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FLSA2024-02 

December 18, 2024 

Dear Name*: 

This letter responds to your request for an opinion concerning whether an individual who holds 
at least a 20-percent equity interest in a brewery and taproom and who also tends bar may 
receive pooled tips from employees working as bartenders.  You represent that you do not seek 
this opinion for any party that the Wage and Hour Division (WHD) is currently investigating, or 
for use in any litigation that commenced prior to your request.  Based on the facts presented in 
your request, we conclude that the individual may not keep other bartenders’ tips because the 
individual is a manager or supervisor. 

Because your request emphasizes the statutory prohibition on managers and supervisors keeping 
tips, this letter does not analyze whether the individual is also an “employer” who is prohibited 
from keeping employees’ tips under 29 U.S.C. 203(m)(2)(B).  An individual is an employer 
under the FLSA if they “act[] directly or indirectly in the interest of an employer in relation to an 
employee.” 29 U.S.C. 203(d).  To the extent the individual described can be considered an 
“employer” under the FLSA, the individual is prohibited from keeping employee’s tips under 
section 3(m)(2)(B) of the FLSA for that reason as well.  An employer may not keep an 
employee’s tips for any purposes.  29 U.S.C. 203(m)(2)(B). 

BACKGROUND 

According to the information provided to WHD, your client operates a brewery and taproom 
where it employs bartenders.  Bartenders receive a direct cash wage equal to or higher than the 
Fair Labor Standards Act (FLSA) minimum wage which currently is $7.25 per hour.  In addition, 
bartenders regularly receive tips from customers.  Those tips are “pooled and distributed among 
the bartenders who performed work for the tips.” 

You have stated that there is an individual who holds at least a 20-percent equity interest in the 
business and manages and supervises the bartenders.  This individual also tends bar to “regularly 
engage with the customers.” 

GENERAL LEGAL PRINCIPLES 

Section 3(m)(2)(B) of the FLSA prohibits an “employer” from “keep[ing] tips received by its 
employees for any purposes, including allowing managers or supervisors to keep any portion of 
employees’ tips[.]”  29 U.S.C. 203(m)(2)(B).  An employer may not receive tips from a tip pool 
and may not allow supervisors or managers to receive tips from the tip pool.  See 29 C.F.R. 
§ 531.54(d).
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Under the FLSA, a business owner may be considered a manager or supervisor for purposes of 
section 3(m)(2)(B).  A business owner who owns at least 20-percent equity interest in the 
enterprise and is actively engaged in its management, as described in 29 C.F.R. § 541.101, is a 
manager or supervisor who may not keep other employees’ tips.  See 29 C.F.R. § 531.52(b)(2); 
Wage and Hour Division Field Operation Handbook (FOH) 30d02(e); see also 29 C.F.R. 
§ 541.102 (providing examples of “management”).

When an individual is a manager or supervisor, the “employer may not allow” them “to keep any 
portion of an employee’s tips.”  29 C.F.R. § 531.52(b)(2).  A manager or supervisor may, 
however, keep tips that they receive directly from customers based on the service that they 
directly and solely provide.  29 C.F.R. § 531.52(b)(2).  For example, a manager or supervisor 
who serves their own tables may keep their own tips.  See FOH 30d02(d)(1).  In addition, an 
employer may require a manager or supervisor to contribute some of their own tips into a 
mandatory tip pool, even though the manager or supervisor is prohibited from receiving any tips 
from the tip pool.  See FOH 30d02(d). 

OPINION 

In your letter, you ask if an individual with at least a 20-percent equity interest in a brewery and 
taproom who also tends bar may receive pooled tips from employees working as bartenders 
“during the time” the individual “works as a bartender.”  Based on the facts described in your 
request, this individual owns at least a 20-percent equity in the enterprise, and you represent that 
the individual is actively engaged in managing the bartenders.  Thus, this individual is a 
“manager or supervisor” under 29 U.S.C. 203(m)(2)(B).  Accordingly, based on the scenario 
presented in your letter, this individual may not receive any tips from the bartender tip pool, as 
doing so would violate section 3(m)(2)(B) of the FLSA.  See 29 U.S.C. § 203(m)(2)(B); 29 
C.F.R. § 531.52; see also 29 C.F.R. § 531.54(d).  If an employee qualifies as a manager or
supervisor, even if they also perform tipped work, they cannot keep other employees’ tips,
including, for instance, by receiving them from a tip pool or by receiving tips that were based in
part on other employees’ work and which were collected in a tip jar.

The individual may, however, keep tips that they receive directly from a customer based on the 
service that this individual directly and solely provides.  For example, if this individual is the 
only person tending bar during a certain period of the day, the individual may keep tips left by 
bar customers during the period in which the individual was the only person working at the bar 
because the tips were left for the service that the individual directly and solely provided.  See 
FOH 30d02(d)(1). 

But if it is not possible to attribute a tip solely to the service the individual provides, the 
individual may not keep any portion of the tip.  For example, if the taproom pools all of the 
bartending tips together, the individual may not take any portion of the tips from the pool even if 
the individual also tends bar.  For additional examples, see WHD Fact Sheet #15B: Managers 
and Supervisors Under the Fair Labor Standards Act (FLSA) and Tips. 

https://www.dol.gov/agencies/whd/fact-sheets/15b-managers-supervisors-tips-flsa
https://www.dol.gov/agencies/whd/fact-sheets/15b-managers-supervisors-tips-flsa
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This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your request and is 
given based on your representation, express or implied, that you have provided a full and fair 
description of all the facts and circumstances that would be pertinent to our consideration of the 
question presented.  Existence of any other factual or historical background not contained in your 
letter might require a conclusion different from the one expressed herein. 

We trust that this letter is responsive to your inquiry. 

Sincerely, 

Jessica Looman 
Administrator 

*Note: The actual name(s) was removed to protect privacy in accordance with 5 U.S.C.
§ 552(b).
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