FMLA leave entitlement. See 29 CFR § 825.207(d)–(e).2F

3  

Additionally, if the employee has both employer-provided paid leave and disability or 
workers’ compensation benefits, the employer and the employee may mutually agree, where 
state law permits, that the employer-provided accrued paid leave will supplement such 
benefits, such as where a disability or workers’ compensation program only provides 
replacement income for two-thirds of an employee’s salary. See id. This is in keeping with 
the statutory mandate that the FMLA not be construed to discourage more generous leave 
policies voluntarily provided by employers. See 29 U.S.C. § 2653. However, the Department 
has also explained that neither the employer nor the employee can require substitution, under 
the FMLA, of employer-provided accrued paid leave during an absence for which the 
employee receives compensation provided by a disability or workers’ compensation program. 
See 29 CFR § 825.207(d)–(e); 73 FR 67934, 67982 (Nov. 17, 2008) (“[T]he concept of 
‘substitution’ of paid leave under the FMLA is not applicable in [the] context [of a worker 
taking leave and receiving benefits under a workers’ compensation plan] because the 
employee’s leave [under the plan] is not unpaid.”); 60 FR at 2205–06; WHD Opinion Letter 

 
2 An employee’s ability to substitute accrued paid leave is determined by the terms and 
conditions of the employer’s normal leave policy. For example, an employer is not obligated 
to allow an employee to substitute employer-provided paid sick leave for unpaid FMLA leave 
to care for a child with a serious health condition if the employer’s normal sick leave rules 
allow such leave only for the employee’s illness. 
3 The employer is responsible in all circumstances for designating leave as FMLA-
qualifying and giving notice of the designation to the employee, including whether the 
employer requires paid leave to be substituted for unpaid leave or that paid leave taken 
under an existing leave plan be counted as FMLA leave. 29 CFR § 825.300(d)(1). See WHD 
Opinion Letter FMLA2019-3-A, 2019 WL 4324268, at *3 (Sept. 10, 2019); WHD Opinion 
Letter FMLA2019-1-A, 2019 WL 1514982, at *2 (Mar. 14, 2019). 
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FMLA2003-5, 2003 WL 25739623, at *1 (December 17, 2003); WHD Opinion Letter 
FMLA-92, 1997 WL 1169955, at *1 (December 12, 1997). 

OPINION 

While state or local paid family or medical leave programs are not directly addressed in 29 
CFR § 825.207 (d) or (e), the same principles apply to such programs as apply to disability 
plans and workers compensation programs. 

First, where an employee takes leave under a state or local paid family or medical leave 
program, if the leave is covered by the FMLA, it must be designated as FMLA leave and the 
employee must be given notice of the designation, which should include the amount of leave 
to be counted against the employee’s FMLA leave entitlement. Second, where an employee, 
during leave covered by the FMLA, receives compensation from a state or local family or 
medical leave program, the FMLA substitution provision does not apply to the portion of 
leave that is compensated. Because the substitution provision does not apply, neither the 
employee nor the employer may use the FMLA substitution provision to unilaterally require 
the concurrent use of employer-provided paid leave during the portion of the leave that is 
compensated by the state or local program. Finally, if the employee is receiving 
compensation through state or local paid family or medical leave that does not fully 
compensate the employee for their FMLA covered leave, and the employee also has available 
employer-provided paid leave, the employer and the employee may agree, where state law 
permits, to use the employee’s employer-provided accrued paid leave to supplement the 
payments under a state or local leave program. Such an arrangement may be used, for 
example, where a state paid leave program provides replacement income for only part of an 
employee’s salary. 

Further, if an employee uses a state or local paid family and medical leave program under 
circumstances which do not qualify as FMLA leave, the employer may not count the leave 
against the employee’s FMLA leave entitlement. For example, if a state paid family leave 
law allows for paid leave to care for a family member with a medical condition that is not an 
FMLA-qualifying serious health condition or serious injury or illness, leave taken under such 
circumstances does not count against the employee’s FMLA leave entitlement. 

Additionally, as with workers’ compensation benefits, if an employee’s leave under a state or 
local paid family or medical leave program ends before the employee has exhausted the full 
FMLA leave entitlement, the employee is still entitled to the protections of the FMLA. 
Therefore, if the leave becomes unpaid leave for purposes of the state or local paid family or 
medical leave program, then the FMLA substitution provision would apply and the employee 
would be able to elect, or the employer would be able to require the employee, to substitute 
employer-provided accrued paid leave consistent with 29 CFR § 825.207(a) and (e). 
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These principles may be illustrated by the following example: 

Yvette takes eight weeks of continuous FMLA leave to care for her mother 
following her mother’s inpatient surgery. Yvette’s employer notifies her that the 
eight weeks are designated as FMLA leave. Caring for a parent with a serious 
health condition is also a qualifying reason under her state’s family leave 
program, and she applies for and receives benefits that replace two-thirds of her 
normal income each week that she is on leave, for up to six weeks. 

During the six weeks that Yvette is receiving paid leave benefits under the state 
program, under the FMLA, her employer cannot require, and she cannot 
unilaterally elect, to substitute her accrued vacation under her employer’s leave 
plan and thereby receive full pay from her employer in addition to the state-paid 
benefit. However, if Yvette’s state permits an employee to use accrued paid leave 
concurrently with the state’s paid leave, the FMLA permits Yvette and her 
employer to agree that Yvette will use one-third of a week of her vacation time 
each week to supplement the portion of her full pay that is not provided by the 
state’s paid leave benefit. 

During the final two weeks of Yvette’s FMLA leave, she will have exhausted her 
state program’s paid leave. At that point, her leave becomes unpaid leave, and the 
FMLA substitution provision applies. Yvette elects to use her employer-provided 
accrued paid vacation time to receive pay during the final two weeks of her 
FMLA leave. 

In summary, the principles of 29 CFR § 825.207(d) and (e) apply to leave under a state or 
local paid family or medical leave program that is also FMLA-qualifying. As such, the 
employer must designate the leave as FMLA leave, and where state law permits, the 
employer and employee may agree to use the employee’s accrued paid leave from the 
employer to supplement the state or local payments. However, because leave under such 
programs is not unpaid, the FMLA’s substitution provision does not apply, and thus, neither 
the employer nor the employee may unilaterally require that employer-provided accrued paid 
leave run concurrently with the paid state or local family or medical leave. Other than the 
substitution provision, all of the protections of the FMLA, including its anti-retaliation 
provisions, apply during the time the state or local paid leave and the FMLA leave run 
concurrently. Additionally, the substitution provision would apply for any remaining FMLA 
leave once the state or local paid leave is exhausted.  

This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your request 
and is given based on your representation, express or implied, that you have provided a full 
and fair description of all the facts and circumstances that would be pertinent to our 
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consideration of the question presented. Existence of any other factual or historical 
background not contained in your letter might require a conclusion different from the one 
expressed herein.  

We trust that this letter is responsive to your inquiry. 

Sincerely, 

 

Jessica Looman 
Administrator 

*Note: The actual name(s) was removed to protect privacy in accordance with 5 U.S.C. 
§ 552(b). 
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